Zašto Plenković želi odlučiti krivo i smanjiti PDV

Objavljeno

U priči oko predstojećih izmjena poreza imamo posla s premijerom koji želi ispuniti predizborno obećanje o smanjenju PDV-a. Otkud odjednom, nakon 28 godina demokracije i stotina iznevjerenih obećanja, potreba jednog političara da ispuni predizborno obećanje kojeg se više nitko ni ne sjeća? Plenkoviću nasušno treba neka pobjeda. Nakon politički loše vođenog projekta Agrokor u kojem… Nastavi čitati "%s"

Svijet je sastavljen od monetarnih spojenih posuda: kako su se desile valutne krize u Turskoj i Argentini

Objavljeno

Šonje piše o tome kako funkcionira svjetski financijski sustav - kako odnos sve restriktivnije monetarne i ekspanzivne fiskalne politike u SAD-u preko američkih prinosa utječe na slabija gospodarstva poput Argentine i Turske. Nakon dugo godina ponovo promatramo valutne krize u nekima od vodećih ekonomija svijeta. Mehanizmi su isti kao pred 30, 40 godina… Nastavi čitati "%s"

Emigracija: od moralne panike do najbolje stvari koja se mogla dogoditi ovoj zemlji

Za razliku od prilično beskrvnog sastanka i još manje sadržajnog papira koji su potpisali Trump i Kim (čiji značaj ne prelazi činjenicu da ta dva čovjeka sada razgovaraju), domaća je scena bila zanimljivija protekloga tjedna. Moralna panika zbog emigracije dosegnula je vrhunac. Premašena je ona panika iz vremena ostavke državnog tajnika Strmote. Počinje li preispitivanje… Nastavi čitati "%s"

Bijeg u Hercegovinu, povratak, i kako su nam Talijani već zabili gol iako nisu na prvenstvu

Bijeg Zdravka Mamića u Hercegovinu predstavlja najvažniji lokalni događaj protekloga tjedna. Na prvi pogled ne vidi se ekonomska važnost toga događaja i nije jasno što bih ja tu imao za komentirati. Ipak, taj bijeg podsjeća na najvažnije bjegove naših velikana, a iza toga se krije jedna zanimljiva priča. Pogledajmo top 5 prema redoslijedu važnosti: Ivo… Nastavi čitati "%s"

Vlada – unikat u Italiji i hrvatski followeri: Europa u škripcu između talijanskih populista i Trumpovog protekcionizma

Objavljeno

Italija je najveći politički laboratorij na svijetu. Nama još uvijek najvažniji (ne zadugo) vanjskotrgovački partner. Dvije vodeće hrvatske banke su u vlasništvu talijanskih banaka. Zato je i za nas važno kada se s druge strane Jadrana događaju velike političke promjene. A u petak je predsjednik Mattarella prihvatio novu, Conteovu vladu. To je bio događaj tjedna,… Nastavi čitati "%s"

Je li ovo (puno) bolji ili (puno) lošiji svijet?

Objavljeno

Šonje ovim tekstom najavljuje seriju rasprava i prikaza knjiga u kojima će se otvarati "velike teme" o funkcioniranju takozvanog globaliziranog svijeta. Danas se multipliciraju teorije i predviđanja, od onih panglosijanskih koje počivaju na ideji da živimo u najboljem od svih mogućih svjetova, do onih katastrofičnih koji najavljuju kataklizmu ako se brzo nešto ne poduzme… Nastavi čitati "%s"

Odlaze li privremeno ili zauvijek: analitičari HNB-a ponudili su dobar uvid u trendove i uzroke emigracije

Emigracija je već nekoliko godina vruća tema, no o tom se fenomenu vrlo malo zna. Povremeno se komentira o razlici između domaće emigracijske i njemačke imigracijske statistike, jer potonja ukazuje na mnogo veće brojke. Zatim se prospe pokoja frustracija zbog zemlje koja svojim ljudima ne može osigurati bolju budućnost (kao da je «Zemlja» neki subjekt… Nastavi čitati "%s"