Kako tumačiti makroekonomske trendove i odnose i kako shvatiti povremene državne paradokse

Od danas je otvoren Lab Shop na kojem ćete moći naručivati knjige i druge publikacije, a možete kliknuti i na banner ebook024 – to je naša partnerska knjižara za prodaju elektronske knjige “Makroekonomika I za ekonomiste i neekonomiste s hrvatskim primjerima” Ive Bićanića i Milana Deskara Škrbića

Ad
Ad

Državni zavod za statistiku će ovih dana objaviti službene brojke o rastu BDP-a u trećem tromjesečju. Ekonomski analitičari i političari nagrnut će u medije. Jedni će govoriti o solidnom rastu, drugi o katastrofi. Najavljivat će se “kraj poslovnog ciklusa” i opasnost od usporavanja u Europi, ali nitko neće objasniti što su poslovni ciklusi i što ih može uzrokovati.

Ovih se dana raspravlja o vladinu prijedlogu državnog proračuna. Jedni govore o fiskalnoj prilagodbi i smanjenju stvarnog tereta javnog duga. Drugi pak govore o tome da država i dalje troši i uzima previše, zbog čega presporo rastemo.

Kako se snaći u svemu tome; kako znati tko je u pravu? Iako to nije lako, sam pokušaj snalaženja u šumi informacija zahtijeva predznanja. Ivo Bićanić i Milan Deskar-Škrbić su napisali, a Ekonomski lab je objavio knjigu u kojoj se osnove makroekonomike izlažu na temelju hrvatskih primjera. To je “multipraktik” knjiga koja će ekonomistima pomoći da obnove svoja znanja, naprednijim srednjoškolcima da se bolje pripreme za ekonomske fakultete, onima na fakultetima može služiti kao dodatna literatura, menadžerima će poslužiti da bolje razumiju svoje poslovno okružje, a ostalim znatiželjnicima može poslužiti kao vodič kroz tajne razumijevanja (makro)ekonomskih odnosa.

Ovdje je jedan ranije objavljen razgovor povodom izlaska knjige.

U knjizi nećete pronaći konačne odgovore. Pronaći ćete metodu kako da do odgovora dođete sami. Autori izlažu brojne faktore koji utječu na ekonomske ishode. Na primjer, nema stava o tome jesu li porezi previsoki, a državne investicije preniske. Ali, ima metoda koje mogu pomoći u pronalaženju odgovora.

Od danas je otvoren Lab Shop (obratite pažnju na gornju traku ili meni s izbornikom ako pregledavate putem mobitela) u kojem možete naručiti knjigu, a bočno na velikom ekranu ili u vrhu ako pregledavate putem mobitela ćete pronaći reklamu s linkom na partnersku web knjižaru ebook024 gdje možete kupiti elektronsku knjigu u e-Pub formatu.

Knjige su možda najbolji primjer povremenih državnih paradoksa. PDV na tiskanu knjigu je 5%, a na elektronsku 25%. Toliko o strategijama i digitalizaciji. Navodno je to zbog EU direktive koja se sada mijenja.

Ako naiđete na bilo kakve poteškoće u procesu naručivanja putem web-a ili vam trebaju dodatne informacije, obratite nam se s povjerenjem na adresu prodaja@arhivanalitika.hr.