Mirovine i srebrna ekonomija 50+

Kako postići pravu ravnotežu međugeneracijske solidarnosti od mlađih prema starijima i starijih prema mlađima i osigurati društveni razvoj?

Problemi starenja stanovništva prisutni su već nekoliko desetljeća na Zapadu. Reakcije se mogu podijeliti u dvije faze. U prvoj je fokus stavljen na fiskalnu održivost mirovinskih sustava i politike poticanja nataliteta. Hrvatska politika usredotočila se na mirovinsku reformu (2002.).

Za društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima izradili smo prvu studiju o mogućnostima unaprjeđenja mirovinskog sustava 2009. Godinu kasnije, u suradnji sa savjetničkom kućom Deloitte, nastala je studija Pension Systems and Pension Reforms: Case of Croatia za projekt Partnerstva za financijsku stabilnost. Direktor Arhivanalitike Velimir Šonje kao ekspert Svjetske banke sudjelovao je u projektima evaluacije trećeg mirovinskog stupa u Ukrajini (2008.) i drugog mirovinskog stupa u Hrvatskoj.

U drugoj fazi reakcije počelo se razmišljati o tome kako proces starenja stanovništva pretvoriti u životnu i poslovnu prigodu. Ideja da s 50+ počinje još jedan, drugi život, koji može biti kvalitetan i dug gotovo kao i prvi, u početku se doimala utopijom. No, životi mnogih ljudi nakon 60-te, 70-te pa i 80-te, zdravi su, dinamični i bogati, često obilježeni pozitivnim profesionalnim i životnim promjenama.

Na toj ideji rastu nove industrije, proizvodi, usluge i zakonska rješenja. Mnoge države razvijaju politike s ciljem pospješivanja tog procesa. I mnoge znanstvene discipline, napose psihologija i ekonomika, istražuju životne procese o kojima premalo znamo.

Na žalost, u Hrvatskoj još nije sazreo nov pogled na proces starenja, iako je Hrvatska jedno od društava koje je među prvima suočeno s posljedicama tog procesa. Unatoč tome, vjerujemo kako je preokret u pogledu na problem pitanje trenutka.

Proučavamo procese, sudjelujemo u javnim raspravama i prikupljamo znanja. Zbog toga je rubrika 50+ zaslužila posebno mjesto kao zasebna tematska cjelina na našem portalu. Problemom se bavimo  i u sklopu tema o financijskoj pismenosti. U suradnji s psihologom Tomislavom Bunjevcem i marketinškim stručnjakom Draženom Nikolićem činimo za sada neformalnu stručnu skupinu Living Lab 50+, koja namjerava ponuditi savjetodavne i druge usluge na ovom području.