Koronaekonomika (II): pet jahača apokalipse i može li „Savjet“ pomoći?

Zašto unatoč skepsi i postojanju različitih mjera restrikcije i politika u različitim zemljama treba podržavati oštre mjere, zašto se treba fokusirati na informacije i znanja koja nedostaju, zašto u isto vrijeme gospodarstvo ne treba ostaviti po strani, kako će se zdravstvo i gospodarstvo prožimati u tjednima pred nama i ima li vladi smisla imati ekonomski savjet… Nastavi čitati "%s"

Koronaekonomika (I): uvod o fiskalnom kapacitetu

Na Labu ste u proteklih tjedan dana mogli pročitati trilogiju o ideološkim, politčkim i gospodarskim aspektima koronakrize, koja je objavljena pod znakovitim naslovom “Protiv previše ideologije”. Jučer je objavljena svojevrsna bilanca stanja dosadašnjeg tijeka ove krize bez presedana. Bio je to uvod u sljedeću seriju tekstova u kojoj ćemo se pobliže baviti ekonomskim politikama, ne… Nastavi čitati "%s"

Covid-19: stanje stvari zaključno s 24.3.2020. i pet dosadašnjih pouka

U ovom tekstu koji je napisan nakon pojave prvih znakova izglađivanja linija broja zaraženih u EU, pokušao sam sažeti pet pouka iz dosadašnjeg razvoja epidemije i reakcija vlasti na nju: Diktature nisu efikasnije nego dobrim dijelom inferiornije u odnosu na demokracije u pogledu borbe protiv bolesti, iako je i to privremen rezultat koji ne vrijedi… Nastavi čitati "%s"

Mikroekonomika i politička ekonomija Škorinog parkirališta

Objavljeno

Slučaj Škorinog parkirališta preko puta bolnice Merkur zaokupio je pažnju javnosti prije vrhunca korona krize. Kako je slučaj postao opće poznat, a sada prijeti da bude zaboravljen, iskoristit ću ga kao primjer za podsjećanje na društvo u kojem zapravo živimo i za pokazivanje moći (mikro)ekonomske i polit-ekonomske analize. Slučaj parking dovoljno je slojevit da se… Nastavi čitati "%s"

Suverenistička monetarna reforma za teška vremena: toaletni suverenitet

Na prvoj godini ekonomskog fakulteta uči se o tri funkcije novca. Novac je mjerilo vrijednosti, sredstvo plaćanja i štednje (akumulacije, čitaj gomilanja). Na višim godinama uči se o institucionalnim okvirima monetarnih sustava. Jedan od njih je takozvani robni standard. Postoje različite vrste robnog standarda, a ideja je pomalo zastarjela. No, kao što pratimo ovih dana,… Nastavi čitati "%s"

Protiv (previše) ideologije u raspravi o borbi protiv korone, III dio o gospodarstvu

Preispitivanje uloge ideologije u raspravi o borbi protiv covid-19 započeo sam tumačenjem o neupotrebljivosti tradicionalnih kategorija u smislu u kojem se uobičajeno koriste u našim javnim raspravama: intervencionizam (lijevo – plansko, odnosno „državno“) s jedne, naspram liberalnog, slobodnog, „tržišnog“, s druge strane. Takve bipolarne perspektive ničemu ne služe. Njihova jalovost sada dolazi do posebnog izražaja. Karantene,… Nastavi čitati "%s"

Financijski hali-gali, „štampanje novca” i neuspjeh fiskalne prilagodbe u Hrvatskoj

Za nama je „lud“ tjedan u kojem su burzovna kolebanja dostigla maksimum usporediv s kolebanjima na vrhuncu Velike recesije 2008., u doba nakon kolapsa banke Lehman Brothers. To se vidi iz kretanja indeksa kolebanja VIX koji je u četvrtak s vrijednošću od 70 bodova dostigao i prestigao vrhunac volatilnost iz jeseni 2008. Bila su dva… Nastavi čitati "%s"