Vraća li se pesimizam na tržišta?

Objavljeno

Ad
Ad

Vlada je prošli tjedan uhvatila dobar vlak na tržištima prodavši 3,5 milijarde kuna domaćih obveznica uz valutnu klauzulu i prinos od 0,36% na 5 godina, i 7,5 milijardi, također uz valutnu klauzulu, uz prinos od 1,20% na 15 godina.

To je dobar rezultat s obzirom da su u desetak dana koji su prethodili izdanju prinosi rasli. Tako se hrvatski desetogodišnji prinos pomakom s 0,48% na 0,61% priključio prinosima na obveznice drugih zemalja, koji su zadnjih tjedana rasli. Međutim, hrvatski prinos je kasnio za drugima dobrih 10-15 dana.

Ono što zbog hrvatskog kašnjenja nismo vidjeli dovoljno jasno, činjenica je da su prinosi na većinu obveznica u tih proteklih deset dana prestali rasti, a neki su se i smanjili. Naš recesijski monitor pokazuje da su se krivulje prinosa ponovo počele izravnavati, što je uobičajeni indikator tržišnog pesimizma kada dugoročni prinosi padaju brže od kratkoročnih.

Zapinjanje trgovačkih pregovora SAD-a i Kine jedan je od glavnih pokretača ovog razdoblja “uzimanja daha”. No, ova tema koja uobičajeno puni stupce i diktira raspoloženje ulagača ubrzo će prijeći u drugi plan: od sljedećeg tjedna počinju objave podataka o rastu BDP-a u trećem tromjesečju u EU, što će privući veliku pažnju. A podaci neće biti bajni, pogotovo za Njemačku.

Unicredit je prošli tjedan objavio svoje redovite Makro i tržišne izglede, koji su najpesimističnija publikacija ove vrste izdana u proteklih mjesec dana. Nakon relativno optimističnih izgleda Međunarodnog monetarnog fonda koji prognozira nastavak rasta u SAD-u i vrlo brz izlazak Njemačke iz industrijske recesije, Unicredit je odigrao malo drukčiju prognostičku kartu. Očekuju dulji boravak Njemačke u industrijskoj recesiji i izlazak tek u drugoj polovici 2020. Upravo za to razdoblje najavljuju ulazak SAD-a u recesiju.

Ako bi se ostvario, bio bi to neočekivan scenarij. Stoga nije čudno da predviđaju veliku korekciju američkog dioničkog tržišta za oko 20% u prvoj polovici sljedeće godine. Zanimljivu se kartu odlučio odigrati glavni ekonomist Unicredita Eric Nielsen, inače žestoki kritičar Donalda Trumpa: sa štitom ili na štitu. Razvoj situacije pratite na Labu…