Razgovor gluhih: Amerikanci, gdje su vam nestali radnici?

Objavljeno

„Gospodine predsjedavajući, hoće li cijene plina pasti zbog vašeg podizanja kamatnih stopa?“, upitala je demokratska senatorica Elizabeth Warren predsjednika FED-a Jerome Powella tijekom saslušanja u sklopu redovitog svjedočenja prvog čovjeka američke monetarne vlasti pred Kongresom: „Ne, ne bih rekao.“, glasio je Powellov odgovor. „Gospodine predsjedavajući, hoće li cijene hrane koje su narasle oko 12% i… Nastavi čitati "%s"

Hrvatska u bijegu s europskog dna: po stvarnoj potrošnji smo na 73% prosjeka EU

Objavljeno

Navikli smo pratiti realni BDP po stanovniku i zdvajati nad hrvatskim zaostajanjem u Europi. Do sada i nije bilo potrebno razlikovati realni BDP i stvarnu individualnu potrošnju jer smo prema oba pokazatelja bili bolji jedino od – Bugarske. Međutim, stvari su se počele mijenjati. Hrvatska je relativno uspješno prošla kroz dvije pandemijske godine. Poskupljenja koja… Nastavi čitati "%s"

Divlja srijeda: maloprodaja, FED, inflacija…

Objavljeno

Kao što smo jučer najavili, najnoviji potez FED-a i objava inflacije za Hrvatsku zaslužuju poseban komentar. No, ECB i američka statistika o maloprodaji pobrinuli su se da srijeda bude još uzbudljiviji dan. Inflacija u Hrvatskoj 10,8% Objavljeno je da je harmonizirani indeks potrošačkih cijena za Hrvatsku u svibnju iznosio 10,8%. To je stopa promjene opće… Nastavi čitati "%s"

Ususret FED-u: recesijski signali s tržišta obveznica

Objavljeno

Jučer sam objavio detaljnu analizu događaja u svjetlu očekivanja FED-ove odluke o kamatnim stopama kroz usporedbe s ranijim recesijama. Danas nešto kraće: o odnosima kamatnih stopa odnosno krivulji prinosa koja pokazuje prinose na obveznice različitih ročnosti. Poznato je da se negativno nagnuta krivulja prinosa s kratkoročnim kamatnim stopama iznad dugoročnih smatra relativno pouzdanim signalom recesije… Nastavi čitati "%s"

Ususret FED-u: dionička tržišta u recesijama

Objavljeno

Dok se uvelike spekulira o velikom rastu kamatnih stopa i mogućoj recesiji u SAD-u, pogledajmo koliko je recesija bilo u najvećem svjetskom gospodarstvu u toku 77 godina nakon Drugog svjetskog rata te kako se dioničko tržište ponašalo u njima. Povijesne analogije pomoći će boljem razumijevanju aktualnog stanja i perspektiva američkog gospodarstva. Od pomoći su i… Nastavi čitati "%s"

Pet jahača apokalipse: dvije godine kasnije

Objavljeno

Prošle su dvije godine od izlaska knjige koju sam napisao s Kristijanom Kotarskim Koronaekonomika: pet jahača apokalipse i godina dana od njenog engleskog izdanja, a svijet se u međuvremenu iz temelja promijenio. Rat u Ukrajini i inflacija potpuno su preuzeli pažnju javnosti. Više nema dvojbe da je Vladimir Putin neslavnim povijesnim govorom 21. veljače 2022.… Nastavi čitati "%s"

Hrvatska postaje poduzetnička zemlja?!

U Novinarskom domu u Zagrebu u utorak 7. lipnja predstavljeno je novo izdanje GEM-a (Global Entrepreneurship Monitora). GEM je sustav međunarodno usporedivih pokazatelja koji mjeri intenzitet i karakteristike poduzetničke aktivnosti. Ovaj projekt Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR) koji se već 20 godina odvija pod vodstvom profesorice Slavice Singer i… Nastavi čitati "%s"

Satnica pristupanja hrvatske europodručju (II): da, ali …

Objavljeno

„Načelno nisam protiv, ali još nismo spremni!“ Barem stotinu puta sam čuo ili pročitao ovu rečenicu neposredno prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013. Rečenica se ponavlja i neposredno prije pristupanja Hrvatske europodručju koje će se dogoditi, izvjesno je, 1. siječnja 2023. Koji su razlozi tog raširenog „Da, ali…“ pristupa? Razlozi su pokretani uvjerenjima, a… Nastavi čitati "%s"