Prijedlog proračuna 2020.: školica ili lutrija?

Objavljeno

Prijedlog proračuna koji je ugledao svjetlo dana prošlog četvrtka doživio je već svakojake pohvale i pokude, no čini se da još nitko nije, kako kažu Amerikanci, sastavio dijelove. Pa smo to onda odlučili napraviti mi. Ovaj tekst se u duljoj verziji trebao zvati Mala škola fiskalne ekvilibristike i javnog informiranja. Naime, sada već stari običaj… Nastavi čitati "%s"

Ovo je prilično važan tjedan za financijska tržišta

Kao što pokazuje donja slika, tržišta se već tri mjeseca ljuljaju oko horizontalnog prosjeka, uglavnom vođena tvitovima i političkim rizicima. Rizik recesije je percipiran i na tom planu nema ništa nova dok neka statistika doista ne iznenadi u jednu ili drugu stranu. Imali smo optimistično ljeto do početka kolovoza, zatim je nastupio depresivan kolovoz, pa… Nastavi čitati "%s"

Hotel California: ples tržišta i monetarnih vlasti – tango bez strasti

Objavljeno

Idilična simbioza Wall Streeta i središnje banke FED-a iznjedrila je novi rast vrijednosti burzovnih indeksa i nešto manje priče o nadolazećoj recesiji u rujnu, no u samo nekoliko dana listopada vidjeli smo pravi hali-gali na kojem je, prvo, loše očitanje indeksa očekivanja menadžera nabave (PMI) snažno srušilo vrijednosti dionica, da bi ih jedno optimistično statističko očitanje tržišta rada naglo oporavilo. To je najava pojačanih kolebanja u zadnjem kvartalu.… Nastavi čitati "%s"

FED se “odvrtio”, sad čekajte malo

Objavljeno

Jučerašnjom odlukom FED-a o smanjenju kamatnih stopa za 0,25 bodova (tako da je ciljani raspon smanjen i drugi put nakon prvog smanjenja u srpnju, i sada se nalazi između 1,75-2,00%) ispunjena su tržišna očekivanja iako je bilo onih koji su zajedno s predsjednikom Trumpom zazivali oštrije rezanje stopa. Međutim, FOMC (FED-ov odbor koji odlučuje o… Nastavi čitati "%s"

Velik napredak Hrvatske na ljestvici ekonomskih sloboda: dostignute Mađarska i Poljska

Objavljeno

Kanadski Fraser Institute objavio je 12. rujna 2019. novo izvješće Ekonomska sloboda svijetaza 2019. Hrvatska je skočila sa 75. mjesta prošle na 57. mjesto ove godine, što u relativnom smislu znači napredak s 69,6 na 72,6% od maksimuma ekonomskih sloboda za 175 zemalja i područja uključenih u mjerenje. Hrvatska je pretekla Mađarsku koja je na… Nastavi čitati "%s"

Hong Kong: zašto je Carrie Lam ustuknula

Unatoč očekivanjima da će Kinezi riješiti narasle proteste u Hong Kongu “po kratkom postupku” kao pred 30 godina na Tienanmenu, glavna izvršna upraviteljica Hong Konga Carrie Lam povukla je Zakon o izručenju i time udovoljila jednom od pet zahtjeva demonstranata. Podsjetimo, burni protesti u Hong Kongu traju od lipnja s ciljem sprječavanja donošenja zakona koji… Nastavi čitati "%s"