Dolar je malo ojačao u odnosu na euro: i što sad?

Objavljeno

Ilustracija: Gibsonff / Dreamstime

Ad
Ad

Dolar za euro se zadnjih mjeseci kretao uglavnom u rasponu između 1,23 i 1,24. Jednom je probio iznad, jednom ispod tih granica, ali brzo se vraćao i interval se doimao čvrsto zadan. Međutim, pokret u pravcu jačanja dolara koji se dogodio u drugoj polovici travnja ima karakter proboja donje granice (oko 1,22) intervala. Najjači dolar prošloga je tjedna bio oko 1,206, a vikend je dočekao uz malu korekciju do 1,213.

Ova mala najnovija korekcija ne bi trebala zavarati. Kod ovakvih pomaka nakon nekoliko mjeseci predvidivog kretanja pauze su uobičajene. Pregledom niza tehničkih analiza kojima se može slobodno pristupiti na internetu, ustanovili smo da se značajan dio u kratkom roku kladi na jačanje dolara, barem do oko 1,17 dolara za euro.

Ima još argumenata koji upućuju na daljnje jačanje:

  1. Prinos na 10-godišnju američku državnu obveznicu je prošli utorak prešao psihološki prag od 3%. Mali odbijanac naniže zadnjih dana ne znači mnogo u uvjetima kada je razlika kamatnih stopa naspram EU, uz izostanak deprecijacijskih očekivanja, dovoljna da potakne daljnji priljev kapitala u dolare.

  1. Dionička tržišta u SAD-u nalaze se u modu korekcije (vjerojatnost jačanja valute veća je u korekcijama). Nakon vrhunca krajem siječnja, slijedila je prva korekcija. Sada se tržište doima stabilno već neko vrijme, no ako se na donjoj slici zamisli dugoročan trend, prostor za korekciju S&P500 indeksa otvoren je sve do vrijednosti 2,350 – 2,400 (komotnih desetak posto prostora za pad), a da tržište i dalje ostane u dugoročno rastućem modu s izgledom za kasniji oporavak nakon korekcije (za što će vjerojatno trebati pričekati drugu polovicu godine).

Dakle, treba striktno razdvojiti kratkoročna i dugoročna očekivanja. Ovdje je jedan zanimljiv pregled prognoza para EURUSD do jednog kvartala u budućnost. Kada je riječ o dugoročnijim izgledima, stvari su kao i uvijek neizvjesne.

Sljedeća slika pokazuje svega pet jasno profiliranih trendova tečaja EURUSD u zadnjih 40 godina: (1) jačanje dolara do 1985. (dolar vizualno jača prema dolje), (2) pad dolara 1986.-1995., (3) opet jačanje 1995.-2001., (4) pad 2002.-2008., (5) jačanje 2009.-2017. Radi se o dugim ciklusima čije je trajanje 6-9 godina. U tom se svjetlu postavlja pitanje nije li zadnji rep prema gore znak kraja dugog ciklusa jačanja odnosno početka novog ciklusa pada koji bi mogao trajati od 2018. do, približno, sredine sljedećeg desetljeća.

Naravno, prognoziranje na temelju tehnički identificiranih trendova, konsenzus-prognoza i sličnih instrumenata izrazito je nepouzdano i rizično te se svakako preporuča fundamentalna analiza odrednica tečaja.  Prema jednom novijem istraživanju ove vrste, rast 10-godišnjeg američkog prinosa najavljuje jačanje dolara u kratkom roku. Tehnički analitičari znaju da takav pokret često prethodi i korekcijama vrijednosti dionica.