Kako rekonstrukcija vlade izgleda iz perspektive dugoga roka

Objavljeno

Vjerojatno bi na kraju rekonstrukcijskoga tjedna trebalo nešto reći o samoj rekonstrukciji, to jest o trećoj Plenkovićevoj vladi. Ali, što reći o vladi HDZ-ova podmlatka? Dinastičke strukture (novoimenovani ministri su krvno ili na druge načine usko vertikalno povezani s prethodnom generacijom utjecajnih članova stranke) uobičajene su u politici. Možda ne treba ići dalje od podsjećanja… Nastavi čitati "%s"

Juanova hipoteza: Španjolac mi je rekao da ne trebamo brinuti zbog iseljavanja i možda je (donekle) u pravu

Mediteranska zemlja; duboko podijeljena i razorena razno-raznim ratovima i diktaturama; s dubokim povijesnim utjecajem muslimanske civilizacije i razorenim dušama obitelji zbog zločina totalitarnih režima … Ne, nije Hrvatska. Govorim o Španjolskoj. Da, ima puno sličnosti sa nama (pustimo sada očite razlike po strani). Moj prijatelj Juan jednom godišnje nekim poslom posjeti Zagreb. Tada poručamo nešto… Nastavi čitati "%s"

Tko je Christine Lagarde, vjerojatna nasljednica Maria Draghia na čelu Europske središnje banke

Christine Lagarde postala je poznata široj javnosti kada je 2011. postala izvršna direktorica MMF-a. Bilo je to u vrijeme kada je MMF još uvijek bio izravno uključen u rješavanje krize u Europi, posebno u Grčkoj (sjetimo se „Trojke“ sastavljene od ECB-a, MMF-a i Europske komisije). MMF je pod vodstvom Lagarde, u nekoliko navrata, a posebno… Nastavi čitati "%s"

Partibrejker protiv optimista ili: kako je trgovina na malo lokalno crknula u svibnju i što se to s trgovinom globalno zbiva

Hoćete li ovaj tjedan zauzeti optimističan ili pesimističan stav prema gospodarskim i društvenim perspektivama svijeta i Hrvatske? Je li ovo vrijeme za vjeru u to da je ovaj put drugačije; za podsjećanje da tehnološki napredak u Četvrtoj industrijskoj revoluciji hvata sve širi zamah koji će utjecati (pozitivno) na živote mnogih ljudi? Ili se ne treba… Nastavi čitati "%s"

Eurostat treba prestati mučiti Hrvate ili: kako zaustaviti pad broja stanovnika

Objavljeno

Sve puste priče o poticajima za novorođenu djecu i subvencije za stambene kredite samo su puste političke priče koje skrivaju da je dugoročni gospodarski razvoj jedini način za stabilizaciju broja stanovnika. Zar je tako teško iz povijesti naučiti jednostavnu pouku – da pobjedu u dugom roku odnose ekonomski uspješniji? U ovom se tekstu na jednostavan… Nastavi čitati "%s"

Fejsova valuta libra: zametak globalne digitalne valute ili marketinški hype?

Gotovo svake subote ujutro posjećujem Dolac. Piletina, sir i vrhnje, kruh, voće, povrće … umjesto posezanja za nezgrapnim novčanikom, na svakom štandu vadim smartphone, palcem aktiviram Mesenger ili WhatsApp, pitam kumicu «koja vam je adresa» i «koliko ono libri», te jednostavnim klikom prebacujem libre na račun prodavača. Libra je Fejsova, i ne samo Fejsova globalna… Nastavi čitati "%s"

Litva i Rumunjska pobjednice su razvojnog natjecanja u protekloj dekadi, a Hrvatska je sukladno predviđanju “u banani”

Objavljeno

U ovo doba svake godine Eurostat objavi dva ključna komparativna podatka o razvoju zemalja članica, temeljem kojih se ocjenjuje takozvana «konvergencija» – brzina približavanja europskom prosjeku razvijenosti. Jedan je stvarna individualna potrošnja. To je teško mjerljiv podatak koji može sadržavati značajne pogreške u usporedbi s drugim pokazateljem – realnim dohotkom po stanovniku, ili realnim BDP-om… Nastavi čitati "%s"