Ono što je dovoljno za prolaz nije dovoljno za razvoj

Objavljeno

Ad
Ad

Kao što pokazuje slika, Hrvatska raste. Međutim, Hrvatska raste po donjem rubu intervala koji je određen razvojnim stazama zemalja Srednje i Istočne Europe (mjereno realnim BDP-om). Hrvatskoj je najbliža linija rasta Češke. Češka je najrazvijenija zemlja Nove Europe i stoga je za Češku, kao i Sloveniju, logično da raste relativno sporije od slabije razvijenih zemalja.

Hrvatska se treba uspoređivati s Mađarskom, Poljskom, Rumunjskom, državama Baltika. U toj usporedbi ne stojimo dobro. Stoga se u Hrvatskoj sve politike trebaju vrednovati u svjetlu pitanja: omogućuje li nam to što činimo, sustizanje Poljske, Mađarske, Slovačke?

Izvor: Eurostat

Dakle, ako Hrvatska raste, ali raste relativno sporo, kako ocijeniti taj rast? Određena doza proizvoljnosti u iznošenju ocjene ne može se izbjeći. Međutim, kada se uzme u obzir da: (a) niže razvijeni u prosjeku rastu brže od visokorazvijenih (što za nas u prikazanom kontekstu nije slučaj) i (b) naša polazna točka nakon duge recesije 2009.-2014. bila je niska što je upućivalo na brži post-krizni oporavak (koji se nije dogodio); nameće se ocjena – dovoljan. To je ona ocjena s kojom se može proći, ali se ne može razvijati.

Ocjena dovoljan za gospodarski rast (jer ipak nemamo pad, što moramo rezervirati za jedan – nedovoljan) dio je ocjena koje sam pripremio i predstavio na predblagdanskom domjenku HUP-a, koji je jučer održan u Zagrebu.

Ocijenjena su i postignuća drugih ciljeva i uporaba instrumenata ekonomske politike koje je ova Vlada naglašavala u raznim dokumentima od listopada 2016. godine.

Najlošiju ocjenu (nedovoljan) dobio je cilj povratka iseljenih, za što se još mogu pronaći opravdanja u složenosti problema i odgovornosti svih hrvatskih vlada, te instrument aktivacije državne imovine, za što ne postoji nikakvo opravdanje, jer taj instrument zavisi isključivo o političkoj volji i sposobnosti vlade koja se radije odlučila na čuvanje predimenzioniranog sektora državnih poduzeća, odgađajući time depolitizaciju, profesionalizaciju i privatizaciju sektora.

Trojku su zaslužile porezna reforma i konsolidacija javnih financija, uz nekoliko važnih upozorenja. Prvo, omjer javnog duga u Hrvatskoj i dalje je najveći među zemljama Nove Europe; i drugi smanjuju omjere javnog duga, što ukazuje na to da veći udjel u smanjenju omjera imaju okolnosti nego vlastiti napori. Drugo, iako vladine statične procjene govore o rasterećenju 9 milijardi kuna poreznom reformom, kretanje omjera poreza i doprinosa i BDP-a pokazuje da su tereti danas relativno veći nego pred 6-7 i više godina. Za ozbiljnije rasterećenje država bi gospodarstvu i građanima trebala ostaviti ili “vratiti” ako vam je draže oko 3% BDP-a, o čemu svjedoči i činjenica da je hrvatski omjer javnih prihoda i BDP-a od 46% (na razini opće države) i dalje najveći među zemljama Nove Europe.

Ove i druge podatke možete pronaći u prezentaciji ovdje.

Inače, predsjednica HUP-a Gordana Deranja održala je govor u kojem je jasno poručila: „Zahvaljujući velikodušnosti Vlade, pritisku štrajka u školama i prijetnjama drugim štrajkovima, ove godine javni sektor pod bor dobiva nevjerojatna povećanja plaća i materijalnih prava. Kažem nevjerojatna, jer se radi o povećanjima koja su značajno veća od stopa gospodarskog rasta. Svi mi koji živimo od tržišta i svoga rada na to ne možemo gledati nikako drugačije nego s nevjericom i negodovanjem. Pokloni koje mi dobivamo i možemo očekivati od vlade bitno su skromniji. Mi ćemo pod bor sebi i našim radnicima staviti samo ono što možemo zaraditi sami i to iz onoga što ostane dok namirimo potrebe ove ranije spomenute i vrlo brojne grupe zaposlenih u javnom sektoru. Njihova su prava zajamčena, nemoguće ih je smanjivati, mogu samo rasti, za rezultate i kvalitetu rada nitko ih ne pita, radili ne radili oni svoje dobivaju. I među njima ima sjajnih i vrijednih ljudi, ali su u neravnopravnom položaju – jer njihov dobar rad nije nagrađen boljim uvjetima. Upravo suprotno često su izloženi  nekorektnim postupcima većine koja ne želi da im itko remeti njihovu idilu u kojoj se nikad ništa ne mijenja.“