A što kaže MMF?

Objavljeno

Nekada su izvještaji MMF-a punili stupce domaćih medija, no MMF je daleko ispod medijskih radara koji su usmjerili svoja ticala prema Bruxellesu i Frankfurtu otkad je Hrvatska članica EU. I to je dobro. Ipak, MMF i dalje ima značajne kapacitete za makroekonomske analize, a njihovi ekonomski izvještaji uglavnom su sadržajniji od sličnih domaćih i europskih… Nastavi čitati "%s"

Slovenija predstavila svoje prioritete predsjedanja Unijom

Objavljeno

Slovenija je predstavila svoje prioritete predsjedanja Unijom nakon što je 1. srpnja 2021. godine od Portugala preuzela predsjedanje Vijećem Europske unije. Nastavno na dosadašnje preglede prioriteta pojedinih država članica na Labu (Estonija, Austrija, Njemačka), vrijedno je upoznati se s četiri prioriteta u okviru u programa slovenskog predsjedanja, koji je objavljen pod sloganom “Zajedno. Otporna. Europa.”… Nastavi čitati "%s"

Novi podaci o realnom dohotku po stanovniku: Hrvatska uz Grčku i Tursku, mijenja se mapa EU

Svakoga svibnja ili lipnja kada Eurostat objavi podatke o razini BDP-a po stanovniku prema paritetu kupovne moći za prošlu godinu, pažnju javnosti privuče rang-ljestvica europskih država jer je uvijek interesantno znati kako statističari i ekonomisti procjenuju ekonomski razvitak u usporedbi s drugim zemljama: je li društvo napredovalo, nazadovalo i što se događalo s drugima? Sve… Nastavi čitati "%s"

Antiklimaks na sastanku FED-a u srijedu?

Objavljeno

Dugo očekivano zasjedanje Federalnog odbora za otvoreno tržište (FOMC-a) počelo je u utorak i bit će zaključeno u srijedu u večernjim satima po našem vremenu. Važnost ovog sastanka proizlazi iz brzine oporavka i inflacije koja prati taj oporavak i dostiže rekordne brojke koje smo već komentirali. Svi će očekivati javno obraćanje guvernera Powella nakon sjednice,… Nastavi čitati "%s"

Pad zaposlenosti u veljači samo 2,2%

Objavljeno

Broj zaposlenih u veljači bio je svega 2,2% niži nego u veljači 2020. S obzirom na pad BDP-a, radi se o relativno malom smanjenju. Realne plaće su pritom rasle (oko 3%), što pokazuje dobro poznatu činjenicu da je tržište rada u pandemijskoj recesiji – dobro prošlo. Vladine subvencije za plaće sigurno su pridonijele tome da… Nastavi čitati "%s"