Kako su financijska tržišta „pročitala“ Europsku središnju banku

Europska središnja banka jučer je pokušala iznenaditi tržišta koja su većinom očekivala pauzu u pogledu daljnjeg povećanja kamatnih stopa. Novo povećanje iznosi 25 baznih bodova. U desetom povećanju u zadnjih četrnaest mjeseci kamatna stopa na prekonoćne depozite banaka (DFR) povećana je s 3,75 na 4,00%, dok je kamatna stopa na glavne operacije refinanciranja (MRO) povećana… Nastavi čitati "%s"

Ljetne prognoze Europske komisije: stvari će se riješiti same od sebe?

Objavljeno

Nalazimo se u tjednu s dva važna događaja za  europsku ekonomsku politiku. Sjednici Upravnog vijeća Europske središnje banke u četvrtak prethodila je jučerašnja objava ljetnih gospodarskih prognoza Europske komisije. Iako se europsko gospodarstvo već neko vrijeme nalazi u puzećoj recesiji (objasnio sam u jučerašnjem tekstu), Komisijine prognoze ostale su mediokritetske. Njihovu bih poruku, ukratko, preveo… Nastavi čitati "%s"

Recesijski barometar: i nula može biti negativna

Objavljeno

Eurostat je prošli tjedan kompletirao podatke o BDP-u za drugo tromjesečje po zemljama članicama. Prvo ćemo komentirati kratkoročne trendove a zatim ćemo ih sagledati u kontekstu dugoročnih kretanja i najave sastanka o monetarnoj politici Upravnog vijeća Europske središnje banke sljedeći četvrtak. Kratki rok: negativna nula Prema podacima za drugo tromjesečje, u Europi je zasad izbjegnuta… Nastavi čitati "%s"

Kratka: kako (ispravno) tumačiti rast BDP-a u drugom tromjesečju

Objavljeno

Nakon otklanjanja uobičajenih sezonskih i kalendarskih učinaka, realni BDP je u drugom tromjesečju ove godine rastao 1,1% u odnosu na prvo tromjesečje, odnosno 2,5% u odnosu na drugo tromjesečje 2022. godine. Hrvatska se prema tom kriteriju smješta među uspješnije članice europodručja. Premda hrvatska kvartalna stopa naizgled ne odstupa značajno od istovrsne stope za europodručje (1,0%),… Nastavi čitati "%s"

Je li moguća recesija bez osjetnog povećanja nezaposlenosti?

Objavljeno

Stopa nezaposlenosti u EU i dalje se nalazi na povijesno najnižim razinama premda se srednja Europa (osobito Njemačka) od kraja prošle godine nalazi u tehničkoj recesiji. Tehničku recesiju definiramo kao dva uzastopna tromjesečja bez gospodarskoga rasta. Zanimljivo je da se dvije zemlje koje su zahvaćene tehničkom recesijom, Njemačka i Češka, ujedno nalaze među četiri zemlje… Nastavi čitati "%s"

Das Auto, The End?

Jesen života, najava jeseni, palo lišće …. samo su neke od metafora kojima bi se mogli opisati događaji u njemačkoj auto-industriji (osobito u najvećemu, VW-u) u proteklih nekoliko godina. No, priča je dublja, šira i starija od same auto-industrije. Tiče se cjelokupnog njemačkog gospodarstva i budućnosti Europske unije. Priča počinje s podacima o rastu odnosno… Nastavi čitati "%s"

Može li poduzetništvo vratiti ljude u Hrvatsku?

Tekst pruža uvid u demografske i migracijske trendove u Hrvatskoj, ukazuje na njihove vjerojatne uzroke, predstavlja spekulacije o promjenama koje će doći do izražaja u nadolazećim godinama i postavlja pitanje iz naslova: može li hrvatsko poduzetništvo vratiti ljude? Prirodni priraštaj Dobro je poznato da u Hrvatskoj više ljudi umire nego što se rađa. Pojava negativnog… Nastavi čitati "%s"

Inflacija, ex post: je li „utrka za profitom“ bila „kriva“ za inflaciju prošle godine?

Objavljeno

Krivnja je moralni termin. Doprinos je tehnički termin. Što je, dakle, najviše doprinijelo visokoj inflaciji u 2022. godini, odnosno tko ju je ili što ju je skrivilo? Tehnički termini ne plijene pažnju, pa su pisci medijskih naslova rezultate nekih preliminarnih analiza (koje su mogle biti i pogrešne ili pogrešno protumačene) interpretirali u kontekstu moralnog zgražanja… Nastavi čitati "%s"

Visokoj inflaciji došao je kraj?

Objavljeno

Preliminarna procjena inflacije za svibanj u europodručju uključuje oko 80% uzorka cijena iz potrošačke košarice. Jučer objavljena pokazuje da je inflacija makar privremeno zaustavljena. Indeks cijena je ostao na razini iz travnja, što je uvjetovalo pad godišnje stope inflacije (yoy – u odnosu na isti mjesec prethodne godine) za gotovo cijeli postotni bod sa 7%… Nastavi čitati "%s"