Miran san: ponovo o inverziji krivulje prinosa

Objavljeno

Ad
Ad

Ponekad i čitatelji ispisuju sadržaje na Labu, neizravno. Prisjećajući se na fejsu nekih starih tekstova i rubrika, prvo se Davor Nađi sjetio teksta Darka Oračića (poveznica u dnu) u kojem je objašnjeno kako je zanemarivanje inverzije američke krivulje prinosa navelo FED na pretjerano dizanje kamatnih stopa prije velike recesije 2008., a onda se naš drugi vjerni čitatelj Hrvoje Trošelj sjetio rubrike “Miran san” u kojoj smo neko vrijeme prije pandemijske recesije redovito objavljivali ovaj prekrasan Gatarin prikaz odnosa dvogodišnjih i desetogodišnjih prinosa na državne obveznice. Neki ekonomisti vjeruju da se signalna najava recesije može iščitati iz razlike dugoročnih i kratkoročnih prinosa, jer kada kratkoročni prinosi premaše dugoročne, kao što je sada situacija s ruskim obveznicama, uslijedit će recesija. Za sladokusce, ljubitelje hoda po rubu i zaljubljenike u mistično, neki dan su se američki kratkoročni i dugoročni prinosi skoro taknuli, ali se ipak nisu izokrenuli.

Bolji osjećaj za razvoj događaja dobit ćete iz sljedeće slike koja pokazuje kako se američka krivulja prinosa postupno deformirala od sredine prošle godine kada je bila lijepa i pravilna da bi u međuvremenu postala u najvećem dijelu položena. Dobra je vijest da kada nastupi inverzija ne znači da je vjerojatnost recesije 100%. Potrebno je da inverzija traje dulje vrijeme (ovdje je jedan solidan tekst Barron’sa o tome) i obično treba 12-24 mjeseci nakon inverzije da recesija počne. Loša je vijest da su te pravilnosti vrijedile prije nego što je svijet otišao kvragu 2020., pa kao što malim slovima u financijskim ugovorima piše da prinosi iz prošlosti nisu jamstvo prinosa u budućnosti, isto tako možemo reći da što je vrijedilo prije možda više ne vrijedi. Ali nemojte paničariti, Hrvatska je sada malo otpornija na krize, barem o tome često na Labu i u statusima na fejsu piše Ivica Brkljača.

Izvor: https://home.treasury.gov/resource-center/data-chart-center/interest-rates/TextView?type=daily_treasury_yield_curve&field_tdr_date_value=2022


Kada u preglednik Ekonomskog laba upišete inverzna krivulja prinosa dobijete ovo, između ostalog i Lab specijal s kojim smo 2019. počeli redovito praćenje krivulje prinosa ali se nismo hvalili time jer recesija 2020. nije imala nikakve veze s uobičajenim ekonomskim i financijskim mehanizmima nastanka recesija.

Tekst Darka Oračića kojeg se sjetio Davor Nađi u kojem je inverzija krivulje prinosa isticana kao propušteni signal zbog čega su kamatne stope podizane previsoko prije velike recesije 2008.

Najvjerodostojniji izvor za praćene krivulje prinosa osim Ekonomskog laba: američka riznica (isti link kao ispod slike gore)