Nekoliko brzih statistika iz desetog tjedna 2021.

Ad
Ad

Poznati češki avioprijevoznik ČSA u srijedu je proglasio bankrot. Ne čudi s obzirom na brojke. Evo kako one izgledaju u Hrvatskoj: u hrvatskim zračnim lukama zabilježeno je 2197 operacija zrakoplovima u siječnju, što je 51,1% manje u odnosu na siječanj 2020. Prevezeno je 81% manje putnika, dok je prijevoz tereta zabilježio manji pad, za oko 27%.

Brojke o turističkoj aktivnosti su slične, iako 54,3% manje noćenja u usporedbi sa siječnjem 2020. na prvi pogled ne izgleda tragično. Aktivnost su održavali domaći turisti kojih je bilo svega za oko 23% manje nego u siječnju prije pandemije. Strani posjetitelji su ostvarili 76,5% manje noćenja.

Preliminarne brojke o izvozu i uvozu u siječnju upućuju na blago usporavanje međunarodne trgovine početkom 2021. u odnosu na zadnje tromjesečje 2020. kada je trgovina bilježila snažan oporavak. Izvoz iskazan u eurima zabilježio je pad za 4,6% u odnosu na siječanj 2020., a uvoz za 13,8%. Zanimljivo da je izvoz u zemlje članice EU pao više od izvoza izvan EU (što je suprotno kretanje u usporedbi s cijelom prošlom godinom i objašnjava se produljenim učinkom lockdowna u mnogim europskim zemljama).

Cijene proizvođača u veljači su porasle 1,4% u odnosu na siječanj, no usporedba s istim mjesecom prošle godine pokazuje pad cijena za 0,8%. Takav odnos znači da je razina cijena niža nego 2020., ali trend je sada prema gore (cijene izlaze iz rupe). Od sljedećeg mjeseca treba očekivati da se i međugodišnji podatak preseli u zonu inflacije, uglavnom pod utjecajem viših cijena goriva u odnosu na proljeće 2020. kada su cijene nafte kolabirale zbog pandemije.

Nakon ranijeg pada cijena tehnoloških dionica ovaj tjedan pratimo njihov oporavak uz nastavak oporavka cikličkih izdanja, što je doprinijelo zaustavljanju jačanja dolara koji se u odnosu na euro stabilizirao i vraća se natrag prema 1,2 dolara za euro. Trend nije preokrenula niti najnovija objava ECB-a da će u narednim mjesecima ubrzati svoj pandemijski program otkupa obveznica kako bi spriječio rast prinosa.