Odlazak Branka Lustiga, Vukovar i san o drukčijoj Hrvatskoj

Najupečatljiviji događaj protekloga tjedna bio je odlazak Branka Lustiga, najvećeg hrvatskog i jednog od najvećih holivudskih producenata. Koliko je Lustig bio važan za Hrvatsku? Darko Polšek je u našoj knjizi „Prešućeni trijumf liberalizma: o praktičnoj važnosti slobode 1989.-2019.“ zapisao da Hrvatska, „premda službeno priznata kao dio „civiliziranoga svijeta“, još nije postigla nešto što bismo mogli… Nastavi čitati "%s"

Rezime 1989.+30 (I dio): «radikalna šutnja» hrvatske politike

Nakon što su predstavili knjigu i preživjeli 30 godina nakon pada Berlinskog zida, Šonje i Polšek pišu sažetke domaćih i europskih javnih rasprava koje su tim povodom vođene. Šonje u prvom sažetku sažimlje domaće rasprave i dodaje im raspravu o Mađarskoj. Tekst se mogao nasloviti i «Pet (neuspjelih) kritika liberalne interpretacije pada Berlinskoga zida»… Nastavi čitati "%s"

Berlinski zid: trideset godina nakon razgradnje (i o važnosti «lokalnih specifičnosti»)

Krenuli smo! Knjigu koju sam povodom 30 godina od pada Berlinskog zida napisao s Darkom Polšekom od danas možete kupiti na Lab Shopu. Promocija će biti 8. studenog, dan prije obljetnice. Globus u četvrtak donosi opširan prikaz knjige, a javne rasprave o ovoj temi niču kao gljive poslije kiše. Jogurt, zid i zavjesa Čini se… Nastavi čitati "%s"

Poljska, u mome srcu Mazurka: postoji li poučak Jaroslawa Kaczynskog?

Ultra-konzervativna Pravo i pravda (PiS) Jaroslawa Kaczynskog na nedjeljnim je izborima očekivano potvrdila političku dominaciju u Poljskoj. Analiza pobjede pokazuje kako je Jaroslaw Kaczynski vješto iskoristio gospodarski rast i efikasnu poljsku državu kako bi javna sredstva usmjerio u skladu s političkim obećanjima koje je dao. Međutim, u realizaciji ovog ultra-konzervativnog političkog projekta pojavile su se prve napukline … Nastavi čitati "%s"