Preporuke Europske komisije: važnije je ono što ne piše

Objavljeno

Europska komisija je 20. svibnja 2020. objavila preporuke za EU u cjelini i specifično za države članice. Preporuke za Hrvatsku treba gledati u kontekstu kraja mandata Vlade premijera Plenkovića, ali i kao okvir za rad sljedeće Vlade nakon izbora. Četiri su preporuke: Komisija uzima u obzir povećanje zaduženja država zbog pandemije, ali preporučuje srednjoročno stabiliziranje… Nastavi čitati "%s"

Bloombergov inovacijski indeks: Njemačka na svjetskom vrhu

Objavljeno

Ovih dana vidimo inovacije na djelu: tko će proizvesti bolje PCR i serološke testove? Tko može brže proizvesti više respiratora? Tko će biti prvi s cjepivom? U tom kontekstu najviše su se spominjale SAD, Njemačka (gdje je početkom siječnja nastao prvi PCR test za koronavirus), UK, Južna Koreja, Japan. To nije slučajno. Na ovoj listi su neke od najinovativnijih ekonomija svijeta.… Nastavi čitati "%s"

Velika trilema javne nabave u korona krizi

Objavljeno

Ovih dana smo primijetili zanimljivu objavu poduzeća Briefing e-servisi d.o.o. koje se bavi praćenjem javnih nabava. Objava ukazuje na dramatično smanjen obujam javne nabave u travnju: „Javna nabava u Hrvatskoj, u travnju 2020. se po broju postupaka doslovno prepolovila u odnosu na isti mjesec 2019. Prema podacima kojima raspolažu Briefing e-servisi, tvrtka za praćenje i… Nastavi čitati "%s"

Tržišta zbunjuju koliko su i sama zbunjena

Objavljeno

Nakon najbržeg pada dioničkih tržišta u povijesti, što je završeno 23. ožujka (S&P500 na 2237 bodova ili 34% ispod vrha 19. veljače), uslijedio je najbrži rast u povijesti: S&P500 je prošli petak zaključio na 2875 ili 28,5% iznad vrijednosti od 23. ožujka. Europske dionice (npr. bluechip indeks Euro Stoxx 50) slijedile su istu putanju. S&P500… Nastavi čitati "%s"

Hrvati su disciplinirani, ne tražite velikog brata

Objavljeno

Google omogućuje praćenje kretanja ljudi uz pomoć satelitske geolokacije. Analiza pokazuje da su Hrvati do kraja ožujka bili vrlo disciplinirani. Također, srušena je predrasuda o “nedisciplinarnim Dalmatincima” naspram “discipliniranih kontinentalaca”. Podaci se odnose na razdoblje do kraja ožujka. Ovdje je poveznica na izvor podataka. Prvo pogledajte nekoliko jednostavnih prikaza, a nakon toga slijedi rasprava o… Nastavi čitati "%s"

Koronaekonomika (IV): koliko su moćni prvi protu-recesijski paketi?

Nakon ocjene vladine 63 mjere i u očekivanju drugog paketa mjera do kraja tjedna, pregledali smo što druge države rade i usporedili prvi krug domaćih mjera s mjerama u odabranim državama. Prema metodologiji Julie Anderson i suradnika, iz Bruegela, mjere intervencije klasificirane su u tri skupine: mjere koje imaju izravni fiskalni učinak (npr. u tu… Nastavi čitati "%s"

Još jedan uobičajeno krizni tjedan

Objavljeno

Terminski ugovori se crvene najavljujući težak tjedan na burzama. Očekivano. Ovoga puta obvezničko tržište poslalo je signal potkraj prošlog tjedna, kada je američki 10-godišnji prinos na obveznice osjetno potonuo: Hrvatski prinos je stabilan na 1,15%, ali to nije relevantan signal – nema trgovanja. Prinosi na europske obveznice također su pali potkraj prošloga tjedna, reflektirajući očekivanje… Nastavi čitati "%s"