FED: no surprises

Objavljeno

Američki FED je na jučerašnjem sastanku odlučio ignorirati tri loše vijesti koje su zadnjih dana dominirale globalnim financijama i sukladno očekivanjima najavio početak smanjenja pandemijskog programa otkupa obveznica (120 milijardi $ na mjesec) prije kraja godine. Podsjetite se najava iz teksta Maria Gatare početkom rujna. Štoviše, čak devet članova Federalnog odbora za operacije na otvorenom… Nastavi čitati "%s"

Migracije: povodom početka popisa stanovništva

Objavljeno

Prošli vikend je pažnju izazvao moj Facebook status u kojem sam prikazao nove brojke Zavoda za statistiku o migracijskom saldu, kao i moja nedjeljna kolumna Partibrejker u kojoj su prikazane usporedbe razine i kretanja cijena u Hrvatskoj i Njemačkoj. Počeo je popis stanovništva koji će pružiti detaljniji uvid u demografske i migracijske procese i stanje… Nastavi čitati "%s"

Inflacija je prešla 3,1% u kolovozu, ali …

Objavljeno

Inflacija je uz oporavak od covid recesije najvažnija gospodarska tema ove godine. Iz mjeseca u mjesec pljušte objave s porukama “prijeđen je prag” i “najviše od…”. Društvene mreže pune su proroka hiperinflacije i reminiscencija na bivšu Jugoslaviju, Weimarsku Republiku. Upućeniji povezuju inflaciju s uskim grlima globalnih lanaca nabave i međunarodnog transporta. O približavanju “sudnjeg dana”,… Nastavi čitati "%s"

Hoće li s Doing Business-om umrijeti business ili profesionalni tehnokrati?

Indeks lakoće poslovanja IFC-a i Svjetske banke koji je na sveobuhvatan način opisivao i rangirao poslovnu i investicijsku klimu u gotovo 200 država svijeta odlazi u mirovinu, priopćili su iz Svjetske banke. Istovremeno je objavljen neovisni WilmerHaleov izvještaj o nepravilnostima u izradi rangiranja prema Doing Business-u, u kojem se može pročitati sljedeće: Istražene su ranije… Nastavi čitati "%s"

Srbija, Hrvatska i BDP

Objavljeno

Svi su se raspisali o Vučićevoj izjavi da će Srbija preteći Hrvatsku po BDP-u, ali i sam Vučić i oni koji se uzbuđuju oko toga znaju da je riječ o dnevno-političkoj „patki“ jer stvari zapravo stoje ovako: Nominalni BDP NIJE mjera razvoja neke zemlje jer zavisi o broju stanovnika i razini cijena. Kada hrvatski BDP,… Nastavi čitati "%s"

Cijene, cijene … neke su, neobično, u padu (uz upute za iseljenike)

Objavljeno

Probuđena inflacija vratila je temu o cijenama u središte pažnje nakon dugih godina njihova neprimjetnog rasta, stagnacije ili čak pada. Danas se neću baviti teoretskim razglabanjima o monetarnoj politici i inflaciji. Tekst je o životnim pitanjima koja se nameću očitanjem službenih statistika o cijenama. Znam, znam: laž, prokleta laž i statistika; svi znaju frazu koja… Nastavi čitati "%s"

Mirovine za 21. stoljeće: mirovinski sustavi, štednja i ulaganja (2. dio)

U četvrtom nastavku serije tekstova Mirovine za 21. stoljeće, ujedno drugom dijelu bloka o mirovinskim sustavima, štednji i ulaganjima, nastavljamo raspravu koju smo započeli u prošlom nastavku. Nakon ljetne stanke u seriji, u prvom dijelu teksta ukratko ćemo podsjetiti na glavne poruke iz prva tri nastavka, za što će poslužiti tri grafička prikaza. Svrha je na jednome mjestu prikazati brojne čimbenike koji utječu na održivost i izdašnost mirovinskih sustava, za koje neki ekonomisti smatraju da su najsloženiji socio-ekonomski pod-sustavi. U sljedećim nastavcima ćemo sve više ulaziti u detalje hrvatskog mirovinskog sustava, pa je važno širu sliku ne izgubiti iz vida.… Nastavi čitati "%s"