Dva desetljeća poslovanja hrvatskih poduzetnika u tri dijela (III)

U prva dva nastavka prikazali smo analizu prihoda i dobiti kroz 20 godina poslovanja hrvatskih poduzetnika. Bavili smo se i rizikom zombifikacije te pokazali da je prošla godina bila uvjerljivo najuspješnija u ovome stoljeću. Iako je sporiji rast troškova rada kumovao rezultatu, raduje što se isto može reći i za izvoz. Uočili smo velik doprinos… Nastavi čitati "%s"

Dva desetljeća poslovanja hrvatskih poduzetnika u tri dijela (II)

U prvom dijelu smo opisali generalne trendove financijskih rezultata hrvatsih poduzeća u protekla dva desetljeća. Pogledajmo sada kako se kretala neto profitna marža. Ovdje prikazana na razini ukupnog rezultata[1], kao omjer zbroja poslovnog rezultata svih poduzetnika u odnosu na zbroj svih prihoda. Grafikon 1. Prihodi u milijardama kuna i konsolidirana neto profitna marža hrvatskog nefinancijskog… Nastavi čitati "%s"

Dva desetljeća poslovanja hrvatskih poduzetnika u tri dijela (I)

Hrvatski BDP je znatno skočio u 2021., napravivši slovo „V“ u kombinaciji s pretpandemijskom 2019. (dođe mu kao ground zero) i prvom pandemijskom 2020. godinom. U daljnjem tekstu ne bavimo se traženjem uzoraka slova (kao što je sada proskribirano „Z“). Pokušat ćemo napraviti uvid u glavne trendove na godišnjim kumulativnim podacima za razdoblje 2002.-2021. kako… Nastavi čitati "%s"

Što stoji iza pada tržišne kapitalizacije vodećih svjetskih banaka?

Kvartalni poslovni rezultati burzovnih kompanija važni su jer daju uvid u poslovanje vitalnog dijela ekonomije. Takvi se rezultati preslikavaju i na vrijednost samih kompanija, a ako impliciramo da tržište realno vrednuje same kompanije, onda tržišna kapitalizacija (cijena) predstavlja i iskaz vrijednosti kompanija. To je još važnije kada se radi o bankama. Njihovi rezultati pružaju jedinstvenu… Nastavi čitati "%s"

Utjecaj ruske invazije nije presudan za poskupljenje hrvatskog duga

Zadnje izdanje hrvatskih euroobveznica, kao i komentar od 19.4.2022. u Jutarnjem listu kolumnista Željka Trkanjeca, naslovljen „Među žrtve ruske agresije treba uvrstiti i hrvatske euroobveznice“, povod je pisanju ovog članka. Komentar je u većem dijelu posvećen trenutnoj globalnoj situaciji da bi se u manjem dijelu osvrnuo i na Hrvatsku. U komentaru se ističe kako je… Nastavi čitati "%s"

B2B Financije br. 3: Kako se mjeri profitabilnost uz pomoć DuPont analize

U prethodnom članku o Ekonomskim jarcima Serdarušić je spomenuo da će u nastavku serije o financijama na primjerima prikazati procjene dodane ekonomske vrijednosti (EVA) i njene održivosti. Na ispunjenje obećanja ćemo pričekati još neko vrijeme, jer je autor ipak smatrao da početak priče treba zaokružiti analizom profitabilnosti izvedenom na starinski način. Stoga je ovo priča o tome kako se profitabilnost mjerila u prvom dijelu 20. stoljeća, a onda slijedi najava idućeg članka, u kojem će se procijeniti dubine jaraka.… Nastavi čitati "%s"

B2B Financije br. 2: Ekonomski jarci

Ne radi se o muškim kozama koje vole ekonomiju i financije. Jarci, rovovi ili opkopi, sinonim pojma koji označava ono što je dodatno ojačavalo obranu srednjevjekovne utvrde, slika je koju je popularizirao najpoznatiji svjetski investitor Warren Buffet u raspravi s Elonom Muskom. Radi se o trajnoj konkurentskoj prednosti. O čemu se konkretno radi i kako izmjeriti dubinu jarka uz pomoć ekonomske dodane vrijednosti kompanije, piše Hrvoje Serdarušić… Nastavi čitati "%s"