Život s koronom: koncept primjerenog straha

Objavljeno

Samo budala se ne boji. Strah je racionalan kada postoji opasnost. No, strah teži oteti se kontroli. Somatski teži prerasti u paniku, osobito kada smo suočeni s nepoznatom opasnošću. To se dogodilo u ožujku i travnju. Postavlja se pitanje kako spriječiti paniku? Kako strah učiniti primjerenim? Pitanje možemo i drugačije postaviti: kako u uvjetima pandemije… Nastavi čitati "%s"

Znanost i kazna: slučaj Covid-19

Pamtite lektiru? Glavni lik romana Zločin i kazna (1866.), ubojica Raskoljnikov, u početku vjeruje da postoje odabrani ljudi kojima je dozvoljeno činiti sve, pa i zlo, ako postoji namjera i mogućnost stvaranja većeg dobra. Iščašeni moralni kalkulus mladoga studenta dopušta ubojstvo stare lihvarke i njene sestre. Međutim, Raskoljnikov u narednih devet dana prolazi katarzu, priznaje… Nastavi čitati "%s"

Lazar na izborima

Objavljeno

Priču znate: Isus ga je digao iz mrtvih. Ta priča ima veze s našim izborima: obećaju Hrvatsku podići iz mrtvih. Škoro obećava kraj „kolonijalizma“ i izlaz u suverenoj samodostatnosti. „Možemo“ s Radničkom frontom obećava revival kulture i zdravog života, jednakost i uzimanje svega iznad 100 tisuća eura što smatraju normalnom mjerom bogatstva koju jedan čovjek… Nastavi čitati "%s"

Prije korone II: može li turizam bolje od očekivanja?

Objavljeno

Troje mlađih hrvatskih ekonomista, Ivan Kožić s Instituta za turizam, Vladimir Arčabić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i Ivan Sever iz poduzeća Thinktourism d.o.o. dovršili su istraživanje u okviru projekta financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost, koje je ukazalo na mogućnost da turizam ove godine ipak ugodno iznenadi. Rasprava je aktualna u svjetlu otvaranja… Nastavi čitati "%s"

Zašto je i nova ljevica odgovorna za hrvatsko nazadovanje u 21. stoljeću

Točno, nikada nisu bili na vlasti od hrvatske neovisnosti i stoga ne mogu biti odgovorni u klasičnom, političkom smislu. Međutim, ovdje je riječ o nečem drugom: o prostoru ideja, u kojem je nova ljevica doprinijela stvaranju društvenog ambijenta koji je pogodovao lovu u mutnom i općoj stagnaciji društva u proteklih gotovo 20 godina. Hrvatska nova… Nastavi čitati "%s"

Izbori i hrvatska industrija ljepote

Pred nama su, kako pišu glavni mediji, „najneizvjesniji“(!) izbori dosad. Dodao bih i najdosadniji. Taman kada se na trenutak učinilo da će gospodarske teme pojačane koronakrizom izbiti u prvi plan, nije prošlo ni desetak dana prije nego što će se na temelju starih obrazaca definiranja problema i nuđenja rješenja uspostaviti poznati poredak stvari. Ustaše i… Nastavi čitati "%s"

Euro na predizbornoj političkoj mapi Hrvatske

Objavljeno

Dominantnom stranačkom duopolu SDP-HDZ tj. desnom članu dvojca ozbiljna prijetnja na skorim parlamentarnim izborima dolazi s desna (Most, Škoro, Suverenisti…). Desnica je do sada, najblaže rečeno, izražavala skepsu u pogledu uvođenja eura. Postavlja se pitanje hoće li protivljenje uvođenju eura biti unosan ulog za desnicu i u predstojećoj kampanji? Na prvi pogled, odgovor je da.… Nastavi čitati "%s"