BDP je u drugom kvartalu rastao više od preliminarne procjene DZS-a, a javni dug je u padu

Objavljeno

HNB je krajem prošlog tjedna objavio podatke o stanju javnog dugu na kraju lipnja i platnu bilancu za drugo tromjesečje 2017. Time smo dobili potpuniju sliku o kretanju gospodarstva u prvoj polovici godine. Javni dug, nakon privremenoga porasta u ožujku ove godine radi financiranja obveza iz drugog tromjesečja izdanjem inozemne obveznice, na kraju lipnja je… Nastavi čitati "%s"

Kako ispravno tumačiti podatke kod analize trenda zaposlenosti u Hrvatskoj

Na Labu je prošli tjedan dan lijepi pregled metodologije evidencije zaposlenih i nezaposlenih koja se vodi u RH. Različiti statistički izvori daju različite brojke zbog čega dolazi do oprečnih zaključaka kod interpretacije trenda zaposlenosti. Kako je tema o stanju tržišta rada vrlo bitna, valja dodatno razjasniti neke stvari. Ponovimo, podatke o broju zaposlenih dobivamo od… Nastavi čitati "%s"

Kako će snažan pad kamatnih stopa i negativni realni prinosi utjecati na ponašanje štediša

Inflacija je otprije niske kamatne stope na štednju učinila realno negativnima. Kako će reagirati hrvatski štediše koji su se dugi niz godina uspavali uz ugodno visoke realne prinose na depozite kod banaka i štedionica? Ivica Brkljača smatra da je preuzimanje više rizika jedini izlaz za one koji žele ostvariti iole značajnije realne prinose.… Nastavi čitati "%s"

Povodom skorog pada broja nezaposlenih ispod 200 tisuća

Od pojave gospodarske recesije 2009. godine u Hrvatskoj je snažno i neprestano rasla nezaposlenost. Od prosječnog broja nezaposlenih u 2008. koji je iznosio 236 tisuća, u narednih 5 godina došli smo do ogromnoga broja od 345 tisuća osoba, koliko ih je prosječno bilo nezaposleno u 2013. godini. Nezaposlenost je time postala uvjerljivo najveći gospodarski i… Nastavi čitati "%s"