Ususret FED-u: recesijski signali s tržišta obveznica

Objavljeno

Foto: Wikimedia Commons

Ad
Ad

Jučer sam objavio detaljnu analizu događaja u svjetlu očekivanja FED-ove odluke o kamatnim stopama kroz usporedbe s ranijim recesijama. Danas nešto kraće: o odnosima kamatnih stopa odnosno krivulji prinosa koja pokazuje prinose na obveznice različitih ročnosti.

Poznato je da se negativno nagnuta krivulja prinosa s kratkoročnim kamatnim stopama iznad dugoročnih smatra relativno pouzdanim signalom recesije u SAD-u. Jedan takav (slabi) signal koji je trajao samo jedan dan imali smo nakon ruskog napada na Ukrajinu. Taj signal se ne smatra pouzdanim pokazateljem jer je nastao u psihozi koja je potaknuta vanjskim šokom i početkom podizanja kamatnih stopa, te se nije dulje održao.

Sada možda imamo drugačiju situaciju. Nagla promjena očekivanja FED-ovih poteza, u smislu odluke da izgura kamatne stope prema gore i potpuno ignorira recesijske znakove po putu, nije stvorila samo krš i lom na dioničkim tržištima nego je dovela i do ozbiljne distorzije američke krivulje prinosa.

Gatarin pregled odnosa 2-godišnjih i 10-godišnjih prinosa na državne obveznice pokazuje signal koji je jučer nakratko iščeznuo iako razlika opasno balansira oko nule. Ako bi ovo ljuljanje na rubu potrajalo s povremenim ulascima u minus, stanje bi se moglo smatrati defnitivnom najavom recesije u SAD-u.

Dok promatrate Gatarinu grafiku uočite koliko su talijanske 10-godišnje obveznice „dobile po repu“. Slično se događalo s drugim obveznica država europske periferije. Najgore prolazi Rumunjska čiji se 10-godišnji prinos u lokalnoj valuti približava 9%. Kod država čiji prinosi sadrže značajne premije rizika u pravilu ne dolazi do inverzija jer se rizici puno jače ugrađuju u dugoročne prinose iako vrijedi zabilježiti da Rusija sustavno ima inverziju.

Dobra je vijest da su hrvatski prinosi stabilni, naizgled izolirani od velike gungule na obvezničkim tržištima. Međutim, likvidnost hrvatskih obveznica je sporadična, što otežava točnost očitavanja cjenovnih signala. Možemo zaključiti da Hrvatska i dalje, zbog očekivanja rasta i uvođenja eura, kroz ovo teško razdoblje prolazi vrlo dobro. Međutim, kada bi u ovom trenutku trebala izdati novu obveznicu nema sumnje da bi morala platiti značajnu premiju na očitanu cijenu.

Vratimo se američkim obvezničkim prinosima i pogledajmo cijelu krivulju prinosa na jučerašnji dan. Možete pratiti kako se krivulja penje od studenog prošle godine, pri čemu je uspon puno brži na kraćem (lijevom) nego na dugom (desnom) kraju. Krivulja je sada generalno vodoravna. Iako je 10-godišnji prinos još uvijek (neprimjetno) iznad 2-godišnjeg, kao što je očitano i na Gatarinoj grafici, svi među-prinosi (3Y, 5Y, 7Y) su iznad 10Y prinosa. Ovo je definitivna distorzija cijele krivulje koja najavljuje probleme ako se održi.

Izvor: US Department of the Treasury

FED je na potezu. Osim same odluke bit će važno i obraćanje guvernera Powella – koliko će njegova retorika biti „jastrebska“. Ako FED digne kamatne stope više od (ranije) očekivanih 0,5 postotnih bodova, a Powell prijeđe preko riječi recesija i nastavi sa snažnom anti-inflacijskom retorikom i najavama daljnjih povećanja kamatnih stopa rollercoaster će se nastaviti, a recesijski bi signal mogao potrajati.

Tako već znamo što ćete na Labu čitati sutra: interpretaciju podatka o inflaciji u Hrvatskoj u svibnju koja izlazi danas i komentar odluke FED-a.