Bloombergov inovacijski indeks: Njemačka na svjetskom vrhu

Objavljeno

Ilustracija: Alphaspirit / Dreamstime

Ovih dana vidimo inovacije na djelu: tko će proizvesti bolje PCR i serološke testove? Tko može brže proizvesti više respiratora? Tko će biti prvi s cjepivom? U tom kontekstu najviše su se spominjale SAD, Njemačka (gdje je početkom siječnja nastao prvi PCR test za koronavirus), UK, Južna Koreja, Japan. To nije slučajno. Na ovoj listi su neke od najinovativnijih ekonomija svijeta.

Ad
Ad

Njemačka je osvojila zlatnu metalju prema Bloombergovom inovacijskom indeksu za 2020. Južna Koreja je godinama držala prvo mjesto, a sada je druga. Bronca pripada Singapuru. Pri vrhu slijede Švicarska, Švedska, Izrael, Finska, Danska, SAD i Francuska.

Izvor: Bloomberg

U ovom tekstu donosimo pregled po zemljama, otkrivamo neke detalje, prikazujemo metodologiju i izvodimo bitne zaključke.

Njemačko vodstvo

Na karti Europe može se vidjeti dominacija sjeverne i zapadne Europe, što još jednom potvrđuje kvalitetu nordijskog i germanskog modela gospodarstva.

Njemačko vodstvo posljedica je stvaranja visoke dodane vrijednosti u industriji koja se temelji na visokim tehnologijama i inovacijama, gdje važnu ulogu ima i broj patenata. Čak trećina istraživanja događa se u njemačkoj automobilskoj industriji. S druge strane, Njemačka bi trebala povećati inovativnost visokog obrazovanja. Sve u svemu, Njemačka će u drugoj polovici 2020. predsjedavati Vijećem Europske unije kao najinovativnija zemlja svijeta. Očekujemo da će njemačko predsjedanje gurnuti inovacije u Europi u prvi plan.

Kako stoje austro-ugarske zemlje nasljednice?

Najveći godišnji skok napravila je Slovenija i to za čak 10 mjesta (s 31. na 21.), Slovenija je ovim napretkom postala ozbiljan konkurent 11. Austriji. Također, Mađarska je napravila skok za 4 mjesta (s 32. na 28.). Češka je tradicionalno visoko na 24. mjestu, a Slovačka je 41. Hrvatska napredovala za 1 mjesto (s 44. na 43. mjesto).

100 godina nakon raspada Austro-Ugarske može se vidjeti kako među državama u inovacijskoj konkurentnosti predvode područja koja su i prije 100 godina bila razvijenija. Radi se o austrijsko-češkom pojasu. Istom je sada veliki konkurent postala Slovenija, daleko najrazvijenija južnoslavenska zemlja. Nije čudno da se nekada to dokazivalo statistikom slovenske dominacije u pismenosti u odnosu na ostatak Jugoslavije.

Hrvatska dijeli društvo Bugarske i Slovačke, dok je u EU, osim od Bugarske, bolja od Cipra i Malte (otočnih država su praktički bez industrije, a ovise o turizmu i financijskim uslugama). To je okvir s kojim se Hrvatska natječe. Tome bi se još mogle dodati zemlje Zapadnog Balkana koje nisu uključene u ovo mjerenje.

Neki bitni detalji

SAD su 9. u svijetu. Ako vas začuđuje tako „nizak“ plasman Amerike, razlog za ukupni skor leži u 27. mjestu po dodanoj vrijednosti industrije i 47. Mjesto po pitanju visokog obrazovanja. Možda je trenutna američka administracija na vrijeme prepoznala važnost vraćanja industrije u odnosu na nelojalne kineske trgovačke prakse kod kojih ionako nema slobodne trgovine, već se sve svodi na partijske-državne intervencije. S druge strane, SAD su prve u svijetu po visokim tehnologijama.

Hrvatskoj geografski vrlo bliska Austrija je skoro u TOP10 (11. mjesto na svijetu). To je zato što ima jedan od najboljih sustava istraživanja i razvoja. Isto tako i Švicarska, dok je po tome u svijetu na broju 1 definitivno Izrael. Ta zemlja je istraživački lider i među najboljima po visokim tehnologijama.

Singapursko visoko obrazovanje daje najbolji input gospodarstvu, a konkuriraju mu kineski i britanski obrazovni sustav.

Slovenija je počela ozbiljno konkurirati zbog visoke dodane vrijednosti industrije (8. mjesto) te snage visokog obrazovanja i istraživačkog sustava 14. odnosno 15. mjesto).

Slovačka je u društvu Hrvatske, ali je vrlo konkurentna po pitanju visoke dodane vrijednosti industrije (na 10. mjestu, što je posljedica velikih stranih ulaganja u automobilsku industriju). Međutim, Slovaci ne inoviraju, oni uglavnom samo montiraju moderne automobile. Susjedna joj Češka je po tom pokazatelju otišla dalje i nalazi se na 7. mjestu u svijetu, tamo gdje je kao industrijska sila bila i prije Drugog svjetskog rata. Obje zemlje potvrđuju industrijsku tradiciju Austro-Ugarske i potom Čehoslovačke. Te dvije zemlje su svoju tranziciju (povratka) prema kapitalizmu temeljile i na poticanju industrijskih ulaganja. To nisu bile socijalističke iluzije o zaštiti domaće industrije, već se radi o aktivnoj ulozi privlačenja stranih ulaganja i uloge državnih institucija u stvaranju uvjeta i privlačenju privatnih stranih ulaganja koja su donijela visoki izvoz i zaposlenost.

Metodologija je vrlo precizna

Metodologija Bloombergovog inovacijskog indeksa mjeri 7 područja. Ukratko, inovativnost ovisi o razini ulaganja u istraživanja i razvoj inovacija i visoke tehnologije kako bi se povećavala produktivnost. Pritom sveučilišta trebaju davati konkretnu podršku kroz razvoj tržišno relevantnih vještina i podršku istraživačima.

Prvo područje koje se mjeri je intenzitet istraživanja i razvoja, odnosno udio istih u BDP-u. Drugo područje je dodana vrijednost industrijske proizvodnje (manufacturing value added – MVA), odnosno udio iste u BDP-u po stanovniku u paritetu kupovne moći (tzv. PPP). Treće područje je produktivnost koja se mjeri kroz BDP i BNI po zaposlenoj osobi (u dobi od 15 godina nadalje) i trend napretka tog pokazatelja kroz 3 godine. Četvrto područje je raširenost visoke tehnologije. Gleda se broj registriranih visokotehnoloških kompanija (u sektorima obrane, biotehnologije, obnovljivih izvora enegije i ICT-a) kao postotni udio u odnosu na na broj kompanija izlistanih na burzi (publicly listed companies) kao i njihov udio u odnosu na ukupan broj svjetskih visokotehnoloških kompanija. Peto područje odnosi se na visoko obrazovanje. Gleda se stopa upisa na fakultete za sve ljude (neovisno o dobi), udio visokoobrazovane radne snage, godišnji udio diplomanata u području znanosti i inženjerstva (STEM) u odnosu na ukupan broj diplomanata i radnu snagu. Šesto područje odnosi se na koncentraciju istraživača. Gleda se populacijski udio profesionalaca i doktora znanosti angažiranih u aktivnosti istaživanja i razvoja. Sedmo područje odnosi se na godišnji broj patenata, grantova za patente i patenata na snazi, a sve to u odnosu na odnosu na broj stanovnika i/ili BDP.

Indeks mjeri razinu inovativnosti gospodarstava, s naglaskom na industriju. Usporedbe radi, Svjetski gospodarski forum svake godine mjeri konkurentnost gospodarstavauzimajući pritom široki raspon indikatora funkcioniranja institucija sve do razine inovativnosti. Pritom se radi o kombinaciji anketnih (ne-egzaktinih) i statističkih (egzaktnih) pokazatelja. Za razliku od tog izvješća, ovo izvješće fokusira se na ključne i egzaktne pokazatelje industrijske konkurentnosti.

Zaključno

Nasuprot nostalgičarskoj metodologiji koja bi mogla mjeriti broj tvorničkih dimnjaka, željezara i rafinerija (što bi razočaralo ekološke aktiviste) i masovnost industrijskog radništva, ova metodologija mjeri produktivnost i dodanu vrijednost visokotehnološke industrije te s njom povezan inovacijski ekosustav koji podrazumijeva kvalitetnu suradnju industrijskog, akademskog i istraživačkog sektora. Za razliku od paušalnih sklonosti podjelama dijela (barem domaćih) stručnjaka na one koji su za više industrije ili pak više usluga, za aktivnu ulogu države u poticanju industrije ili pak više tržišta i pod cijenu propasti industrije, ovaj indeks se ne umara neutemeljenim ideološkim podjelama o odnosu države i tržišta ili industrije i usluga. Pretpostavlja da uloga države uvijek postoji, samo je pitanje kakva je: usmjerena na razvoj ili na status quo (u Hrvatskoj industrijske subvencije potiču status quo). Kad je odmjerena, precizna, aktivna i ograničena, uloga države stvara dobre uvjete za privatna ulaganja u modernu industriju. To uključuje i poticaje i subvencije ako su horizontalno usmjereni na važne segmente suvremenog gospodarstva kao što su ulaganja u istraživanje i razvoj inovacija, digitalne i tehničke vještine, smanjivanje emisija štetnih plinova i dr. Dakle, metodologija ne sugerira vrijednost industrije per se. A posebno ne sugerira bi se energija (javni novac) trebala trošiti na konstantne pokušaje spašavanja starih industrijskih gubitaša. To u Hrvatskoj još nismo naučili.