Inflacija iza ugla (II dio)?

Objavljeno

U prvom dijelu eseja o inflaciji, koji je potaknut strahovima dijela javnosti od (hiper)inflacije nakon dugog razdoblja monetarne ekspanzije, objasnio sam tri stvari: u krizama dolazi do usporavanja kolanja novca zbog rizika i neizvjesnosti (pa rast ponude novca često samo kompenzira usporavanje cirkulacije), u monetarnoj uniji postoji pritisak na prilagođavanje inflacijskog cilja manje produktivnim dijelovima… Nastavi čitati "%s"

Inflacija iza ugla? Epitaf za Roberta Mundella

Objavljeno

Ovih dana se sve češće spominje bojazan da bi dugo razdoblje „tiskanja novca“, što prakticiraju vodeće središnje banke svijeta, moglo dovesti do iznenadne inflacije; možda i hiperinflacije. Taj strah potječe od pojednostavljenog shvaćanja „robno-novčanih odnosa“. Zamislimo da se na nekom području proizvodi količina dobara Q, čije su cijene P, a novca ima M. Očito vrijedi:… Nastavi čitati "%s"

Točka preokreta? Ključna je brzina

Objavljeno

Brze statistike koje su stigle krajem ožujka i početkom travnja potvrđuju da se gospodarska aktivnost jako dobro drži i obećaje snažan oporavak u ovoj godini, ali rizici vezani uz pandemiju su i dalje ogromni. Ulazimo u razdoblje od 2 do 4 tjedna – u točku preokreta – u kojoj će se pokazati u kojem će… Nastavi čitati "%s"

I još malo dobrih vijesti (a nije Ledo)

I dok “spektakularna” vijest o poduzeću koje zapošljava manje od promila hrvatskih radnika, a koje je jedan strani vlasnik za lijepe novce prodao drugome pomalo pada u zaborav, ovaj tjedan nastavljamo sa serijom dobrih vijesti iako je u eteru i dalje mnogo više onih loših, ali uskoro će proći. Čemu komentirati, primjerice, sagu oko veledrogerija?… Nastavi čitati "%s"

Hoće li oporavak biti spektakularan?

Objavljeno

Još uvijek prisutna korona-opasnost i tvrdokoran treći val mnogima ne dopuštaju povjerovati u snažniji gospodarski oporavak. Međutim, podaci o prometu u trgovini na malo ne pokazuju samo da je oporavak već na djelu, nego pokazuju da bi mogao biti – spekatakularan. Realan promet u trgovini na malo u pandemijskoj veljači 2021. u Hrvatskoj je bio… Nastavi čitati "%s"