Je li na pomolu velika rotacija?

Objavljeno

Izvor: Pexels

Američki predsjednički izbori donijeli su obilnu količinu drame, no pozornost ulagača na Wall Streetu bila je usmjerena na optimistično intonirane vijesti o (mogućoj) skoroj primjeni cjepiva protiv koronavirusa. Pozitivan predznak na tržištima kapitala nije se mijenjao, iznjedrivši nove rekorde, no protagonisti zato jesu, a premisa je vrlo jednostavna – ako se masovnim cijepljenjem pandemija natjera na uzmak, novo normalno polako će postati stvar prošlosti, a s njim i dominacija izdanja koja su time obilato profitirala

Ad
Ad

U sjeni konfuzne tranzicije u Bijeloj kući Wall Street je u studenome jednostavno nastavio po svom, selektivno ignorirajući loše vijesti i nudeći investitorima pregršt razloga za zadovoljstvo. Zato se za početak valja vratiti kojih mjesec dana unatrag i osvrnuti na gomilu kojekakvih what-if procjena koje su ulagači grozničavo proučavali oboružavši se različitim teorijama i modelima o izvedbi pojedinih dionica ili sektora u slučaju izborne pobjede jednog ili drugog kandidata kako bi što spremnije dočekali izborni kaos i eventualnu promjenu na čelu vodeće svjetske sile. Dio tih pretpostavki tek treba potvrditi ili demantirati tijekom iduće četiri godine, ali što zapravo o svemu tome govori činjenica da je ključna teza o presudnoj važnosti izbora, iza koje su unisono stali baš svi, naprosto – pala u vodu (barem kada je riječ o kratkom roku)?

Analitičari su bili jednoglasni upravo u (posve logičnoj) ocjeni kako najviše štete tržištima može donijeti neizvjesnost, nerijetko citirajući dvosmislene izjave aktualnog predsjednika kao podlogu za katastrofična predviđanja o iznimno kaotičnoj tranziciji u kojoj financijska tržišta mogu izvući samo deblji kraj. Nedavni predsjednički izbori doista su ponudili visoke tenzije i brojne elemente drame, držeći poveći broj konzumenata prikovanima za male (i one manje) ekrane.

Obrat u prebrojavanju glasova, kojem je kumovala sveprisutna pandemija koronavirusa, a potom i činjenica da aktualni predsjednik (sukladno očekivanjima) i dalje prkosi surovoj realnosti zdušno negirajući konačne rezultate izbora, u nekim drugim okolnostima lako su mogli u potpunosti paralizirati aktivnost investitora. No ovoga se puta prognoza o negativnom utjecaju neizvjesnosti na političkoj sceni pokazala posve – promašenom.

Nakon što je dosegla najvišu razinu u posljednjih pet mjeseci, vrijednost famoznog VIX indeksa, ili indeksa straha, kako ga još nazivaju, počela je padati (signalizirajući smirivanje tenzija na tržištu) nekoliko dana prije izbora. Krajem studenoga indeks se spustio na najnižu razinu od veljače (kada se pod prijetnjom lockdowna kretao suprotnim smjerom).

Studeni je obilježen nastavakom pozitivnog trenda cijena dionica i serijom novih rekorda na Wall Streetu što vjerojatno ni najveći optimisti nisu očekivali. I dok još krajem listopada nije bilo jasno može li S&P 500 uopće dočekati izborni dan na pozitivnom teritoriju, i tako barem donekle potkrijepiti Trumpovo hvalisanje konkretnim brojkama, samo mjesec dana kasnije indeks bilježi rast vrijednosti od oko 12% (u odnosu na početak godine). U odnosu na ovogodišnji (zapravo, višegodišnji) minimum, evidentiran u drugoj polovici ožujka, vrijednost S&P 500 indeksa uvećana je za čak dvije trećine, i to je vjerojatno najopipljivija potvrda teze kako se ne isplati prkositi optimističnoj naravi tržišta (ili u prijevodu – dugoročnoj tendenciji rasta).

Notorna je činjenica da u ovoj priči ogroman dio tog kolača otpada na hi-tech divove, a dominaciju akronima FANG (Facebook, Apple, Netflix, Google) i njegovih privjesaka teško je opisati riječima. Kako bi ilustrirali razliku između value i growth segmenata tržišta oslonit ćemo se na grafički prikaz koji na najbolji način demonstrira akutnu polarizaciju koja nije samo svojstvena (američkom) društvu, već je itekako prisutna i na tržištu kapitala. Štoviše, riječ je o ključnoj determinanti izvedbe Wall Streeta u ovoj godini, što postaje jasno već i letimičnim pogledom na grafikone.

S&P 500 se tijekom kolovoza uspio oporaviti od šokantnih posljedica pandemije i učvrstiti na pozitivnom teritoriju (u usporedbi s početkom godine), dok je NASDAQ Composite to učinio već tijekom svibnja, obilato koristeći interes ulagača za brzorastuće kompanije, koje mahom nisu opterećene kapitalnim investicijama i kojima je održavanje distance itekako išlo na ruku. Različita percepcija izdanja stare i nove ekonomije najjasnije se očituje u divergentnoj izvedbi S&P 500 Pure Growth i S&P Pure Value indeksa, koja pokazuje kako su, mjereno konvencionalnim indikatorima poput P/E omjera, jeftina izdanja ostala jeftina (ili u slučaju pandemijom iznimno ugroženih sektora, dodatno pojeftinila), dok su skupe dionice dodatno poskupile.

I  time se zapravo vraćamo u sadašnjost. Naime, Wall Street se uspješno otresao tereta političke nestabilnosti optimističnim vijestima iz farmaceutske industrije, odnosno blistavim rezultatima ispitivanja na temelju kojih bi čak nekoliko cjepiva protiv koronavirusa moglo ući u širu primjenu već krajem ove godine. To bi moglo značiti i postupni povratak u normalu (i kraj novog normalnog), nakon čega se nameće i logično pitanje hoće li dinamična growth izdanja nove ekonomije uskoro izgubiti na atraktivnosti? Nagađanja o velikoj rotaciji, koja bi dokinula dosadašnju diskriminaciju izmučenih value dionica sve su glasnija, i ne bez osnova.

Nije nimalo beznačajno da je 9. studenoga, kada je Pfizer objavio impresivne rezultate kliničkih ispitivanja cjepiva protiv koronavirusa, S&P 500 (a paralelno s njim i S&P 500 Pure Value) zabilježio zamjetan rast vrijednosti, dok je NASDAQ Composite (a za njim i S&P 500 Pure Growth) skliznuo na negativan teritorij. Od tada do danas prednost value izdanja nije bitnije narasla, no sve je veći broj investitora koji misle kako se više ne isplati skupo plaćati svojevrsnu premiju osiguranja od pandemije putem izloženosti hi-tech izdanjima. A to onda podrazumijeva bitno veći interes za dionice i sektore koji su mjesecima bili u drugom planu, poput small cap izdanja niske tržišne kapitalizacije, koja su u ovom slučaju utjelovljena u indeksu Russell 2000.

U odnosu na početak godine potonji indeks bilježi nešto slabiji rast nego S&P 500 indeks, ali od 9. studenoga naovamo izvedba je uistinu – spektakularna. Ili da budemo još konkretniji – dvoznamenkasta (u samo tri tjedna!). A to je vrlo opipljiv pokazatelj izmijenjenih preferencija ulagača. Barem tijekom studenoga, jer kada je riječ o financijskim tržištima, prognoze su, na tragu činjenica s početka teksta, vrlo nezahvalne.

U međuvremenu su porasle, i to za čak trećinu, i dionice Tesle. Naime, akronimom FANG ni približno ne završava popis zvijezda ovogodišnje trgovine na Wall Streetu, a Tesla je definitivno u vrhu i među velikim brojem investitora uživa kultni status.

Ipak, razlog rasta je u ovom slučaju puno konkretniji (i kratkoročniji) – uvrštenje u sastav S&P 500 indeksa. Nakon što je kompanija uspjela namaknuti profit dva kvartala zaredom i time zadovoljila jedan od uvjeta za uvrštenje u indeks, (trenutna) tržišna kapitalizacija od oko 550 milijardi dolara svrstava je u Top 10 najvećih kompanija u sastavu indeksa, a zahvaljujući mnoštvu indeksnih fondova koji operiraju na tržištu i koji je naprosto moraju ugurati u svoj portfelj, najava uvrštenja u indeks rezultirala je dramatičnim rastom cijene dionice. Takav razvoj događaja sasvim je u skladu s očekivanjima, no pravo je pitanje postoji li prostor za daljnji rast.

Dogodi li se velika rotacija zahvaljujući ovogodišnjem rastu, Tesla bi se mogla prometnuti u jednog od istaknutih kandidata za rasprodaju, u prvom redu motiviranu akumulacijom profita. Baš kao i poneka egzotičnija alternativa dionicama, kao što su Bitcoin ili zlato. Uzlazan trend potonjeg kulminirao je u kolovozu, koincidiravši s izlaskom S&P 500 indeksa na pozitivan teritorij, nakon čega su se ulagači polako počeli rješavati imovine koja ne nosi nikakav prinos, i uopće, ne ponaša se baš najbolje u risk-on atmosferi i u uvjetima vladavine optimista na Wall Streetu. Bitcoin je odolijevao puno duže, no mogućnost velike rotacije i u ovom slučaju predstavlja ozbiljnu prijetnju, s tom razlikom što je potencijal za akumulaciju profita još i veći, jer se cijena Bitcoina od početka godine u odnosu na dolar više nego udvostručila. Možda je o scenariju koji podrazumijeva veliki comeback zanemarenih (value) izdanja još uvijek prerano razglabati, no izmjena ciklusa posve je uobičajena pojava na tržištima. Motiv je tu (naznaka povratka u staro normalno), a i mete je relativno lako definirati. Od diskriminacije na Wall Streetu ionako nitko ne zazire.

PITANJE na stranici Kolektivna inteligencija: Hoće li dionice Tesle u 2021. godini nadmašiti izvedbu SnP 500 indeksa?

Dodatak: perspektiva ranjivog dolara

Kombinacija predsjednika iz redova Demokrata i Senata pod kontrolom Republikanaca u pravilu otupljuje oštricu fiskalne politike. Sad, kad je vjerojatno najpotrebnije, i korporativni sektor i građani (porezni obveznici) vjerojatno će ostati uskraćeni za izdašniju pomoć, zbog čega bi teret stimuliranja posrnule ekonomije mogao ostati na leđima središnje banke. FED možda neće imati previše izbora doli nastaviti s pumpanjem bilance zbog čega je već tijekom ove godine postao kreditor vladajuće administracije (prema udjelu u strukturi kupaca državnih obveznica). A u risk-on okolnostima grozničavog lova na prinose, pritisak na strani potražnje dodatno će spustiti prinose (povećati cijenu obveznica) izmičući domaćoj valuti tlo pod nogama. Konkurencija dolaru u ovom trenutku nije osobito impresivna, no valja zabilježiti da se spread (razlika) između prinosa na američke i njemačke državne obveznice drastično smanjila, zbog čega euro već mjesecima obija prag od 1,20 dolara, tavoreći na najvišoj razini u posljednje dvije i pol godine.

Doduše, šanse da euro namakne dvoznamenkasti rast u odnosu na dolar do kraja godine svakim su danom sve slabije (za to je potreban skok iznad 1,24 dolara), no to zasad bitno ne mijenja inferiornu perspektivu dolara. Osobito ukoliko suzbijanje pandemije masovnim cijepljenjem i ostatak svijeta vrati u normalu tijekom iduće godine i tako dodatno oslabi pozicije američke valute.