Hrvatska poduzeća su bolja od Hrvatske u cjelini

Objavljeno

Pred nekoliko dana objavljeni su zanimljivi rezultati Investicijskog pregleda Europske investicijske banke (EIB Investment Survey). EIB anketiranjem poduzeća u zemljama članicama i SAD-u pokušava utvrditi prednosti i mane samih poduzeća i društvenog okvira, i to one prednosti i mane koje su od važnosti za investiranje. Kao i uvijek kada je riječ o anketama poduzeća, rezultate… Nastavi čitati "%s"

Voće s niskih grana: Hrvatska 10 godina u EU

Objavljeno

Hrvatska obilježava 10 godina od ulaska u EU. U trenutku ulaska 1. srpnja 2013. Hrvatska se nalazila u recesiji. Počeo je i veliki val iseljavanja potaknut otvorenim tržištem rada EU i lokalnom gospodarskom besperspektivnošću. Realni BDP po stanovniku nalazio se na svega 61% europskoga prosjeka. U razvojnom smislu prestizala nas je Rumunjska. Raširila se spoznaja… Nastavi čitati "%s"

Tržište rada: siječanjski podaci odaslali prvu naznaku usporavanja

Objavljeno

Preliminarni podaci o broju zaposlenih u siječnju uvijek su sezonski niži u odnosu na prosinac. Smanjenje je ove godine bilo jače izraženo nego prošle, pa je i stopa promjene broja zaposlenih u odnosu na isti mjesec prošle godine bila najniža od travnja 2021. spustivši se na 2,1%. Administrativna stopa nezaposlenosti povećala se sličnim intenzitetom kao… Nastavi čitati "%s"

Mirovine za 21. stoljeće: preuzmite besplatnu knjigu u pdf-u

Objavljeno

Serijal tekstova Velimira Šonje koji su izlazili od proljeća 2021. do proljeća 2022. sada je uobličen u knjizi koju zahvaljujući sponzoru – Raiffeisen mirovinskom društvu – možete besplatno preuzeti na linku u dnu objave. U prvom dijelu prikazuje se problem – demografski trendovi i promjene ekonomskih i političkih odnosa do kojih dolazi zbog starenja stanovništva… Nastavi čitati "%s"

Što je Vlada zapisala u Programu konvergencije 2023. – 2025.?

Objavljeno

Vlada je na jučerašnjoj sjednici prihvatila Program konvergencije – redoviti dokument o ekonomskoj politici koji se dostavlja Europskoj komisiji kao dio procesa koordinacije gospodarskih politika u okviru Europskog semestra, deveti po redu takav dokument od ulaska Hrvatske u EU, koji je ove godine posebno važan zbog složenog konteksta u kojem se odvijaju dva ključna procesa:… Nastavi čitati "%s"

(Ne)miran san: Hrvatska na 10-godišnji državni dug već plaća gotovo 3%

Objavljeno

Rubrika Miran san nam inače služi za komentiranje razlika dugoročnih i kratkoročnih prinosa na državne obveznice jer inverzija odnosa (kad kratkoroči postanu veći od dugoročnih) može najaviti recesiju (ali ne mora). Stoga prvo dobra vijest: ova prekrasna Gatarina tablica pokazuje da je jednokratna inverzija u SAD-u pred nekoliko dana prošla i odnos prinosa je svuda… Nastavi čitati "%s"