Američka financijska tržišta iznenađena i u panici: sigurno ne zadnji put

Foto: Dimitry Shironosov

Ad
Ad

Jučer je bio jedan od onih dana „klasične konstelacije“ na financijskim tržištima kakvih smo se nagledali ove godine otkako je počela korekcija vrijednosti financijskih imovina. Prinosi na 10-godišnje državne obveznice SAD-a poletjele su prema gore (trenutno prelaze 3,4%), dolar jača (opet je jači od pariteta nakon predaha koji je provocirao ECB nedavnom odlukom o podizanju kamatnih stopa za 0,75 postotnih bodova), a burzovni indeksi su se natjecali u crvenilu. Opet je predvodio NASDAQ koji se stropoštao 5%. S&P500 je zaostao za tehnološkim indeksom za samo jedan postotni bod.

Pogađate, razlog je (ponovo) – inflacija. Koja inflacija? Američka, naravno. Koliko? E, tu počinje zanimljivi dio priče.

Nakon što je sezonski prilagođeni indeks potrošačkih cijena u SAD-u stagnirao u srpnju, u kolovozu se povećao za punih 0,1%. Samo malo … gdje je tu inflacija? Brojke zvuče dramatično kada se gledaju godina na godinu (srpanj na srpanj prošle godine i tako dalje): cijene u kolovozu bile su 8,3% veće nego u kolovozu prošle godine. Ali, to je prošlost. Vratimo se promjenama mjesec-na-mjesec: gdje je tu drama?

Drama je u tome što su cijene energenata u kolovozu pale 5% u odnosu na srpanj, što znači da su ostale stavke indeksa snažno vukle prema gore. Indeks cijena bez hrane i energije rastao je 0,6% na mjesečnoj razini, a toliko je rastao i indeks cijena usluga. Tržišta su (ipak ispravno) procijenila da će taj podatak osokoliti već dulje vrijeme jastrebski (ili bolje rečeno sokolski) raspoloženi FED.

Sjednica na kojoj se odlučuje o kamatnim stopama je idući tjedan (20.-21. rujna). Dosad se spekuliralo o povećanju kamatnih stopa za 0,75 postotnih bodova. Sada izgleda da slijedi možda i cijeli postotak. I sada je još više jasno otkud jučerašnja klasična konstelacija: povećanje kamatnih stopa veće od očekivanja znači nižu vrijednost financijskih imovina i jači dolar.

Kako to da financijska tržišta to nisu predvidjela? Ako ih je 0,1% inflacije u kolovozu iznenadilo, što su očekivali ovih zadnjih dana ili tjedana? Deflaciju?

Na padajućim tržištima povremeno se događaju provale optimizma kada se budućnost čini ružičasta, a preokret samo što nije tu. Tržišni sudionici, osobito velika većina novih generacija (sjetite se Gatarinog zapažanja o smjeni generacija na tržištima) nema iskustva s inflacijskim procesima i nije ih u stanju ispravno interpretirati. Ne treba isključiti mogućnost da je većina očekivala deflaciju, a da toga uopće nije bila svjesna (jer su svi fokusirani na year-on-year).

Uostalom, jučer su mnogi komentatori spominjali širenje iznenađenja: „Dakle, ovo nije samo zbog energenata i hrane?!“. Kao da se tek sada shvaća da je fiskalna i monetarna ekspanzija bez presedana u SAD-u 2020.-2021. pokrenula inflaciju.

SAD su zadnja zemlja na svijetu (jer su daleko najveća ekonomija na svijetu) u kojoj bi akteri smjeli pomisliti na razlikovanje troškovnih faktora inflacije i faktora potražnje. Jer, kad SAD pumpa ukupnu potražnju, onda se dižu svjetske cijene energije i hrane pa je iz američke perspektive jako teško razlikovati koliko sami dolijevaju ulja na vatru, a koliko se ona održava zahvaljujući događajima koji nemaju nikakve veze s ponašanjem FED-a i državne riznice. Već sam i previše pisao o razlikovanju pokretača inflacije (SAD vs. EU). Sada treba samo pratiti kako Amerika ponovo uči svoju lekciju.

Svako učenje se odvija kroz pogreške. FED i tržišta su u čvrstom zagrljaju. FED zbog grižnje savjesti što je predugo bio pasivan i akomodirao se političkim planovima, naročito Bidenovima u prvoj godini mandata (za one koji žele znati više tekst s početka srpnja). Naravno, u FED-u znaju da su zeznuli stvar i sada su u potjeri za vlastitim repom. Tržišta su u čvrstom zagrljaju FED-om zbog toga što nove generacije slabo razumiju inflacijske procese pa ih inflacija lako zavara.

U tom emotivnom zagrljaju velika je šansa za pretjerivanje. Ciklus rasta kamatnih stopa daleko je od svoga kraja. I FED-ova sokolska reakcija na vlastite pogreške iz prošlosti i tržišno glavinjanje u neznanju i nedostatku informacija upućuju na to da bi svi još jednom trebali dobiti po repu prije nego što iz cijele ove epizode koja traje već dvije i po godine nešto nauče. A jedini način da nauče je da otjeraju kamatne stope toliko visoko da to izazove ozbiljnu deflaciju i da ih ona onda, a što drugo nego – iznenadi.