Usluge, znanja i inovacije su pravi zalog u globalnoj igri: prema novoj paradigmi odnosa SAD – Kina

Objavljeno

Zagledali smo malo dublje u pozadinu Trumpovog protekcionizma i pokušali „trgovački rat“ protumačiti u širem kontekstu oblikovanja novih odnosa između SAD-a i Kine. Oni se transformiraju iz odnosa velike razvojne asimetrije u novi odnos dvije ravnopravne i vodeće svjetske sile. U takvom odnosu ne može biti popusta. Pravila igre moraju biti striktno jednaka za sve… Nastavi čitati "%s"

Završetak programa financijske pomoći Grčkoj, a država i dalje dužna kao Grčka

20. kolovoza 2018. godine završio je najizazovniji proces financijskog spašavanja neke zemlje u povijesti. Ukupna vrijednost pomoći koji je Grčka primila kroz tri programa od 2010. godine iznosio je 288 milijardi eura. Uz to, privatni vjerovnici su 2012. godine pristali na otpis 109 milijardi eura duga, a kroz dodatne programe restrukturiranja duga ovaj iznos prelazi… Nastavi čitati "%s"

Provjera izravnih stranih ulaganja iz trećih zemalja u EU: je li strah od Kine opravdan

Objavljeno

Ekonomske slobode su temelj ustrojstva Europske unije. Ipak, takav okvir u opravdanim uvjetima može uzeti u obzir sigurnosne razloge koji zahtijevaju provjeru stranih ulaganja iz trećih zemalja. Što je sadržano u prijedlogu Uredbe EU koja će urediti ova pitanja, što će to značiti za ulagače iz trećih zemalja i kako su nastali najveći rizici koji su provocirali ovu reakciju… Nastavi čitati "%s"