100 najvrjednijih poduzeća u Hrvatskoj (i kako odrediti kriterij vrijednosti)

Objavljeno

Sponzorirani sadržaj

Konzultantska kuća Prima Bon ponovno donosi popis najvrjednijih hrvatskih poduzeća prema vlastitoj metodologiji procjene vrijednosti: možete li prepoznati sve članove Top 100?

Ad
Ad

Znate li koliko zapravo vrijedi vaše poduzeće, ili ono vašeg poslovnog partnera, prijatelja ili susjeda? Odgovor na to pitanje donedavno je bio ili veoma skup ili neprecizan. No, prije nekoliko godina domaća konzultantska kuća Prima Bon u suradnji s našim autorom i financijskim analitičarem Hrvojem Serdarušićem razvila je metodologiju brze procjene vrijednosti poduzeća.

Na portalu Bon.hr možete zatražiti procjenu vrijednosti svakog poduzeća u Hrvatskoj, bilo u obliku certifikata za pojedinačno poduzeće na hrvatskom ili engleskom jeziku, bilo u obliku paketa koji omogućuje pristup cjelokupnoj bazi podataka. Trenutno najsvježije procjene vrijednosti su prema zadnjim dostupnim financijskim izvještajima za 2021. godinu.

2021. godina bila je po mnogočemu posebna. Na razini cijelog korporativnog sektora hrvatski su poduzetnici po prvi puta u 20 godina uspjeli podići prosječnu neto profitnu maržu iznad 5 posto. Uz to, hrvatski poduzetnici sve više izvoze; po drugi puta u 20 godina prešli su 20 posto udjela izvoza u prihodima (nakon 2017.). Postavlja se pitanje hoće li promjena strukture hrvatske ekonomije biti dovoljna da amortizira vjerojatnu nadolazeću recesiju?

Hrvoje Serdarušić, autor metodologije, pojasnio je: “S obzirom na smanjene makroekonomske rizike u odnosu na prošlu Veliku financijsku krizu i najbolje poslovanje u 2021., to je moguće, premda ne i izvjesno. Usporavanje ekonomije, osim na BDP-u za treći kvartal 2022., vidi se i na rezultatima sastavnica CROBEX10 za prvih devet mjeseci ove godine, a to potvrđuje i InterCapitalova analiza profitnih marži.”

Kako kamatne stope i premije rizika rastu, a svjetski burzovni indeksi padaju, rezultati za 2022. mogli bi biti slabiji nego 2021. godine. Promotrimo li trendove prihoda, EBITDA-e, te procjene vrijednosti, i usporedimo li ih s trendom prosječnog ponderiranog troška kapitala (WACC) za hrvatske poduzetnike u razdoblju od 2019. do 2021., vidimo vezu između pada troška kapitala i rasta vrijednosti svih poduzetnika u Hrvatskoj.

Prema tome, osim boljim poslovnim rezultatima rast vrijednosti može se pripisati padu troška kapitala. Prosječni je WACC pao za oko 2,2 postotna boda (razlika od gotovo 29 posto). S druge strane, poslovanje je raslo manje (prihodi oko 11 posto, EBITDA skoro 18 posto). Vrijednost poduzeća je porasla za 17 posto, dok je na razini kapitala to čak 32 posto. Razlog je pad premije rizika glavnice (prema Damodaranu, u 2019. je za Hrvatsku premija rizika glavnice iznosila oko 7,5, a za 2021. oko 5,9 posto).

“Ono što posebno privlači pažnju jest činjenica da su mikro, mali i srednji poduzetnici u Hrvatskoj sve značajniji za stvaranje vrijednosti. Kako je i istaknuto u analizi poslovanja hrvatskih poduzetnika na Labu, velikih je poduzetnika samo 1 posto od ukupnoga broja, a ostalih je 99 posto. Tih 99 posto zapošljava oko dvije trećine radnika. Jesmo li na putu da se oni pretvore u pogonsko gorivo hrvatske ekonomije (hrvatski „Mittelstand“)?”, pita se Serdarušić.

Upravo su mali poduzetnici bili oni za koje je stvorena metodologija brze procjene vrijednosti: svatko može dobiti procjenu vrijednosti brzo, pouzdano i po prihvatljivom trošku. Direktor Prima Bona, Predrag Novačić, spominje to kao glavnu prednost: “Procjena vrijednosti poduzeća ranije je bila dio Premium+ paketa na Bon.hr portalu i omogućavala je pristup svim procjenama vrijednosti u Hrvatskoj. No, za malog i srednjeg poduzetnika možda je ta usluga bila overkill. Zato smo osmislili Certifikat procjene vrijednosti – dokument koji sadrži procjenu vrijednosti i ključne pokazatelje s pojašnjenjima za jedno poduzeće. Certifikat je pristupačniji, a dostupan je na hrvatskom i engleskom jeziku, pa je pogodan i za međunarodne ulagače.”

Zašto je preporučljivo nabaviti certifikat svake godine? “Važno je pratiti promjene u vrijednosti poduzeća iz godine u godinu tako da možete ocijeniti vlastiti rad, rad menadžmenta ili rad konkurencije, te razumjeti kretanja na tržištu. Trenutni rast kamata povećat će i trošak kapitala, pa samim time i vjerojatno smanjiti vrijednosti poduzeća u narednoj godini: no, nije svejedno koliki će biti taj pad.”

Tko trenutno najviše kupuje certifikate? “U većini slučajeva mala i srednja poduzeća koja žele objektivnu procjenu vrijednosti, bilo kada traže equity ulagača za svoje razvojne projekte, ili ih zanima mogući izlazak jednog od partnera. Povremeno to traže i zbog vrednovanja rada menadžmenta, ako vlasnik nije ujedno i direktor poduzeća.”

I ove godine Bon.hr donosi Top 100 najvrjednijih domaćih poduzeća. Gotovo dvije trećine najvrjednijih poduzeća, ili čak 64 od 100, ima sjedište u Zagrebu. Četiri poduzeća dolaze iz Splita, dok nijedno od ostalih gradova i općina nema više od dva. Osijek i Rijeka su tako zastupljeni s dva poduzeća, baš kao i Poreč, Hum na Sutli, Rovinj i Donji Stupnik. Što se županija tiče, u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji nalazi se 69 od 100 najvrjednijih poduzeća. U Istarskoj županiji nalazi se sedam, a Splitsko-dalmatinskoj šest. Po tri poduzeća dolaze iz Osječko-baranjske i Primorsko-goranske županije. Bez predstavnika je šest županija: Bjelovarsko-bilogorska, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Ličko-senjska i Šibensko-kninska županija. Veći gradovi poput Siska, Varaždina, Slavonskog Broda, Bjelovara ili Šibenika, nažalost, nisu zastupljeni na ovoj listi.

Što se industrija tiče, u vrhu su kompanije koje se bave proizvodnjom ili distribucijom energije, telekomunikacijama, farmaceutskim pripravcima i prometom (gradnjom autocesta). Slijede holdinzi, kreditni posrednici, kladionice, hoteli i veliki trgovci na malo. U sredini liste mahom su proizvođači i prerađivači, specijalizirani trgovci te hotelijeri. Nakon pedesetog mjesta sve značajniji udio imaju proizvođači. Ukupno, najčešća pojedinačna djelatnost je hotelski smještaj sa šest, te trgovina na malo s pet predstavnika. Imamo 24 proizvođača, 20 raznih trgovaca te 7 graditelja (cesta, brodova i objekata).

Zasad šest naših poduzeća vrijedi više od milijardu eura: hoće li im se naredne godine pridružiti još netko, ili će se broj smanjiti, znat ćemo sredinom godine. Tada će biti objavljeni novi financijski izvještaji i izračuni vrijednosti za 2022. na Bon.hr portalu. U međuvremenu, na Bon.hr-u možete pregledati sve procjene vrijednosti hrvatskih poduzeća uz Premium+ paket, kojeg možete zatražiti ovdje. A ako želite procjenu vrijednosti samo za vaše poduzeće, najpovoljnije je zatražiti Certifikat procjene vrijednosti ovdje.