Genius 3.0 dovodi ETF-ove na dlan: što su ETF-ovi i kako koristiti app

Objavljeno

Željeli biste okušati „sreću“ ulaganjem u američke ili neke druge globalne, regionalne ili hrvatske dionice, ali ne znate kako? Ili ipak, ne sviđa vam se pomisao da okušavate „sreću“ (za to služe lutrije); željeli biste nekako pametnije pristupiti ulaganju, imati fleksibilnost u pogledu uplata, isplata i kombiniranja različitih financijskih usluga, ali opet, ne znate kako?… Nastavi čitati "%s"

It’s the economy stupid, po ne znam koji put

Ekonomisti obožavaju rečenicu iz naslova pa ni ja nisam imun. U slobodnom prijevodu („Govoria san ja“) otkriva kako je riječ o pomisli koja liječi profesionalnu frustraciju zbog ogluhe društva na česta upozorenja koliko je ekonomija važna, štoviše ključna za društveni razvoj. Nekoliko statistika objavljenih prošloga tjedna okinulo je tu „stručnu“ pomisao. Eurostat je objavio pokazatelj o… Nastavi čitati "%s"

Državna poduzeća na prekretnici (II)

Objavljeno

U nedavnom prikazu programa hrvatske Vlade napisao sam da je iz tog dokumenta ispuštena tema promjene modela upravljanja državnim poduzećima. Koristim eufemizam „promjena modela upravljanja“ jer se taj pojam udomaćio nakon što je iz hrvatskog političkog i javnog rječnika izbačena riječ „privatizacija“. Prijelaz preko te teme u programu je neobičan, a pitanje je koliko je… Nastavi čitati "%s"

Informacijska igra: za razliku od ECB-a, FED ne spušta kamatne stope

Objavljeno

Jučer je bio zanimljiv dan na financijskim tržištima, što je čest slučaj kada zasjeda FOMC (Federalni odbor za operacije na otvorenom tržištu), za razliku od predvidive dosade Eurosustava (ECB-a) o čemu ste mogli čitati moj osvrt prošli tjedan. Pričanje priče zahtijeva povratak na kraj prošle i sam početak ove godine. Tada su tržišta iz nepoznatog… Nastavi čitati "%s"

ECB je jučer isporučio anti-događaj, ali ima važnijih vijesti: o ulozi očekivanja

Objavljeno

Dugo najavljivan i naposljetku izveden lipanjski pad kamatnih stopa ECB-a za 0,25 postotnih bodova pravi je anti-događaj jer je potez bio i najavljivan i očekivan. Svjedočili smo školskom primjeru zašto su očekivanja u (makro)ekonomiji ključna: događaj koji utječe na tržišta je tek kada se neki očekivani događaj ne dogodi, ili kada se nešto neočekivano dogodi.… Nastavi čitati "%s"

Je li moguć rast po stopi od 4% ove godine?

Objavljeno

Prognoze gospodarskoga rasta za ovu godinu još su se prošle jeseni kretale između 2,0% i 2,6%, a jedino se Vlada odvažila objaviti projekciju od 2,8%. Iako se Vladine projekcije uvijek uzimaju sa zrnom soli, niti tada nije bilo teško naslutiti da službene institucije podcjenjuju očekivani tempo gospodarskoga rasta za ovu godinu. U tekstu koji je… Nastavi čitati "%s"

Vladin program 2024.-2028.: može li kontinuitet osigurati dugoročni razvoj?

Objavljeno

Nova hrvatska Vlada objavila je program rada za razdoblje 2024.-2028. koji bi se mogao označiti kao neambiciozan s obzirom na razvojne prigode koje se otvaraju pred Hrvatskom nakon ulaska u Schengen, europodručje i s obzirom na vjerojatno predstojeći ulazak u OECD. U ovom tekstu neću obuhvatiti sve elemente koji se odnose na sigurnost, zdravstvo, pravosuđe,… Nastavi čitati "%s"

Dvadeset godina nakon Velikog proširenja EU

Objavljeno

Hrvatska je psihološki i medijski, ne tuđom nego vlastitom krivnjom, izolirana zemlja u kojoj se svijet čini dalek ako je suditi prema temama koje okupiraju pažnju javnosti. Europa, točnije EU, doima se kao udaljena apstraktna tvorba koja nas se tiče onoliko koliko eura pritječe iz briselske slavine. Otkako su zamrli granični sporovi, susjedna Slovenija mogla… Nastavi čitati "%s"

O ogromnom raskoraku trgovine i industrije, inflaciji i nafti na početku 2024.

Objavljeno

Trenutačno stanje u hrvastkom gospodarstvu najbolje ilustriraju konfliktni podaci objavljeni na kraju travanja za ožujak: realan promet u trgovini na malo (realan znači nakon otklanjanja utjecaja inflacije) bio je 8,9% veći nego u ožujku 2023., dok je fizički obujam industrijske proizvodnje zabilježio pad za 5,0%. Teško se sjetiti tako velikog raskoraka između dva najčešće korištena… Nastavi čitati "%s"