Gledajte kako se ponašaju sigurna utočišta: MMF odobrio program od 50 milijardi USD

Objavljeno

Ad
Ad

Kolebanja vrijednosti dionica ponekad znaju zbuniti. Pogotovo ako ih pokušavamo tumačiti na dnevnoj razini. Zbog toga je u jučerašnjem tekstu objašnjeno kako se veliki rast cijena dionica desio. u ponedjeljak u anticipaciji iznenadnog poteza FED-a – spuštanja kamatne stope za 50 baznih bodova. Sada će trebati objasniti rast cijena dionica u srijedu i zašto taj rast ne znači ništa u pogledu predviđanja ekonomskih učinaka koronavirusa.

FED-ovo spuštanje kamatnih stopa u utorak bilo je očekivano, pa su se tržišta vratila u crveno istog dana. U srijedu se ponovio uzlet cijena dionica (S&P500 +4,2%). Međutim, to dobrim dijelom nije imalo veze s koronom, nego s naglo poraslim izgledima postarijeg gospodina Bidena u srazu za demokratskog kandidata na predstojećim predsjedničkim izborima. Njegov stranački protivnik Sanders, kojem se do sada davalo najviše izgleda, socijalistički je orijentiran i tržištu kapitala (osobito privatnom zdravstvu) nimalo naklonjen još stariji gospodin. Porast Bidenovih izgleda tumači se kao nagli rast vjerojatnosti za “business as usual” i Sandersov poraz, a tržišta to vole.

Osim toga, Kongres je odobrio gotovo 8 milijardi dolara izvanrednih rashoda za borbu protiv koronavirusa. I to je sigurno utjecalo na tržišni ambijent u srijedu.

Kolebanja cijena dionica u ovakvim su uvjetima očekivana, slojevita i iz njih ne treba izvlačiti dalekosežne zaključke. Nitko nije u stanju razaznati trend i kada je rast snažan, kao u ponedjeljak i srijedu Jer, kada je o koroni riječ, dionička tržišta su kratkovidna. Nemaju i ne mogu imati informaciju o fundamentalnom problemu – širenju zaraze i reakcijama na širenje. Drugim riječima, tržišni sudionici napipavaju u mraku kao šišmiš, samo im je radar u kvaru – ne dobiva prave informacije o lokaciji i obliku prepreka. Stoga prava očitanja tržišnog sentimenta treba vršiti na tržištima sigurnih utočišta – državnih obveznica.

Labov recesijski monitor proteklih dana pokazuje snažnu kontrakciju prinosa državnih obveznica (raste potražnja za obveznicama, jer svi bježe u sigurnost). Najvažnije je uočiti da je trend pada prinosa ključnih državnih obveznica do utorka bio – neprekidan.

10-godišnji prinos na američke državne obveznice na povijesnom je minimumu. Podatak prikazan u recesijskom monitoru (1%) je od utorka. U večernjim satima u srijedu, dok nastaje ovaj tekst, prinos na američku 10-godišnju obveznicu kretao se oko slične razine kao i prethodnoga dana, nakon što je u toku dana pokazivao težnju i prema 0,9%. Ipak, u srijedu se pojavio blagi rast 10-godišnjeg prinosa do 1,04%, što se dogodilo u sprezi s rastom doničkih tržišta. No, ne treba zaboraviti da je u podlozi prolazni Biden-efekt koji je prekrio fundamentalni korona-efekt.

Posebice su zanimljivi odnosi prinosa za različite ročnosti, takozvana krivulja prinosa. Brojke možete očitati ovdje – na stranicama američkog ministarstva financija. Ponovo uočavamo nelogične inverzije krivulje prinosa. Na primjer, 10-godišnji prinos niži je od prinosa tržišta novca, a druge anomalije ročnosti možete na toj stranici pokušati otkriti i sami.

Iako narednih dana možemo očekivati kolebanja, FED će vjerojatno nastaviti obarati kamatne stope (očekuje se smanjenje za još najmanje 25 baznih bodova na redovitom sastanku FOMC-a za dva tjedna), a potražnja za sigurnim obveznicama za sada ne pokazuje naznaku slabljenja. K tome, treba reći, pravu paniku na dioničkim tržištima još nismo vidjeli. Amerika s malim brojem slučajeva zaraze živi u apstraktnom strahu, jer u njihovim se brojkama nije lako snaći. Broj od 149 oboljelih u SAD-u u srijedu navečer doista je malen za tako veliku zemlju, no sumnju budi 11 smrtnih slučajeva što podijeljeno sa 149 daje neobično veliku, još neviđenu, stopu smrtnosti. To upućuje na mnogo veći broj zaraženih u SAD-u (pa bi uz veći nazivnik i stopa smrtnosti bila nalik onima koje smo do sada viđali). A opasnost da Amerika, kao i Iran i Italija, kasni s reakcijom, nitko ne želi ni zamišljati.

Međutim, u prilog toj tezi govori i činjenica da u ovom trenutku broj provedenih testiranja u SAD-u nije poznat. Objavljena brojka do 2.3. ukazivala je na relativno mali broj provedenih testova (manje od 500 ili manje od 2 na milijun stanovnika naspram više od 100,000 ili oko 2,000 na milijun u J. Koreji i 23,000 ili gotovo 400 testova na milijun stanovnika u Italiji). Vidjet ćemo kako će se ove anomalije u brojkama rasplesti sljedećih dana.

U svakom slučaju, jasno je zašto su sigurna utočišta i dalje najtraženija roba i vjerojatno će ostati tako, osobito dok se čeka da broj potvrđeno zaraženih u svijetu u sljedećih dan ili dva prijeđe 100 tisuća. Čak su i MMF i Svjetska banka otkazali redovite Proljetne sastanke u travnju. Sastanci će se prvi put u povijesti održati virtualno, da ne bi postalo viralno. A da nije sve potpuno virtualno, svjedoči činjenica da je Izvršni odbor MMF-a u srijedu odobrio hitnu kreditnu liniju od 50 milijardi USD za borbu protiv koronavirusa. Učinili su to nakon što je Svjetska banka oglasila sličan instrument u visini 12 milijardi. Zemlje pogođene epidemijom moći će povlačiti sredstva, beskamatno.

Samo gledajte kako se ponašaju sigurna utočišta.