Inkubator I: razotkrivanje nove gospodarske strukture (uvod o Top 50)

Objavljeno

Ilustracija: Željko Badurina

Ad
Ad

Ekonomski lab u suradnji sa servisom za poslovne informacije Prima Bon pokreće rubriku Inkubator – razotkrivanje nove gospodarske strukture. Primjenom jednostavnih kriterija segmentacije poduzeća prema podacima iz financijskih izvještaja za 2016. identificirali smo sedam skupina važnih i/ili brzo rastućih i izvozno orijentiranih poduzeća koja imaju važnu ulogu u formiranju nove gospodarske strukture.

U ovom i sljedećih sedam nastavaka Inkubatora, koji će izlaziti svaki utorak, prikazat će se i komentirati kriteriji segmentacije sektora poduzeća. Predstavit će se lista poduzeća koja udovoljavaju kriterijima veličine, rasta, profitabilnosti i/ili izvoza. Na svakoj od lista prvo će poduzeće biti linkom povezano sa bazom Prima Bon-a. Klikom na taj link moći ćete besplatno pretraživati podatke. Tako ćete možda otkriti interes za pretplatu na usluge Prima Bon-a. Možete početi već od prvog Inkubatora, gdje se na listi dolje na vrhu nalazi Ina d.d.

Priča u pozadini

Poduzeća koja rastu i razvijaju se uvijek su interesantna medijima i poslovnoj zajednici. Start-upovi, “gazele”, nove mogućnosti za prikupljanje kapitala na tržištu, fondovi rizičnog kapitala, investitori – sve su to teme o kojima se mnogo piše, a za koje je poslovna i šira javnost zainteresirana. Međutim, mikroekonomska dinamika koju otkrivaju podaci za prošlu godinu ima osobitu važnost u ovom razvojnom trenutku.

Brojna su istraživanja pokazala da je hrvatska gospodarska struktura petrificirana. Ogroman državni sektor (proračuni svih razina vlasti i državna poduzeća sudjeluju u BDP-u s gotovo 60%) prigušio je tržišnu dinamiku. Uz to, mnoga su se poduzeća prije krize razvijala zahvaljujući poslovima s državom. Kada je državni sektor ostao bez mogućnosti za značajno novo zaduživanje i ekspanziju potražnje, rast je zaustavljen. Trebalo je proći nekoliko godina krize 2009.-2014. da se pronađu novi izvori rasta.

Izvoz i privatni sektor – ishodišta nove gospodarske strukture

Ulazak u EU 2013. označio je prekretnicu. Olakšan pristup izvoznim tržištima u trenutku kada je oporavak u EU započinjao, povukao je hrvatski izvoz. Često se ispušta iz vida da hrvatski robni izvoz raste brže od izvoza turističkih usluga.

Izvoz nije bitan samo radi pokretanja gospodarskog rasta i zapošljavanja. Izvoz pokreće rast na posve novim, zdravijim osnovama. Rast počinje dolaziti od poduzeća koja su međunarodno konkurentna, a u dijelu naplate i upravljanja rizicima manje ovisna o domaćem pravosuđu, administraciji i drugim institucijama i politikama. To je zdravo za ekonomski i sveukupan društveni razvoj. Ako su oni koji “vuku” konkurentni i upoznati s funkcinoiranjem institucija i gospodarstava razvijenih zemalja članica EU, postavit će letvicu u zemlji visoko: imat će visoka očekivanja, stvarat će i političku potražnju da administracija i druge institucije u zemlji funkcioniraju kao administracija i institucije u zemljama u koje ta naša poduzeća izvoze. Jer to je jedini način da ostanu konkurentna.

Od 2015. među generatorima rasta nalazi se i osobna potrošnja. I to je dobro, jer osobna potrošnja po definiciji znači utjecaj na tržišnu alokaciju: poduzeća proizvode, a trgovci isporučuju ono što potrošačima treba. I trude se to učiniti na maksimalno efikasne i kvalitetne načine, uz dobre cijene. Nema prostora za ortakluk i ugovore za odabrane, jer konkurencija odmah kazni ako netko zaboravi na konkurentnost i kvalitetu. To je osnova za zdrav, na tržištu zasnovan razvoj.

Utrka s vremenom

Dakle, izvoz i domaći privatni sektor – u početku kroz potrošnju, a sada sve više i kroz investicije koje se također bude – generiraju novi tip ekonomskog rasta. Državni sektor stagnira ili sporo raste, pa je ukupan rast, koji je sada dominantno zasnovan na tržišnim odnosima, bez upravljačke uloge velike države sada efikasniji i održiviji nego prije. Pokazuje to i analiza 1000 najvećih trgovačkih društava u Hrvatskoj. Državna poduzeća imaju stagnantne prihode, zaposlenost je u padu, dok prihodi i zaposlenost rastu u privatnom sektoru. Naročito kod izvoznika i malih poduzeća. To je segment koji će nas zanimati u ovoj seriji tekstova.

Na djelu je, dakle, utrka s vremenom. Prije nego što državni sektor ponovo razbudi svoju potrošnju i uz sebe veže mnoga poduzeća, a neka možda i odvrati od izvoza ili poslovanja na «tvrđim» privatnim tržištima, razvit će se nova struktura. Pitanje je gdje su limiti njena rasta. Zbog tog pitanja je baš sada zanimljivo detaljno promotriti tko su poduzetnici koji vuku prema gore.

Kriteriji

U Inkubatoru se poduzeća identificiraju kombinacijom nekoliko jednostavnih financijskih kriterija. Veličina je segmentirana prema prihodima koji su ostvareni u prošloj godini te su poduzeća klasificirana u tri razreda: (a) od 2 do 40 milijuna kuna, (b) od 40 do 100 i (c) više od 100 milijuna kuna ukupnog prihoda. U Hrvatskoj ima oko 24,000 poduzeća s prihodom većim od 2 milijuna kuna. Nismo mogli sva objaviti, pa su segmentirana prema dodatnim kriterijima, osim po ukupnom prihodu. Poduzeća s manje od 2 milijuna kuna prihoda isključena su iz segmentacije, kao i poduzeća bez zaposlenih.

Promatrana je prije svega stopa rasta prihoda, zatim izvoza (prihoda od prodaje na stranim tržištima) te stopa profitabilnosti koja je definirana kao neto profitna marža (neto dobit podijeljena prihodom). Različitim kombinacijama ovih jednostavnih kriterija na temelju baze podataka Prima bon-a dobiveno je sedam skupina poduzeća u kojima će se ukupno naći oko 3,500 najvažnijih hrvatskih poduzeća. U narednim tjednima, utorkom, moći ćete pratiti njihov pregled.

Cilj naše serije Inkubator nije financijski analizirati poduzeća, nego ih segmentirati prema doprinosu rastu i razvoju. Za financijsku analizu i upravljanje rizicima potrebno je mnogo više. Za početak, potreban je pristup servisu kao što je Bon.hr, koji omogućuje uvid u veći broj financijskih podataka i pokazatelja. Klikom na prvo poduzeće na donjoj listi možete pogledati što sve taj servis nudi – jedno poduzeće na vrhu liste, a na vrhu prve liste je INA d.d., možete pregledati besplatno.

Pedeset najvećih

Inkubator otvaramo prikazom pedeset najvećih poduzeća u Hrvatskoj. To je jedina skupina koju identificiramo samo prema važnosti, bez obzira na brzinu rasta, izvoznu orijentaciju ili neki treći kriterij. Stoga će za dobre poznavatelje stvari u hrvatskom korporativnom sektoru ovaj prikaz biti pomalo dosadan. Ali, to je samo najava onog što slijedi kroz sedam sljedećih utoraka.

Segmentacija se zasniva na kriterijima iz nekonsolidiranih financijskih izvještaja. Treba imati u vidu da su poduzeća iz koncerna Agrokor iz dobro poznatih razloga povukla svoje financijske izvještaje, pa oni nisu uvršteni u ovu analizu. To je na neki način dobro, jer gledamo strukturne promjene u sektoru poduzeća bez utjecaja Agrokora.

Lista prvih pedeset koja je prikazana u nastavku neće otkriti osobitu dinamiku. To je očekivano, jer u prvih pedeset su starija, etablirana poduzeća. Vrh korporacijske piramide ne može se promijeniti preko noći ili u nekoliko godina. Stoga lista prvih pedeset služi samo kao uvod u priču, kao prikaz vrha piramide koji se sporo mijenja, ali koji nije nepodložan promjenama ako se nastavi zdraviji tip rasta kakav sada imamo.

U grupu Top 50 zbog prirode posla ulaze bitna poduzeća iz oblasti energetike, distribucije i maloprodaje. Pridodaju li im se i infrastrukturna i komunalna te druga javna poduzeća poput HAC-a, Zagrebačkog holdinga, HRT-a i Hrvatske pošte, oko polovice razreda top 50 opisano je ovim djelatnostima. ICT sektor je također solidno zastupljen – tu su veliki mrežni operateri, M SAN i Ericsson Nikola Tesla.

U top 50 nalazi se samo jedno (najveće) turističko poduzeće – Valamar – što govori o tome da u turističkom sektoru, s obzirom na njegovu veličinu, vjerojatno nisu iskorišteni potencijali konsolidacije. Preostala mjesta zauzimaju mješovita, djelomično ili uglavnom industrijska poduzeća, među kojima su i značajni industrijski izvoznici poput Plive, Vindije, Boxmarka, Podravke, Dukata, Atlantica, Uljanika i Končara.

Tako izgleda vrh hrvatske korporativne piramide. Neka od ovih poduzeća naći će se i među poduzećima u kasnijim prikazima skupina koje ozbiljnije generiraju rast. Neka, međutim, u narednim tjednima više nećemo susretati u novim Inkubatorima. Za sada je dovoljno primijetiti koliko u samome vrhu ima državnih poduzeća. Čak ih je jedanaest: tri HEP-a i HOPS, Zagrebački Holding, Hrvatske šume, Petrokemija, Hrvatska pošta, HAC, Croatia Airlines i HRT. Tu su i poduzeća u mješovitom privatno-državnom vlasništvu poput najveće INA-e i Podravke. Također treba imati na umu da bi se konsolidacijom redoslijed promijenio te bi se neka poduzeća poput Atlantica, Adrisa i Orbica našla mnogo bliže vrhu liste.

Sljedećeg utorka počinjemo s prikazom strukture prema kriterijima dinamike odnosno brzine rasta. Počinje se pokazivati koja će poduzeća u narednim godinama vući gospodarski rast i mijenjati gospodarsku strukturu.

U Inkubatoru sljedećeg utorka: velika poduzeća kojima raste izvoz

Svi prikazani podaci dostavljeni su od strane Prima Bon d.o.o. Arhivanalitika d.o.o. kao izdavač Ekonomskog laba ne snosi nikakvu odgovornost za eventualne pogreške u podacima. Podaci o ukupnom prihodu su u HRK na temelju nekonsolidiranih financijskih izvješća.

NAZIV MJESTO ADRESA NKD2007 2016. UKUPNI PRIHOD
INA D.D. ZAGREB AVENIJA VEĆESLAVA HOLJEVCA 10 1920 15.098.734.655
HRVATSKA ELEKTROPRIVREDA D.D. ZAGREB ULICA GRADA VUKOVARA 37 3513 8.856.568.510
HEP – OPERATOR DISTRIBUCIJSKOG SUSTAVA D.O.O. ZAGREB ULICA GRADA VUKOVARA 37 3513 6.619.001.081
HRVATSKI TELEKOM D.D. ZAGREB ROBERTA FRANGEŠA MIHANOVIĆA 9 6110 6.138.168.466
PLIVA HRVATSKA D.O.O. ZAGREB PRILAZ BARUNA FILIPOVIĆA 25 2120 4.601.832.980
PETROL D.O.O. ZAGREB OREŠKOVIĆEVA 6H 4671 4.269.742.726
LIDL HRVATSKA D.O.O. K.D. VELIKA GORICA ULICA KNEZA LJUDEVITA 53 4711 4.000.449.862
PLODINE D.D. RIJEKA RUŽIĆEVA 29 4711 3.868.698.258
KAUFLAND HRVATSKA K.D. ZAGREB VILE VELEBITA 6 4711 3.371.138.587
ZAGREBAČKI HOLDING D.O.O. ZAGREB ULICA GRADA VUKOVARA 41 6832 3.352.692.401
PRVO PLINARSKO DRUŠTVO D.O.O. ZA DISTRIBUCIJU PLINA VUKOVAR A. STEPINCA 27 3522 3.302.722.249
HEP PROIZVODNJA D.O.O. ZAGREB ULICA GRADA VUKOVARA 37 3511 3.273.138.590
VIPNET D.O.O. ZAGREB VRTNI PUT 1 6120 3.144.729.519
CRODUX DERIVATI DVA D.O.O. ZAGREB SAVSKA OPATOVINA 36 4730 2.826.235.864
ORBICO D.O.O. ZAGREB KOTURAŠKA 69 4675 2.819.494.320
SPAR HRVATSKA D.O.O. ZAGREB SLAVONSKA AVENIJA 50 4719 2.585.174.002
MEDIKA D.D. ZAGREB CAPRAŠKA 1 4646 2.575.544.993
VINDIJA D.D. VARAŽDIN MEĐIMURSKA 6 1051 2.552.236.540
TOMMY D.O.O. SPLIT DOMOVINSKOG RATA 93 4711 2.362.363.029
PHILIP MORRIS ZAGREB D.O.O. ZAGREB HEINZELOVA 70 4635 2.311.909.198
BOXMARK LEATHER D.O.O. TRNOVEC BARTOLOVEČKI GOSPODARSKA 12 1511 2.266.476.703
HRVATSKE ŠUME D.O.O. ZAGREB LJUDEVITA FARKAŠA VUKOTINOVIĆA 2 0210 2.076.480.032
PODRAVKA PREHRAMBENA INDUSTRIJA D.D., KOPRIVNICA KOPRIVNICA ANTE STARČEVIĆA 32 1039 2.063.042.820
PORSCHE CROATIA D.O.O. VELIKA GORICA ZAGREBAČKA 117 4511 2.053.878.880
PETROKEMIJA, D.D. KUTINA KUTINA ALEJA VUKOVAR 4 2015 1.932.079.638
PHOENIX FARMACIJA D.O.O. ZAGREB OZALJSKA 95 4646 1.823.924.396
METRO CASH & CARRY D.O.O. ZAGREB JANKOMIR 31 4690 1.804.163.836
LUKOIL CROATIA D.O.O. ZAGREB CAPRAŠKA 6 4730 1.788.393.509
DUKAT D.D. ZAGREB MARIJANA ČAVIĆA 9 1051 1.735.932.562
BILLA D.O.O. ZAGREB RIJEČKA ULICA 12 4719 1.714.488.219
HP – HRVATSKA POŠTA D.D. ZAGREB JURIŠIĆEVA 13 5310 1.691.799.570
HRVATSKE AUTOCESTE D.O.O. ZAGREB ŠIROLINA 4 4211 1.689.260.471
HRVATSKI OPERATOR PRIJENOSNOG SUSTAVA D.O.O. ZAGREB KUPSKA 4 3512 1.674.964.187
M SAN GRUPA D.D. ZAGREB BUZINSKI PRILAZ 10 2620 1.674.198.734
ATLANTIC TRADE D.O.O. ZAGREB JOSIPA LONČARA 9 4690 1.673.138.938
DM-DROGERIE MARKT D.O.O. ZAGREB – SUSEDGRAD KOVINSKA 5A 4775 1.671.196.202
CROATIA AIRLINES DD ZAGREB BANI 75 B, BUZIN 5110 1.609.988.610
ERICSSON NIKOLA TESLA D.D. ZAGREB ZAGREB KRAPINSKA 45 2630 1.600.400.039
VALAMAR RIVIERA D.D. POREČ STANCIJA KALIGARI 1 5510 1.559.109.848
MEDICAL INTERTRADE D.O.O. SVETA NEDELJA DR. FRANJE TUĐMANA BR. 3 4646 1.556.971.689
STUDENAC OMIŠ ČETVRT RIBNJAK 17 4711 1.490.611.343
TDR D.O.O ROVINJ OBALA V.NAZORA 1 1200 1.476.978.376
ŽITO D.O.O. OSIJEK ĐAKOVŠTINA 3 0150 1.467.920.671
PEVEC MALOPRODAJA NEPREHRAMBENE ROBE DIONIČKO DRUŠTVO SESVETE SAVSKA CESTA 84 4719 1.407.038.147
HRVATSKA RADIOTELEVIZIJA ZAGREB PRISAVLJE 3 6020 1.393.244.986
KTC D.D. KRIŽEVCI NIKOLE TESLE 18 4719 1.355.915.298
OKTAL PHARMA D.O.O. ZAGREB UTINJSKA 40 4646 1.320.007.614
ULJANIK DD PULA FLACIUSOVA 1 7010 1.317.432.856
TELE2 D.O.O. ZAGREB ULICA GRADA VUKOVARA 269 D 6120 1.303.606.568
KONČAR ENERGETSKI TRANSFORMATORI D.O.O. ZAGREB JOSIPA MOKROVIĆA 12 2711 1.280.563.945