Kako ste prognozirali na Kolektivnoj inteligenciji i tko su dobitnici nagrada?

Objavljeno

Ekonomski lab i stranica Kolektivna inteligencija nagrađuju najbolje prognozere u prošloj godini: za razliku od domaćeg tržišta kapitala, koje je još tijekom Velike recesije kod mnogih ulagača ostavilo gorak okus (intenzivne rasprodaje), pitanje vezano u kretanje tečaja kune u prošloj godini nije izazvalo nikakvih prijepora. S druge strane, brojni su korisnici ginuli na drugim pitanjima, i tako ostali bez vrijednih bodova (i nagrada)  … Nastavi čitati "%s"

Nova europska pravila za digitalne usluge

Objavljeno

Europska komisija je 15. prosinca 2020. predstavila tzv. Digital Services Act i Digital Markets Act. Radi se o prijedlozima dviju uredbi koje idu na raspravu u Vijeće Europske unije i u Europski parlament, nakon što su prošli javno savjetovanje. Komisija navodi kako želi postaviti nova pravila za sve digitalne usluge, uključujući socijalne medije i online… Nastavi čitati "%s"

Bez iznenađenja: nova HNB-ova makroekonomska prognoza

Objavljeno

Governer Vujčić je objavio novu HNB-ovu makroekonomsku prognozu u kojoj nema iznenađenja. Blago je pogoršana u odnosu na raniju prognozu, ali promjene se kreću unutar jednog postotnog boda što se tumači nešto slabijom izvedbom osobne potrošnje u četvrtom tromjesečju od očekivane, uslijed utjecaja novih mjera protiv širenja zaraze. Oporavak po stopi od oko 5% 2021.… Nastavi čitati "%s"

Kolektivna inteligencija nagrađuje najbolje prognozere knjigama iz Labove biblioteke!

Objavljeno

Ove godine smo lansirali suradnju sa stranicom Kolektivna inteligencija (Analogika našeg suradnika Maria Gatare, u čijim tekstovima s vremena na vrijeme možete uživati na Ekonomskom labu), a evo i kratkog podsjetnika: na Kolektivnoj inteligenciji nakon jednostavnog postupka registracije možete sudjelovati u igri prognoziranja raznih financijskih, ekonomskih i društvenih pojava – od vrijednosti burzovnih indeksa i… Nastavi čitati "%s"

ECB i EU: u skladu s očekivanjima, no je li baš sve “priced-in”?

Objavljeno

Makroekonomisti imaju teoriju racionalnih očekivanja, a financijaši hipotezu efikasnog tržišta. Zajednička im je poruka da su prava iznenađenja teška i rijetka. Predviđanje je svakodnevni posao milijuna sudionika na tržištu i u njihovim se interakcijama (čije ishode vidimo u tržišnim cijenama) očitava balans različitih viđenja budućnosti. Drvo teško može iznenaditi u šumi. Slična bi se logika… Nastavi čitati "%s"

Političari su robovi ideja davno preminulih ekonomista

Porezi, rashodi države, državna poduzeća, investicije, regulacija i državna kontrola naspram ekonomskih sloboda, sve su to pitanja o kojima se najčešće progovara ideološki i interesno, no Hrvoje Šimović i Milan Deskar-Škrbić pokušali su u Ekonomici javnog sektora s hrvatskim primjerima o tome progovoriti sustavno i stručno, informirajući čitatelje i ne namećući ideološke stavove upravo prema obrascu kako bi studenti trebali učiti o ovim prevažnim temama.… Nastavi čitati "%s"

COVID-19 recesija i prognostička iznenađenja

Objavljeno

Na početku pandemije, kad su proljetos formirane prve ekonomske prognoze, postignut je visok stupanj suglasnosti o tri predviđanja. Prošlo je dovoljno vremena za podvrgavanje tih prognoza prvom testu. SAD će se brže izvući iz krize od Europske unije jer je američko gospodarstvo fleksibilnije i dinamičnije Potvrđeno, ali ne odveć uvjerljivo. Gospodarstvo SAD-a se prema preliminarnim… Nastavi čitati "%s"

Početak njemačkog predsjedanja: europska tržišna agenda

Lab je već pisao o njemačkim prioritetima za predsjedanje Vijećem Europske unije. Ovaj članak donosi pregled agende za europsko tržište koja je u rujnu 2020. usvojena kroz tekst zaključaka objavljenih na stranici Vijeća Europske unije. Video sastankom predsjedao je njemački ministar gospodarstva Peter Altmeier koji je izjavio kako je produbljivanjem jedinstvenog tržišta važno poboljšati provedbu… Nastavi čitati "%s"