COVID-19 recesija i prognostička iznenađenja

Objavljeno

Ad
Ad

Na početku pandemije, kad su proljetos formirane prve ekonomske prognoze, postignut je visok stupanj suglasnosti o tri predviđanja. Prošlo je dovoljno vremena za podvrgavanje tih prognoza prvom testu.

  1. SAD će se brže izvući iz krize od Europske unije jer je američko gospodarstvo fleksibilnije i dinamičnije

Potvrđeno, ali ne odveć uvjerljivo. Gospodarstvo SAD-a se prema preliminarnim podacima za treće tromjesečje nalazi 2,9% ispod razine iz istog tromjesečja 2019. Gospodarstvo EU-a je 3,9%, a europodručja 4,3% niže od istog razdoblja prošle godine. Podaci su preliminarni i još će se svašta događati prije konačnog izlaska iz recesije izazvane pandemijom i reakcijom na nju, ali ovo predviđanje zasad ima prolaz. Spomenimo, usput, Kina je već u plusu – gotovo 5% u odnosu na isto tromjesečje 2019.

  1. Jug Europe stradat će mnogo više od sjevera

Pogrešno. Doduše, Španjolska je u uvjerljivo najvećem minusu (oko 8% u odnosu na treće tromjesečje 2019.), ali ključna južna zemlja kojoj se, osobito nakon početka u Lombardiji, prognozirao kolaps pokazala je puno veću otpornost od očekivanja: Italija se zahvaljujući brzom oporavku u trećem tromjesečju našla na svega 4,7% nižoj razini u odnosu na treće tromjesečje 2019., što je mnogo bolje od primjerice Austrije i Češke koje kubure na 5-6% nižim razinama. Francuska je na -4,2%, što je bolje od Njemačke. Talijane su ekonomisti prerano otpisali, a Francuzi pod Macronom imaju ozbiljne ekonomske rezultate od 2018., od kada Francuska raste brže od Njemačke (surprise, surprise…).

  1. Njemačka ima velik kapacitet za brz izlazak iz krize jer ima fiskalnu moć i jaku industriju, a jaka industrija je ono što je u krizama najvažnije.

Uglavnom netočno. Točnije, sam početak je točan; njemačka fiskalna moć važna je i za Njemačku i za Europu, i to je ono što drži njemačke potrošače u formi. Zahvaljujući njima, Njemačka je nakon oporavka u trećem tromjesečju na tih -4,3% u odnosu na treće tromjesečje 2019., tek malo slabija od Francuske. Međutim, da je do industrije, Njemačka bi doživjela ekonomski kolaps. Njemačka industrija i dalje ima najveći pad u Europskoj uniji. Slika pokazuje gdje su se desezonirani indeksi industrijske proizvodnje u kolovozu nalazili u odnosu na kolovoz 2019., po zemljama:

Izvor: Eurostat

Zanimljiv je i položaj Hrvatske na gornjoj slici. Hrvatska industrija jedva je zabilježila pad na godišnjoj razini. Položaj između Švedske i Slovenije mogao bi se označiti zavidnim.

Sada idemo pratiti prognostičke pogreške na američkim predsjedničkim izborima.