Textura (III): u 2019. ulazimo sa zadnjim pregledom najčitanijeg i najboljeg na Labu u 2018.

Objavljeno

Foto: Pexels

Ispratili smo staru i ušli u novu sa zadnjim pregledom najčitanijih tekstova na Labu u prošloj godini. Ovo je izbor iz druge polovice prošle godine

Ad
Ad

 

  1. Šonje: Schroedingerova mačka

Jedan od najčitanijih tekstova u cijeloj godini. Sjetit ćete se podizanja osnovice za obračun doprinosa direktorskih plaća. Regulacija se ponekad na apsurdne načine primjenjuje u situacijama koje regulator nije zamislio. Vlasnik-direktor-radnik u jednoj osobi nije toliko rijetka, ali je čudna kategorija. Šonje ju je usporedio sa Schroedingerovom mačkom, metaforom koja opisuje jedan od glavnih rezultata u kvantnoj fizici, prema kojem mačka skrivena u kutiji može biti i živa i mrtva.

  1. Korceba-Huić: javna nabava

Tatjana Korceba-Huić na Labu ponekad piše o javnoj nabavi kojom se bavi. Ti tekstovi uvijek zasluže veliku pažnju. Iako su građani pasivni u pogledu kontrole tog velikog sustava u kojem ima svega i svačega, interes definitivno postoji.

  1. Šonje: Anti-inflacijski program 1993.

Detaljan i vrlo osoban opis programa rušenja hiperinflacije iz 1993., u čijem je oblikovanju Šonje kao savjetnik sudjelovao. Teško je reći zašto je jedan tekst o dalekom događaju koji pripada povijesti izazvao toliki interes. Još je tekst i strašno dug. Možda zbog naslova, tržište uvijek pronađe svoj put?

  1. Alajbeg: kada kupiti, a kada prodati

U ovim pregledima smo već naglašavali da teme tržišta kapitala pobuđuju velik interes i da će ih u ovoj godini biti više. Market timing – kada kupiti, a kada prodati – je uvijek kontroverzna tema. Neki misle da je besmislena, jer market timing nije moguć. Na kraju sve to završi s previše transakcija i plaćenih naknada, jer nitko ne može tako dobro predviđati da bude uspješan u market timingu. Alajbeg je to sve lijepo opisao u tekstu povodom vrhunca ciklusa na američkom tržištu kapitala, neposredno prije nego što su se srondale burze.

  1. Šonje: Martina Dalić

Kada je Martina Dalić objavila kontroverznu knjigu o Agrokoru, Šonje je sastavio detaljan prikaz u dva nastavka u kojima je analizirao i sam slučaj Agrokor i interpretaciju koju je ponudila bivša potpredsjednica vlade. Iznimna čitanost ovog teksta ujedno je označila kraj interesa za temu Agrokora koji je nakon ovog vrhunca potonuo u zaborav, ispod radara javnosti.

Zanimljiva se rasprava vodila na Fejsbuku povodom ovih Šonjinih tekstova. Mnogo čitatelja, osobito onih liberalne orijentacije, tražilo je javnu osudu, stup srama, a ne analizu. Vjerojatno su pobrkali Ekonomski lab s nekim drugim medijima. Tako ćemo nastaviti i u novoj.