Nepromijenjena stopa rizika od siromaštva 2020. i druge aktualne statistike: višak mortaliteta, manjak nataliteta

Objavljeno

Ad
Ad

Državni zavod za statistiku na kraju mjeseca uvijek objavljuje niz zanimljivih statistika, pa ćemo se danas osvrnuti na čak četiri svježa podatka objavljena ovog tjedna:

  1. Stopa rizika od siromaštva 2020. bez promjene

Anketa o potrošnji kućanstava (podaci se skupljaju na uzorku nešto više od 7,000 kućanstava) mjeri stopu rizika od siromaštva koja je određena kao udjel kućanstava čiji je ekvivalentni dohodak po članu niži od 60% medijalne vrijednosti uzorka. Dobra je vijest da je stopa ostala nepromijenjena u odnosu na 2019. godinu (18,3%), što ujedno znači da se nalazila ispod vrijednosti iz ranijih godina. Koronakriza je prva kriza u kojoj se ovaj pokazatelj nije pogoršao.

  1. Višak mortaliteta i manjak nataliteta u listopadu

U listopadu su u Hrvatskoj umrle 4,764 osobe, što je 380 osoba više od petogodišnjeg prosjeka za listopad. Covid je sigurno glavni uzrok jer je prema službenim podacima u listopadu od te bolesti umrlo gotovo 600 osoba. S druge strane, pandemijsko okružje navodi ljude na odgodu odluka o potomstvu, pa je u istopadu rođeno svega 3,089 djece, što je 333 djeteta manje od petogodišnjeg prosjeka za listopad. Značajan kratkoročni manjak nataliteta bilježimo od srpnja ove godine, pri čemu su stope manjka nataliteta u tom razdoblju veće od stopa viška mortaliteta.

  1. Industrijska proizvodnja – stabilno

Industrijska proizvodnja je u toku ljeta počela stagnirati, no u listopadu je sezonski i kalendarski podatak zabilježio rast, što navodi na zaključak da ozbiljnije opasnosti od pada proizvodnje – nema.

Indeks fizičkog obujma industrijske proizvodnje (2015.=100)

  1. Promet u trgovini raste, ali manje se troši po restoranima i kafićima

Realan promet u trgovini na malo (korigiran za inflaciju) u listopadu se kretao na 9,5% većoj razini u odnosu na listopad 2020., što je malo niža stopa rasta u odnosu na ranije mjesece.

Početak studenog je donio blago usporavanje zbog pandemijske situacije i mjera, što vidimo iz tjednih podataka Porezne uprave o fiskalizaciji. U zadnjem tjednu studenoga trgovina se ponovo oporavila, no trag covid-nervoze vidi se na računima u ugostiteljstvu koji su zabilježili pad vrijednosti za 10% u odnosu na isti tjedan 2019. godine (nema smisla gledati u odnosu na 2020. jer su ugostiteljski objekti tada bili zatvoreni).