Iluzija moralnog propadanja

Objavljeno

Koliko ste puta čuli da su ljudi prije bili bolji i pošteniji, da se nekada drugom čovjeku moglo vjerovati,  prema drugima se odnosilo s više poštovanja, mladi su bez pogovora prepuštali mjesto u tramvaju starijima, a vrata se nisu morala zaključavati po noći? Danas je navodno sve drugačije, ljudima više nije stalo do drugih, svatko… Nastavi čitati "%s"

Što određuje hoće li središnji bankar biti jastreb ili golub?

Objavljeno

Jedna od najraspravljanijih tema među ekonomistima, bankarima i financijašima posljednjih mjeseci jest koliko dugo i koliko jako središnje banke trebaju podizati kamatne stope prije nego se inflacija svede u prihvatljive okvire te koliku žrtvu po pitanju rasta BDP-a i tržišta rada je prihvatljivo podnijeti za ispunjenje tog cilja. Središnji bankari koji donose odluke o tim… Nastavi čitati "%s"

Jaz između ponude i potražnje na tržištu rada je najveći do sada

Objavljeno

U posljednje vrijeme gotovo je nemoguće izbjeći vijesti o velikom manjku radne snage na hrvatskom tržištu rada. U ovom tekstu se taj jaz između ponude i potražnje za radom pokušava kvantificirati i staviti u vremenski kontekst. Tržište rada u Hrvatskoj trenutno je izuzetno “napeto”. Ta napetost rezultat je balansiranja između potražnje za radom od strane… Nastavi čitati "%s"

Treba li EU povećati prag tolerancije duga na 100% BDP-a?

Objavljeno

Pandemija je snažno udarila na javne financije zemalja Europske unije i dovela javni dug zemalja članica na rekordne razine. Posljedica je to snažno ekspanzivne fiskalne politike europskih Vlada koje su tijekom lockdowna djelovale protuciklički, ublažile recesijski udar i spriječile eskalaciju socijalnih problema zbog potencijalno oštrog rasta nezaposlenosti. Institucije EU-a odradile su svoj dio posla snažnom… Nastavi čitati "%s"

Može li inflacija ugroziti hrvatsko uvođenje eura 2023.?

Poznato je da članica Europske unije koja želi usvojiti euro kao zajedničku valutu mora zadovoljiti pet ekonomskih kriterija konvergencije (tzv. kriteriji iz Maastrichta) te jedan legislativni kriterij. U potonjem se uspoređuje usklađenost nacionalnog zakonodavstva s temeljnim Ugovorima EU-a i Statutima Europskog sustava središnjih banaka i ECB-a. Izvještaj o ispunjenju ovih kriterija za svaku zemlju koja… Nastavi čitati "%s"

Ekonomska logika iza Superlige

Objavljeno

Nedavno proglašenje Superlige, a potom i njena propast, uzdrmala je nogometni svijet i uzrokovala snažnu reakciju brojnih zaljubljenika u ovaj sport, čak i premijera Vlada suverenih država. Takvo natjecanje izravno bi konkuriralo Uefinoj Ligi prvaka, a sudionicima bi donijelo višestruko veće prihode od onih koje mogu dobiti od krovne europske nogometne organizacije. Najkontroverzniji dio odnosio… Nastavi čitati "%s"

Ima li Europa koristi od EU fondova?

Objavljeno

Istraživači Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije (wiiw) ispitali su učinke tzv. Kohezijske politike Europske unije na gospodarstvo EU-a. Htjeli su provjeriti mogu li se silne milijarde eura koji europski porezni obveznici izdvajaju za EU fondove, a koje u sve većoj mjeri crpi i Hrvatska, ekonomski i financijski opravdati. Evo što su dobili… Kohezijska politika… Nastavi čitati "%s"