HUP skor IV: tri kritična područja reformi –  opterećenje gospodarstva je najveći problem

Objavljeno

U ponedjeljak 4.12. započeli smo objavljivati rezultate HUP skora – sustava mjerenja napretka u provođenju reformi. U tu se svrhu koriste 73 indikatora, od kojih je 61 izravno međunarodno usporediv sa zemljama EU10 (Estonija, Latvija, Litva, Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Slovenija, Rumunjska, Bugarska). U prvom tekstu o HUP skoru (gdje je objašnjena metodologija) komentirali smo ukupan… Nastavi čitati "%s"

HUP skor III: tri područja u kojima Hrvatska bilježi značajan napredak

Pretprošloga ponedjeljka započeli smo objavljivati rezultate HUP skora – sustava mjerenja napretka u provođenju reformi. U tu se svrhu koriste 73 indikatora, od kojih je 61 izravno međunarodno usporediv sa zemljama EU10 (Estonija, Latvija, Litva, Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, Slovenija, Rumunjska, Bugarska). U prvom tekstu o HUP skoru (gdje je objašnjena metodologija) komentirali smo ukupan rezultat… Nastavi čitati "%s"

HUP skor II: iza slabog poboljšanja fiskalnog skora stoji upitan karakter fiskalne politike

HUP skor fiskalne konsolidacije malo se poboljšao s obzirom na to koliko se govori o uspjesima u smanjenju deficita. Skor je nizak zbog i dalje visokih omjera javnog duga, prihoda i rashoda proračuna. Dubinska analiza karaktera politike proračuna pokazuje da je upitno može li se uopće više govoriti o fiskalnoj konsolidaciji.… Nastavi čitati "%s"

HUP skor rezultata reformi: poboljšanje koje ne znači mnogo

Danas (4.12.2017.) HUP predstavlja HUP Skor - indeks rezultata reformi. Iako je prvi put od početka mjerenja zabilježen značajniji pomak nabolje (s 33 na 36 bodova), riječ je o vrlo malom pomaku u odnosu na promjene koje su Hrvatskoj potrebne za veći i trajniji ekonomski napredak i poboljšanje životnog standarda. Hrvatska unatoč pomaku ostaje daleko na začelju rezultata za zemlje Nove Europe. Ovaj i sljedeća četiri ponedjeljka detaljno predstavljamo rezultate HUP skora.… Nastavi čitati "%s"