Trump 2.0: kako je lako napustio Bannona i protekcionizam

Ad
Ad

U samo nekoliko tjedana nestao je agresivni Donald Trump. Do jučer je prijetio povratkom protekcionizma na temelju merkantilističkog pogleda na međunarodnu razmjenu. Toj ideji i retorici, ruku na srce, treba zahvaliti izbornu pobjedu u sjevernim, nekad industrijskim državama Pennsylvaniji, Michiganu i Ohiu. Američki mediji zbog toga govore o raskidu pakta s glasačima. Ipak, izbacivanje radikalnog desničara i anti-globalista Steve Bannona iz Savjeta za nacionalnu sigurnost učvršćuje dojam da se radi o trajnijoj promjeni politike (iako je koncept trajnog kod Trumpa do sada imao relativno značenje).

Trumpov twitter-merkantilizam počivao je na ideji o prelijevanju poslova iz industrijske Amerike prema rastućoj Kini (što je, opet navodno, uništilo bijelu radničku klasu). Trump je donedavno prijetio da će u okviru WTO-a pokrenuti zahtjev da se Kina proglasi valutnim manipulatorom. Međutim, nakon susreta Trump-Xi na Floridi 6. travnja, SAD i Kina zajedno kreću u pritisak na Sjevernu Koreju, a Trump potpuno mijenja retoriku. Kina je sada ona koja se trudi ojačati svoju valutu (Trump u intervjuu WSJ-u u srijedu).

Američki predsjednik nije u potpunosti napustio koncept valutnog tečaja kao ključnog regulatora međunarodnih ekonomskih odnosa. U istom intervjuu je ponovio da je dolar prejak i da se kamatne stope ne bi trebale mijenjati. Izjava je utjecala na blago slabljenje već dugo stabilnog dolara.

Ako i ne dođe do daljnjeg podizanja kamatnih stopa FED-a (a FED će vjerojatno ipak ostati pri ranijim najavama o daljnjem rastu stopa), već je otvorena kamatna anomalija između SAD i EU, o čemu smo pisali ranije. Pravo pitanje o utjecaju na tečaj EURUSD (koji se cijelu godinu kreće oko srednje vrijednosti 1,06) stoga glasi: što će raditi Europska središnja banka (ECB)? Zaoštravanje monetarne politike i eventualni rast eurskih kamatnih stopa stvorio bi pritisak na rast eura / pad dolara. Upravo to želi Trump.

ECB je smanjila kvote otkupa obveznica, no službeni stav glasi da neće biti rasta kamatnih stopa. Ne dijele svi taj stav; iz Bundesbanke već dulje vrijeme dolaze pritisci u smjeru rasta kamatnih stopa. Nijemci predviđaju da ovako dug period niskih kamatnih stopa slabi instinkte za upravljanje kamatnim rizicima. I dok je Trumpova administracija do jučer napadala Nijemce zbog težnje očuvanja Eurozone, u novom pogledu na svijet iz Washingtona upravo bi njemački zahtjevi za rast kamatnih stopa na euro mogli izvrsno skliznuti niz dlaku Trumpova establishmenta. Odustajući od protekcionizma i neo-merkantilizma odlučili su zadržati (valjda kao face saving strategiju) ideju da bi malo slabiji dolar bio dobra stvar za Ameriku. Pobjeda Nijemaca na terenu europskih kamatnih stopa gurnula bi tečaj u njihovom smjeru.