Njemački izbori: tečaj eura je rekao svoje – palac dolje

Objavljeno

Foto: Markwaters / Dreamstime

Ad
Ad

Daniel Hinšt je na Labu detaljno analizirao rezultate nedjeljnih izbora u Njemačkoj i raspravio moguće opcije u formiranju nove vlade ekonomski najjače članice EU. Međutim, osim politološke analize korisno je promatrati i kako tržišta ocjenjuju ishod ovih izbora.

U tom kontekstu „grafikonom dana“ bismo mogli proglasiti grafikon koji prikazuje kretanje tečaja eura u odnosu na ostale velike svjetske valute.

Tečaj eura u odnosu na (a) američki dolar, (b) šicarski franak i (c) japanski jen

(a) EUR/USD

(b) EUR/CHF

(c) EUR/JPY

Izvor: x-rates.com

Crvenom točkom je označena vrijednost eura na dan izbora, 24. rujna. Iz kretanja tečaja eura se može vidjeti kako tržišta nisu zadovoljna ishodom ovih izbora budući da je euro oslabio u odnosu na sve promatrane svjetske valute (što znači da se ne radi o nekim bilateralnim faktorima).

Koji su potencijalni razlozi ovakve reakcije na tržištima valuta?

  • Očekivani dogovor Merkel-Macron o jačanju integracije euro područja dolazi pod znak pitanja što načelno znači zajedničku valutu sa slabijim institucionalnim fundamentima i potencijalno manjom otrpornošću na buduće šokove; najvažnije je što će biti s jačanjem fiskalne unije kao temeljnog stupa daljnje integracije euro područja.
  • Desni populizam koji će sada biti glasniji kroz parlamentarno djelovanje AfD-a; iako imaju premali broj zastupnika, desni populisti će moći utjecati na određene projekte, programe i zakonska rješenja, a u slučaju nestabilnosti koalicije imat će i „trgovačku moć“; također, glasni populisti u Njemačkoj daju vjetar u leđa ostalim populističkim strankama od kojih je najvažniji Pokret pet zvjezdica u kontekstu skorih talijanskih izbora na proljeće 2018.
  • CDU/CSU su dobili manje glasova nego što se očekivalo u anketama, a sva takva iznenađenja djeluju na sentiment ulagača.
  • „Jamajkasnska“ koalicija, koja je u ovom trenutku najizglednija, bit će eksperiment s neizvjesnim ishodom u smislu političke stabilnosti.
  • Zeleni bi mogli inzistirati na ekološkim porezima što bi stvorilo pritisak na najvažniju industriju u Njemačkoj – automobilsku, koja se još oporavlja od skandala u Volkswagenu.
  • SPD je u njemačkom budžetu vidio veći prostor za fiskalne poticaje ekonomiji, što u koaliciji CDU/CSU s liberalima vrlo vjerojatno nestaje iz priče. To znači da će doprinos javne potrošnje i javnih investicija njemačkom BDP-u biti manji (bez obzira što bi liberalne reforme mogle ubrzati rast, u očima nekih investitora to je tek srednjoročni fenomen).

Iako se u sljedeća tri mjeseca, koliko će prema procjenama analitičara trajati pregovori o sastavljanju nove vlade ne očekuje značajno slabljenje eura, ovaj događaj se možda može smatrati krajem višemjesečnog perioda jakog eura.