Recesijski signali: leđno, prsno, mješovito…

Objavljeno

Ilustracija: N.I. / Dreamstime

Ad
Ad

Usporavanje je činjenica, a o recesiji se sve više priča. Brkljača u tekstu u subotu piše da su izgledi ozbiljni. Rat u Ukrajini jest dio slagalice, ali nije cijela slika. Kinesko gospodarstvo je zagušeno lockdownima nakon ne baš spektakularnog prvog kvartala (+4,8% u odnosu na prvi kvartal 2021.). Zaustavljanje Kine ponovo je aktualiziralo priču o pucanju globalnih lanaca nabave.

SAD su u prvom kvartalu bile u minusu. Nakon prvog povećanja kamatnih stopa FED-a u ožujku, u toku je svibanjsko zasjedanje za koje je najavljeno povećanje kamatnih stopa za 0,5 postotnih bodova. Odluka stiže danas.

Bilo bi pravo iznenađenje da porast bude manji, na primjer za 0,25 bodova. Podatak o BDP-u za prvi kvartal pokazuje da povećanje nema odveć smisla ali visoka inflacija i dalje nagoni centralne banke na hlađenje podizanjem stopa. Stoga će današnja odluka FED-a biti jako važna. Odustajanje od povećanja za 0,5 bodova, o čemu zapravo nitko ozbiljno ne razmišlja, moglo bi malo korigirati dolar koji već dugo jača. S druge strane, isporuka očekivanog povećanja pogodovat će dolaru. Najavljuje se pad eura ispod pariteta 1:1 ove godine (sada treba dati oko pet centi iznad pariteta za euro).

Veliki rast kratkoročnih kamatnih stopa reaktualizirat će pitanje o nagibu krivulje prinosa (razlike dugoročnih i kratkoročnih prinosa na državne obveznice). Već je zaboravljen dan u ožujku kada su kratkoročne stope u SAD-u nakratko premašile dugoročne (što je bio (slabi) signal moguće recesije), ali iz donje Gatarine tablice vidimo da razlika 10 i 2-godišnjih prinosa u SAD-u nije velika. FED ima moć gurati kratkoročne prinose prema gore, a dugoročne dominantno određuje tržište. Ako tržište ne očekuje 10-godišnji prinos puno iznad 3%, onda znači da bi kratkoročni mogli stići ili prestići dugoročne prinose. Striktno gledano, obrat prinosa trebao bi trajati dulje vrijeme da bismo mogli govoriti o signalu recesije.

Uglavnom, zasad je tržišna oklada sljedeća: FED dalje gura kratkoročne kamatne stope prema gore u velikim koracima jer se ne plaši recesije (možda ju smatra neizbježnom), drugi kvartal će u smislu aktivnosti biti bolji od prvog, i sve skupa će pogodovati dolaru, što zbog viših kamatnih stopa i očekivane aprecacije, što zbog teže ekonomske situacije i labavije monetarne politike u Europi.

U Europi su signali izmiješani. Najbrže statistike koje imamo – konjukturni testovi koji se izvode iz anketa koje su s jedne strane “meki” indikatori ali se s druge strane često pokazuje da dobro najavljuju ili ukazuju na trenutne trendove – ne daju jasnu sliku. Indeks pouzdanja potrašača u travnju je već drugi mjesec zaredom uvjerljivo u recesijskoj zoni. Najveći pad je zabilježen upravo u Njemačkoj. Kombinacija inflacije i rata u Ukrajini uzima danak. Ali, to su “samo” ankete.

Izvor: Europska komisija

Neke druge ne ukazuju na recesiju u EU. Anketa među menadžerima industrijskih poduzeća (koja su, uzgred budi rečeno, prva na udaru pucanja lanaca nabave i rasta cijena inputa), pruža ljepšu sliku blage korekcije u zoni ekspanzije.

Ovako velika diskrepanca pouzdanja proizvođača i potrošača nikada nije zabilježena. U obje prethodne recesije proizvođači su brže i jače slutili nevolju (linija u minusu), a sada imamo obratnu situaciju koju nitko ne zna pouzdano tumačiti iako se nudi pregršt mogućih objašnjenja.

Možda su se potrošači previše uplašili kombinacije inflacije i rata, možda precjenjuju trajanje ove inflacije, možda su medijski napisi o pucanju lanaca nabave koji pogađaju industriju pretjerani, možda rast cijena koji je brži od rasta plaća pogoduje maržama proizvođača, možda se pojavljuju neki novi impulsi rasta (industrija oružja, supstitucija globalnih lanaca nabave traženjem inputa na bližim i sigurnijim lokacijama s manjim transportnim troškovima), a možda tek slijedi korekcija linije na slici od svibnja. Ukratko, nitko nije siguran što se događa, pa ni ECB koji sljedeću sjednicu Upravnog vijeća o monetarnoj politici ima 9. lipnja.

Također, nitko ne može biti siguran je li relativna mirnoća cijene sirove nafte u protekla tri tjedna trajna pojava. Brent je oko 106 USD što je reprezentativan prosjek za razdoblje od kraja ožujka. Cijena prirodnog plina ipak divlja i podsjeća da stanje baš i nije normalno i da se nitko ne može opustiti u razmišljanju da je najgore prošlo. Ne, i dalje su šanse da je najgore pred nama iako sve šanse za izbjegavanje recesije nisu bačene niz vjetar. Ovo je kao bacanje novčića. Jednostavno se previše događaja zgusnulo u kratkom vremenu.