Dobar start europodručja u 2020.?

Objavljeno

Već smo pisali o tome kako ni američko-iranska eskalacija nije uspjela poremetiti dobar start financijskih tržišta 2020. Objasnili smo zašto je potencijal za rast cijene nafte limitiran. I doista, Crude WTI u trenutku pisanja ovoga teksta ponovo bilježi pad ispod 60 dolara za barel, što odgovara cjenovnim razinama iz prve polovice prosinca. Naftnome šoku ni… Nastavi čitati "%s"

Gobalna financijska tržišta na početku 2020.: o značenju ubojstva Soulemania

Prvi dani 2020. ukazivali su na nastavak financijskog optimizma s kraja 2019. Zatim su u noći s četvrtka na petak amerikanci ubili Soulemania. Rizik eskalacije američko-iranskih sukoba prožeo je tržišta. Reakcija je ipak bila blaga. Dnevna korekcija indeksa S&P500 iznosila je 0,7% u petak, što spada u raspon očekivanih dnevnih oscilacija. Jasno je da će… Nastavi čitati "%s"

Zanimljiva zaključna izjava misije MMF-a

Objavljeno

U ponedjeljak je objavljena vrlo interesantna zaključna izjava misije MMF-a. Stručnjaci Fonda proteklih su dana boravili u Hrvatskoj u sklopu redovitih konzultacija koje se tehnički zovu Konzultacije temeljem članka IV. Statuta MMF-a.  Hrvatska nema financijski aranžman s MMF-om pa se provode samo redovite stručne konzultacije, kao i sa svakom drugom državom članicom. To znači da… Nastavi čitati "%s"

Što donosi kraj godine nakon prve faze američko-kineskog dogovora?

Prošli petak bio je važan dan: BoJo je dobio većinu u Westminsteru (Brexit ide dalje), a objavljeni su i detalji američko-kineskog trgovačkog sporazuma prve faze, koji bi trebao (konačno) otkloniti strah od apokaliptične eskalacije međunarodnog trgovačkog rata. Svjetska dionička tržišta hladno su ignorirala ove vijesti: nit pesimizma, nit optimizma na tržištima. Kada se tako nešto… Nastavi čitati "%s"