Hrvatska poduzeća su bolja od Hrvatske u cjelini

Objavljeno

Foto: Wavebreakmedia Ltd. / Dreamstime

Ad
Ad

Pred nekoliko dana objavljeni su zanimljivi rezultati Investicijskog pregleda Europske investicijske banke (EIB Investment Survey). EIB anketiranjem poduzeća u zemljama članicama i SAD-u pokušava utvrditi prednosti i mane samih poduzeća i društvenog okvira, i to one prednosti i mane koje su od važnosti za investiranje. Kao i uvijek kada je riječ o anketama poduzeća, rezultate treba uzeti sa zrnom soli zbog problema uzorka. Ipak, zanimljivi su i donekle neočekivani, što je pronašlo odraza i u naslovu ovog teksta.

Naime, ako je suditi po BDP-u po stanovniku i većini drugih sličnih makroekonomskih pokazatelja, Hrvatsku očekujemo pri dnu EU ljestvice; bolju od Bugarske, u svojevrsnoj borbi s Rumunjskom, Grčkom i Slovačkom unutar „donjih 5“. EIB-ovi rezultati međutim pokazuju nekoliko važnih dimenzija u kojima se Hrvatska poduzeća pozicioniraju puno bolje od „donjih 5“.

Cijeli izvještaj možete pronaći ovdje, a mi smo u nastavku izdvojili nekoliko interesantnih rezultata koji potiču na razmišljanje.

U Hrvatskoj je uz Dansku, Češku, Litvu i Sloveniju najmanji udjel poduzeća koja ne planiraju investicije:

Međutim, crveno područje koje označava udjel ulaganja u nove proizvode i usluge nije osobito veliko u usporedbi s drugim zemljama (osobito u usporedbi s Češkom, Danskom, Slovenijom i Ciprom gdje su ulaganja u novo razmjerno najveća).

Kada se na os x stavi udjel poduzeća koja investiraju, a na osi y udjel poduzeća koja namjeravaju povećati svoje investicije, Hrvatska trenutačno ima najbolji položaj u EU (najdalje je na sjeveroistoku grafikona). Međutim, pokušajte na slici pronaći SAD; toliko je daleko od svih europskih država u pogledu raširenosti dinamike korporativnih investicija da u objašnjenju razlike dinamika europskog i američkog gospodarstva treba još jednom podsjetiti na princip IIS (It’s the investment, stupid!).

Nadalje, mislimo da naš korporativni sektor nije inovativan. No Hrvatska je bliže sredini EU ljestvice (između Njemačke i Litve) nego donjem kraju kada je riječ o udjelu poduzeća koja ne inoviraju. Europski prvaci su, očekivano, u Nizozemskoj, Češkoj, Belgiji i Švedskoj, ali pogledajte (opet) gdje je SAD.

U pogledu uporabe digitalnih tehnologija u poduzećima položaj je sličan: bliže sredini, ispred velike većine usporedivih zemalja istoka i juga EU. Prvaci su u Finskoj, Austriji i, opet, u Češkoj, Sloveniji i Nizozemskoj. Među izvrsnima se vrte ista imena i lijepo je vidjeti da su među njima češki i slovenski poduzetnici. Može se; i mi bi mogli tako.

Kako poduzeća tj. njihovi menadžeri percipiraju investicijske prepreke? Velika slika je presložena (možete pogledati u izvornom dokumentu gdje se nalaze i zanimljive, i također neočekivane, usporedbe s SAD-om) pa smo izdvojili rezultate za odabrane zemlje. Nedostatak obrazovane radne snage, troškovi energije i neizvjesnost svuda se percipiraju kao najvažnije prepreke, no najveće razlike se pokazuju kod regulacije (radno zakonodavstvo i poslovna regulacija). Nizozemska, Danska i Švedska su (to je očekivano) europski prvaci, a Hrvatska se i u regulativom opterećenoj srednjoeuropskoj grupi izdvaja prema percepciji regulacije kao najvažnije prepreke investiranju. I to je očekivan rezultat.

% ispitanika koji ove faktore izdvajaju kao bitne prepreke investiranju