Imunitet, restrikcije i cjepivo: točka preokreta?

Kada su dobitnika nobelove nagrade za fiziku 2020. godine Richarda Penrosea pitali je li njegova teorija ciklički ponavljajućeg svemira spekulativna, kazao je: „Ona je čista fantazija, ali pronađite mi neku drugu koja bolje opisuje podatke.“ Opis podataka nije jedini način kako nastaju teorije. Čest je slučaj da više suprotstavljenih teorija jednako dobro ili „dobro“ opisuje… Nastavi čitati "%s"

2021.: put u novi despotizam?

Objavljeno

U potrazi za krajem demokracije povodom knjige Johna Keana Novi despotizam: kao što kaže stara kineska poslovica, novi despoti su naučili da je vladanje više kao hod po jajima nego kao zabijanje čavla u drvo. Možda bismo mogli dodati: preko jaja do čekića. Srp više nije aktualan, jer prošla su vremena dominantne poljoprivredne proizvodnje. Jaja su došla s razvojem uslužnog sektora i trećom i četvrtom industrijskom revolucijom. Svijet se promijenio.… Nastavi čitati "%s"

LOCKDOWN 2047.

Objavljeno

Toga davnoga datuma 23.12.2020. sve se doimalo bezazleno. Zatvaranje županija nametnulo se kao alibi-mjera. Uvođenjem zabrane napuštanja mjesta prebivališta vlast je signalizirala spremnost da nešto učini, iako je zaraza već nekoliko tjedana usporavala. Međutim, histerija među znanstvenicima, novinarima, političarima i „običnim ljudima“ poprimila je razmjere koji su ukazivali na to da se nešto mora učiniti.… Nastavi čitati "%s"

Naš način života: zagonetka životnog standarda u Hrvatskoj

Objavljeno

Mi imamo naš način života i to vrijedi platiti! Koliko ste puta čuli ili pomislili nešto slično? Najpoznatija inačica izjave je ona Milanovićeva, otprije gotovo deset godina. U nastavku ćemo raščlaniti takvo poimanje kvalitete života uz pomoć podataka o strukturi potrošnje kućanstava. Zanimljivo je pogledati ovu poveznicu: podaci su za 2019., a pokazuju strukturu potrošnje… Nastavi čitati "%s"

Doba znanstvenih križara

Moj prijatelj radi na fakultetu trideset i pet godina. Njegova priča ide otprilike ovako: „Desetljećima ulaziš u predavaonicu. Moćan si. Simboliziraš znanje. Određuješ što je znanje. Prenosiš to. Nezainteresirane si sklon promatrati kao lijene ili idiote. Onaj manji broj zainteresiranih sklon si promatrati kao simpatične spužvice koje širom otvorenih očiju upijaju svaku tvoju riječ. I… Nastavi čitati "%s"

Podaci ispod radara: krhki uzlet industrije i čvrsti uzlet građevinarstva

Kada je prošli petak objavljeno da je BDP u trećem tromjesečju bio 10% niži nego u trećem tromjesečju 2019., podatak nije nikoga začudio jer se uklapao u opću predodžbu o „tamo nekim minusima“ koje statističari bilježe od početka COVID-19 recesije. Opsjednutost epidemiološkim podacima tolika je da, koliko sam pratio, nitko nije javno postavio pitanje: „Pad… Nastavi čitati "%s"