Hoće li oporavak biti spektakularan?

Objavljeno

Ilustracija: Željko Badurina

Ad
Ad

Još uvijek prisutna korona-opasnost i tvrdokoran treći val mnogima ne dopuštaju povjerovati u snažniji gospodarski oporavak. Međutim, podaci o prometu u trgovini na malo ne pokazuju samo da je oporavak već na djelu, nego pokazuju da bi mogao biti – spekatakularan.

Realan promet u trgovini na malo u pandemijskoj veljači 2021. u Hrvatskoj je bio 3,8% veći nego u predpandemijskoj veljači 2020.

Izvor: DZS

Podaci Porezne uprave o fiskaliziranim računima ukazuju na nastavak snažnog oporavka u ožujku. U drugom tjednu ožujka malo je narušen dobar trend potrošnje koji se vidi kroz fiskalizaciju, jer su potrošači u istom tjednu prošle godine obavljali paničnu kupnju prije lockdowna (toalet papir, sjećate se). No, od četvrtog tjedna ožujka ulazimo u period kada je prošlogodišnja baza zbog lockdowna niska. Promet u ugostiteljstvu sada je oko sedam puta veći nego u istom razdoblju prošle godine, a promet u trgovini je veći oko 80%.

Izvor: Porezna uprava

Međutim, ovo što vidimo nije samo posljedica niske prošlogodišnje baze: naime, promet mjeren fiskalizacijom krajem ožujka 2021. praktički se vratio na razinu iz 2019. (minus je samo 1%).

Potrošači dakle otpuštaju kočnice nakon što je novac godinu dana u dobroj mjeri stajao na računima, a potražnja za potrošačkim kreditima drastično bila smanjena. Sve to najavljuje solidnu izlaznu godinu iz pandemije, iako se većini tako ne čini u uvjetima kada se i dalje broje zaraženih na dnevnoj razini i strepi od toga da se aktualni trend broja umrlih od COVID-19 značajnije ne poveća.

To je, naravno, povezano s pitanjem ovogodišnje turističke sezone. Solidnost oporavka u narednim mjesecima u velikoj će mjeri zavisiti o njoj. Iz današnje perspektive, kada se smiraj trećeg vala tek očekuje, a najveći dio najvažnijeg emitivnog tržišta srednje Europe još uvijek stenje pod ublaženim oblicima lockdowna, teško je povjerovati u to da bi ovogodišnji turizam mogao dostići pandemijsku 2020., a kamoli nešto više od toga. Budimo realni; najavljuju se i posebne mjere za Splitsko-dalmatinsku županiju.

Ipak, sjetimo se prošle godine. Dnevni broj zaraženih u ovo doba godine također još nije padao, nije bilo cjepiva, nije bilo pritiska javnosti na relaksaciju, a o virusu se mnogo manje znalo. Unatoč tome, u lipnju i srpnju je ipak krenulo …

Stoga, dok jednim okom svakoga dana oko 11h i dalje isčekujemo službene poatke o zarazama, drugim okom možemo pratiti informacije druge vrste. Uključujući i one o Ryanairu koji je odlučio čak četiri zrakoplova bazirati u Zagrebu najavljujući proširenje baze za 2022. s ciljem povezivanja Zagreba sa svijetom. Irac je oduvijek mislio dugoročno i možda vidi nešto što fatalizmu sklona većina Hrvata ne vidi, osobito dok zdvajaju nad posve nebitnom informacijom o tome da je jedan stranac drugome prodao tvornicu sladoleda i smrznute hrane u kojoj radi znatno manje od jednog promila ukupno zaposlenih u Hrvatskoj.