Što je Vlada zapisala u Programu konvergencije 2023. – 2025.?

Objavljeno

Vlada je na jučerašnjoj sjednici prihvatila Program konvergencije – redoviti dokument o ekonomskoj politici koji se dostavlja Europskoj komisiji kao dio procesa koordinacije gospodarskih politika u okviru Europskog semestra, deveti po redu takav dokument od ulaska Hrvatske u EU, koji je ove godine posebno važan zbog složenog konteksta u kojem se odvijaju dva ključna procesa:… Nastavi čitati "%s"

(Ne)miran san: Hrvatska na 10-godišnji državni dug već plaća gotovo 3%

Objavljeno

Rubrika Miran san nam inače služi za komentiranje razlika dugoročnih i kratkoročnih prinosa na državne obveznice jer inverzija odnosa (kad kratkoroči postanu veći od dugoročnih) može najaviti recesiju (ali ne mora). Stoga prvo dobra vijest: ova prekrasna Gatarina tablica pokazuje da je jednokratna inverzija u SAD-u pred nekoliko dana prošla i odnos prinosa je svuda… Nastavi čitati "%s"

Miran san: ponovo o inverziji krivulje prinosa

Objavljeno

Ponekad i čitatelji ispisuju sadržaje na Labu, neizravno. Prisjećajući se na fejsu nekih starih tekstova i rubrika, prvo se Davor Nađi sjetio teksta Darka Oračića (poveznica u dnu) u kojem je objašnjeno kako je zanemarivanje inverzije američke krivulje prinosa navelo FED na pretjerano dizanje kamatnih stopa prije velike recesije 2008., a onda se naš drugi… Nastavi čitati "%s"

Uputa za ulaganje u kućnu solarnu elektranu: prikaz jednog iskustva

Nakon pune godine dana rada solarne elektrane na krovu kuće u Primorju evo nekoliko korisnih informacija koje vam mogu pomoći u procjeni isplativosti ovog zelenog ulaganja. Instalirana snaga i druge karakteristike investicije: cca 10kW instalirane snage, to je oko 50 m2 krova. Ploče su Solvisove. Investitor je fizička osoba – vlasnik kuće. Važno je da… Nastavi čitati "%s"

Šonji nagrada za edukaciju o tržištu kapitala: “Ne dvije, nego tri muhe jednim udarcem”

Zagrebačka burza je ovogodišnju nagradu za edukaciju o tržištu kapitala dodijelila Velimiru Šonji na svečanosti povodom 30 godina burze koja je u srijedu 15. prosinca održana u zagrebačkom hotelu Hilton. Šonje je u zahvali istaknuo: Neposredan povod za dodjelu ove nagrade proizašao je iz sadržaja na portalu Ekonomski lab pa bi bilo nepravedno osobno prisvojiti… Nastavi čitati "%s"

Nepromijenjena stopa rizika od siromaštva 2020. i druge aktualne statistike: višak mortaliteta, manjak nataliteta

Objavljeno

Državni zavod za statistiku na kraju mjeseca uvijek objavljuje niz zanimljivih statistika, pa ćemo se danas osvrnuti na čak četiri svježa podatka objavljena ovog tjedna: Stopa rizika od siromaštva 2020. bez promjene Anketa o potrošnji kućanstava (podaci se skupljaju na uzorku nešto više od 7,000 kućanstava) mjeri stopu rizika od siromaštva koja je određena kao… Nastavi čitati "%s"