Vrijeme kada svi lete: osvrt na prošli i uvod u novi tjedan

Agrokor je bio lijepak na koji su se svi navukli. Nije bio samo financijska kula od karata. Prikazivan je kao zaglavni kamen hrvatskoga gospodarstva ili, u zadnje vrijeme, kao prijelomna storija na kojoj će Hrvatska konačno raščistiti sa svojom prošlošću ortačkog kapitalizma. Međutim mit o Agrokoru umro je prošloga tjedna. Zbog toga ću mu posvetiti… Nastavi čitati "%s"

Kada je riječ o gladi djece, Hrvatska je bolja od Danske, kao Švicarska: osvrt na prošli i uvod u novi tjedan

Objavljeno

Prošli je tjedan bio čudan . Počeo je s onim strašnim masakrom u Las Vegasu. 59 života. Kad se dogodi tako nešto, počnu poznate američke priče o kontroli kupovine i nošenja oružja. Republikanci navodno blokiraju ozbiljnije zakonske promjene iako su se za Obamina mandata demokrati oteli stranačkoj kontroli i blokirali donošenje strožih propisa. Problem je… Nastavi čitati "%s"

Proračuni 2018.-2020.: pitanje opstanka

Šonje povodom predstojećih jesenskih rasprava o proračunu uspoređuje što kapital znači za poduzeće s onim što fiskalni kapacitet znači za državu. Kao što kroz desetljeća opstaju poduzeća koja imaju dovoljno kapitala, kroz stoljeća uspješno opstaju države u kojima žive ljudi koji razumiju rizike, ne robuju financijskim iluzijama i znaju birati prioritete. To čuva njihove fiskalne kapacitete. … Nastavi čitati "%s"

May the Goodwill be With You: osvrt na prošli i uvod u novi tjedan

Hrvatska je puna paradoksa. No neki novi uvijek iznenadi. Tako je najvažniji događaj protekloga tjedna bio onaj koji se nije dogodio. Objava revizorskog izvješća o Agrokoru. Jedino što je objavljivano bio je Todorićev blog. Neslano šaljiva interpretacija glasila bi da Hrvati polako uče o kapitalizmu. Financijski izvještaji, revizori, računovodstvene politike i standardi, čak i goodwill… Nastavi čitati "%s"

Državo, majko: povodom objave indeksa ekonomskih sloboda

Ovaj tjedan je prvo objavljeno da je Hrvatska ostala na 74. mjestu ljestvice međunarodne konkurentnosti koju sastavlja Svjetski gospodarski forum. Zatim je CEA – partner Fraser Institute koji uz Heritage Foundation sudjeluje u sastavljanju indeksa ekonomske slobode – jučer objavila da je Hrvatska napredovala na ljestvici ekonomskih sloboda sa 76. na 72. mjesto na svijetu.… Nastavi čitati "%s"