“Miran san” 23: ozbiljna eskalacija trgovačkog rata

Objavljeno

Ad
Ad

Ovaj put je ozbiljno. Neuspjela runda pregovora s Kinezima, Trumpovo uvođenje carina po stopi od 25% na oko 2,500 kineskih proizvoda (pregled ovdje) i kineski odgovor u ponedjeljak s uvođenjem carina na oko 60 milijardi USD izvoza SAD-a u Kinu, samo su početak novog kruga eskalacije trgovačkog rata kojem se trenutačno ne vidi kraj.

Kako to obično biva u ovakvim situacijama, ulozi su sve veći. Još oko 325 milijardi kineskog izvoza u SAD nije zahvaćeno carinama, no američki predsjednik najavljuje da o tome još nije donio odluku. Očito to čuva kao pregovarački čip za kraj.

No, zna se da Trump važe i mogućnost povećanog carinjenja izvoza europskih automobila u SAD, čija ukupna vrijednost doseže gotovo 60 milijardi USD na godinu. Taj potez, o kojem će Trump odlučiti narednih dana, ozbiljno bi udario europske proizvođače i gospodarstvo, te bi bez sumnje vodio u eskalaciju trgovačkog rata između EU i SAD-a, i to u najgorem trenutku kada europska ekonomija usporava. Jedna je prognoza da će Trump ipak izbjeći voditi dva velika trgovačka rata paralelno, no druga prognoza kaže da Trump samo nastoji ispuniti svoja izborna obećanja prije no što krene u kampanju za drugi mandat (izbori su 2020.).

Radi se o velikim promjenama na koje su reagirale i cijene dionica. Najvažniji američki burzovni indeks S&P500 je u padu, pri čemu je korekcija u utorak iznosila gotovo 2,5%. Poništena je nada da bi cijene dionica mogle uhvatiti novi rastući trend, tako da se sada može govoriti o dugoročnoj stagnaciji, takozvanom kretanju u stranu uz znatne kratkoročne oscilacije.  Pogled na njemački indeks DAX pokazuje još dulje razdoblje stagnacije koje na europskim burzama traje od 2017.

U takvim uvjetima kada splasne apetit za rizikom, obveznice su i dalje atraktivno ulaganje. Zadnjih dana vidimo logična kretanja. Dugoročni prinos u SAD-u je pao na 2,4%, a jedan dan se pojavila i obratna krivulja prinosa s 10-godišnjim ispod 3-mjesečnog prinosa. Njemački 10-godišnji prinos je ponovo u minusu, a čak je i hrvatski 10-godišnji prinos ponovo ispod praga od 1,8% i kreće se oko minimuma otprije mjesec dana. Jedino su tradicionalno najranjivije talijanske obveznice dobile po repu, jer im je prinos znatno narastao.

Ovo bi mogao biti opis trajnije konstelacije koja će potrajati dok se neizvjesnosti oko novih trgovačkih aranžmana ne primire.