Poljska, u mome srcu Mazurka: postoji li poučak Jaroslawa Kaczynskog?

Ultra-konzervativna Pravo i pravda (PiS) Jaroslawa Kaczynskog na nedjeljnim je izborima očekivano potvrdila političku dominaciju u Poljskoj. Analiza pobjede pokazuje kako je Jaroslaw Kaczynski vješto iskoristio gospodarski rast i efikasnu poljsku državu kako bi javna sredstva usmjerio u skladu s političkim obećanjima koje je dao. Međutim, u realizaciji ovog ultra-konzervativnog političkog projekta pojavile su se prve napukline … Nastavi čitati "%s"

Odgovor kritičarima: ljudi na istoku Europe doista mogu očekivati puno dulji život nego pred samo četvrt stoljeća

Pišući s Darkom Polšekom najavljenu knjigu Prešućeni trijumf liberalizma: o praktičnoj važnosti slobode 1989. – 2019., kao i dok sam pisao prošlotjednu nedjeljnu kolumnu Partybreaker u kojoj sam pokazao tablicu očekivanog životnog vijeka u zemljama Nove Europe nakon 1970., slutio sam da će se oko ovih brojki podići velika prašina. Podsjećam na brojke: obratite pažnju kako… Nastavi čitati "%s"

Sloboda svima: Berlinski zid će pasti!

Vrijeme je da otkrijemo karte: Darko Polšek i ja napisali smo knjižicu povodom predstojeće tridesete godišnjice pada Berlinskog zida. Izaći će nekoliko dana prije 9. studenog kada se obilježava godišnjica. Knjiga ima taj strašan, provokativan naslov. Prešućeni trijumf liberalizma: o praktičnoj važnosti slobode 1989. – 2019. Drugi dio naslova smišljen je kao parafraza dijela govora… Nastavi čitati "%s"

The Founder: kako vi gledate na tu moralno-poslovnu dilemu?

U petak je na TV-u prikazan vrlo dobar američki film Osnivač iz 2016. s Michaelom Keatonom u glavnoj ulozi. Radi se o prodavaču Rayu Krocu, koji je inovativni poslovni model braće McDonald’s pretvorio u najveći maloprodajni prehrambeni lanac na svijetu. U filmu je sjajno prikazana jedna moralna poslovna dilema koja je scenaristički i glumački predstavljena bez… Nastavi čitati "%s"

„Grozim se partnerstva vlasti s mirovinskim fondovima“: što znači ta izjava

Nakon jučerašnjeg panela na temu novih prigoda za ulaganja mirovinskih fondova Jutarnji je u naslovu istaknuo ovu moju izjavu (lijevi dio naslova prije dvotočke). Kako je tema važna, a vrag je u detaljima, korisno je produbiti raspravu i pojasniti neke stavove. U čemu je problem? Pad kamatnih stopa ograničit će dugoročne povrate mirovinskih fondova. Ova… Nastavi čitati "%s"