Između ekonomske i političke dimenzije

Povodom online predstavljanja knjige Ekonomika javnog sektora s hrvatskim primjerima Hrvoja Šimovića i Milana Deskara-Škrbića

Ad
Ad

Danas (petak, 27.11.) u 14,30h na ovom streamu možete pratiti online predstavljanje knjige Hrvoja Šimovića i Milana Deskara-Škrbića na kojem će uz domaćina, dekana Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, i autora, sudjelovati i recenzenti Sandra Švaljek i Zdravko Marić, koje ne treba posebno predstavljati.

Nadam se da ću tijekom predstavljanja moći uzurpirati položaj urednika i izdavača i sudionicima postaviti pitanje o smislu pisanja, izdavanja i čitanja knjiga o javnom sektoru (općenito, ne samo u Hrvatskoj). Naime, ako je sve u javnom sektoru – porezni sustav, drugi izvori javnih prihoda, te načini trošenja javnih rashoda, stvar odnosa političke moći, ne bi li se ekonomisti trebali pritajiti i glavnu riječ prepustiti politolozima koji su pozvaniji od ekonomista objasniti veličinu, strukturu i ponašanje javnog sektora. Ekonomisti, naime, svojim modelima i analizama možda stvaraju iluziju o postojanju nekakvih ekonomskih pravilnosti koje se realno mogu preko noći promijeniti nekom političkom odlukom. Na primjer, nije li danas visina javnog duga koja se može postići, a da to ne ugrozi gospodarski rast, mnogo veća nego pred 10 godina zahvaljujući političkim odlukama koje su u međuvremenu donijete (i u Hrvatskoj, a još više u EU)?

Možda je čudno da ovakvo pitanje postavlja netko tko je uredio i objavio knjigu Ekonomika javnog sektora s hrvatskim primjerima, no zapravo je to glavni razlog izdanja ove knjige: i dalje tragam za odgovorom.

Prethodni tekstovi o knjizi:

Uvodno predstavljanje

Intervju s autorima