Vrijednost doprinosa javnih djelatnika društvenom razvitku: život satkan od snova

Objavljeno

U osnovi postoje dvije vrste javnih službenika. Oni koji su zaduženi za razvoj i oni koji su zaduženi za mir, red i stabilnost. Postavlja se pitanje kako izmjeriti doprinose tih dviju po karakteru različitih skupina javnih djelatnika. Problem je težak, ali na različite načine. Kod prvih – koji obećaju razvoj – imamo problem vremenskih pomaka.… Nastavi čitati "%s"

Inflacija na konferenciji guvernera u Rovinju

Objavljeno

U petak sam moderirao panel guvernera središnjih banaka na Liderovoj 9. konferenciji guvernera i bankara regije u Rovinju i prezentirao HUB Analizu „Inflacija, kamatne stope i krediti u post-covid razdoblju“. Dulje vrijeme je bilo jasno da će skup proteći u znaku rasprave o probuđenoj inflaciji, osobito nakon događaja i objava u četvrtak, dan prije konferencije:… Nastavi čitati "%s"

Inflacija: kratki intermezzo prije zapleta

Objavljeno

Brži oporavak gospodarstva SAD-a od gospodarstva EU stavio je tamošnje kreatore monetarne politike pred dilemu kada i kako zaoštriti monetarnu politiku da se inflacija ne otme kontroli. Federalni odbor za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) Banke federalnih rezervi (FED-a) sastaje se 15.-og i 16.-og idući tjedan. Postavlja se pitanje hoće li FOMC sukladno dosadašnjim najavama… Nastavi čitati "%s"

Glavno pravilo ekonomskog optimizma

Ekonomski lab je jedini ekonomski portal na svijetu koji ima svoj (putnički) avion. Ne pravno; samo simbolički. Prvi zrakoplov ETF Airways, Voyager, upisan je u hrvatskom registru pod oznakom 9A-LAB. Ako vam to zvuči nevjerojatno, evo još jedan dokaz: Ekonomski lab ispred Voyager Laba pred dva tjedna, nakon prvog doleta u Pulu. Bila je to… Nastavi čitati "%s"

Starenje (2. dio): pad, prilagodba, rast

Drugi iz serije od deset tekstova pod nazivom Mirovine za 21. stoljeće govori o rastu produktivnosti rada kao mogućem rješenju problema adekvatnosti mirovina u dugom roku u uvjetima kada stanovništvo stari. Razmatraju se i drugi važni faktori: aktivnost i zaposlenost na tržištu rada, migracije s naglaskom na useljavanje, mjere aktivne populacijske politike, nejednakost i siromaštvo u trećoj dobi. Individualna mirovinska štednja je najbolje rješenje kada je zbog spomenutih čimbenika neizvjesno može li prvi stup međugeneracijske solidarnosti osigurati adekvatne mirovine u dugom roku … Nastavi čitati "%s"

Corona Economics: The Five Horsemen of the Apocalipse

Europski liberalni forum (ELF) objavio je drugo revidirano izdanje Koronaekonomike: pet jahača apokalipse na engleskom jeziku. Tako je knjiga Velimira Šonje i Kristijana Kotarskog postala dostupna i europskoj čitateljskoj publici. Engleskom izdanju možete pristupiti na poveznici niže, a u nastavku je prikaz knjige koja je ažurirana i proširena u odnosu na prvo hrvatsko izdanje iz srpnja 2020.… Nastavi čitati "%s"

Od države blagostanja do diktature blagostanja

Objavljeno

S prolaskom trećeg vala pandemije dolazi vrijeme razmatranja što nam se zapravo dogodilo. Pokušat ću obrazložiti tezu da svjedočimo mogućem početku procesa transformacije država blagostanja u diktature blagostanja. Počet ćemo s jednim primjerom. Poznato je da Novi Zeland provodi zero-covid strategiju radikalnog lockdowna. Opisana strategija (i demokratska potpora koju takva strategija ima među građanima) osokolila… Nastavi čitati "%s"