Tržište rada: siječanjski podaci odaslali prvu naznaku usporavanja

Objavljeno

Preliminarni podaci o broju zaposlenih u siječnju uvijek su sezonski niži u odnosu na prosinac. Smanjenje je ove godine bilo jače izraženo nego prošle, pa je i stopa promjene broja zaposlenih u odnosu na isti mjesec prošle godine bila najniža od travnja 2021. spustivši se na 2,1%. Administrativna stopa nezaposlenosti povećala se sličnim intenzitetom kao… Nastavi čitati "%s"

Mirovine za 21. stoljeće: preuzmite besplatnu knjigu u pdf-u

Objavljeno

Serijal tekstova Velimira Šonje koji su izlazili od proljeća 2021. do proljeća 2022. sada je uobličen u knjizi koju zahvaljujući sponzoru – Raiffeisen mirovinskom društvu – možete besplatno preuzeti na linku u dnu objave. U prvom dijelu prikazuje se problem – demografski trendovi i promjene ekonomskih i političkih odnosa do kojih dolazi zbog starenja stanovništva… Nastavi čitati "%s"

Što je Vlada zapisala u Programu konvergencije 2023. – 2025.?

Objavljeno

Vlada je na jučerašnjoj sjednici prihvatila Program konvergencije – redoviti dokument o ekonomskoj politici koji se dostavlja Europskoj komisiji kao dio procesa koordinacije gospodarskih politika u okviru Europskog semestra, deveti po redu takav dokument od ulaska Hrvatske u EU, koji je ove godine posebno važan zbog složenog konteksta u kojem se odvijaju dva ključna procesa:… Nastavi čitati "%s"

(Ne)miran san: Hrvatska na 10-godišnji državni dug već plaća gotovo 3%

Objavljeno

Rubrika Miran san nam inače služi za komentiranje razlika dugoročnih i kratkoročnih prinosa na državne obveznice jer inverzija odnosa (kad kratkoroči postanu veći od dugoročnih) može najaviti recesiju (ali ne mora). Stoga prvo dobra vijest: ova prekrasna Gatarina tablica pokazuje da je jednokratna inverzija u SAD-u pred nekoliko dana prošla i odnos prinosa je svuda… Nastavi čitati "%s"

Miran san: ponovo o inverziji krivulje prinosa

Objavljeno

Ponekad i čitatelji ispisuju sadržaje na Labu, neizravno. Prisjećajući se na fejsu nekih starih tekstova i rubrika, prvo se Davor Nađi sjetio teksta Darka Oračića (poveznica u dnu) u kojem je objašnjeno kako je zanemarivanje inverzije američke krivulje prinosa navelo FED na pretjerano dizanje kamatnih stopa prije velike recesije 2008., a onda se naš drugi… Nastavi čitati "%s"

Uputa za ulaganje u kućnu solarnu elektranu: prikaz jednog iskustva

Nakon pune godine dana rada solarne elektrane na krovu kuće u Primorju evo nekoliko korisnih informacija koje vam mogu pomoći u procjeni isplativosti ovog zelenog ulaganja. Instalirana snaga i druge karakteristike investicije: cca 10kW instalirane snage, to je oko 50 m2 krova. Ploče su Solvisove. Investitor je fizička osoba – vlasnik kuće. Važno je da… Nastavi čitati "%s"