Miran san: pratimo krivulje prinosa 2

Objavljeno

Ad
Ad

Svi pričaju o recesiji, a mi pratimo što govore prinosi na državne obveznice. Ako redovito pratite Lab, znate da razlika prinosa na dugoročne i kratkorčne obveznice, barem u SAD-u, ima prediktivnu moć. Desno možete zamišljati dvomjesečni trend. Primijetit ćete da je razlika prinosa u svim zemljama u padu osim u SAD-u i Kini, te u Italiji ali zbog krivih razloga. Stalno ponavljamo da se susjedna zemlja već dulje ponaša kao emerging market, a ne kao članica G8.

Tako u zadnje vrijeme pratimo rast prinosa (čitaj: rizika) u Italiji, a naročito zabrinjava ovaj znatan porast kratkoročnih prinosa. Brine, jer su kratkoročni prinosi općenito niski i stabilni tako da Italija sada jako odudara. Ne treba nam negativna krivulja prinosa da vidimo da je Italija outlier (hrv. crna ovca). Čak i u Francuskoj kratkoročni prinosi su negativni.

Dakle, još nigdje nema  negativne krivulje prinosa, ali ovaj vidljivi pritisak na njemačke prinose (prema dolje) ukazuje na vrlo nisku očekivanu inflaciju. Niska očekivana inflacija znači da sudionici tržišta obveznica ne očekuju osobit ekonomski rast.

Možda ćemo za negativne kratkoročne kamatne stope trebati reviziju teorije. Ako negativnu kamatnu stopu smatramo nulom, 10-godišnji prinos od 0,13% doista je na rubu negativne krivulje prinosa.

Izradio: Mario Gatara