R&D

 

Proširujemo znanja i eksperimentiramo koliko nam posao dozvoljava. Fokusirani smo na jedno R&D područje: ugradnja modernih IT rješenja nastalih u okviru razvoja umjetne inteligencije, napose fuzzy logic i upravljanja pravilima, u praktične aplikacije za brže učenje, bolje predviđanje i kvalitetnije odluke.

Jedna mogućnost je izgradnja ekonomskih modela koji će zornije opisati funkcioniranje dijelova ekonomskog sustava. Zorniji opisi mogu ubrzati učenje o složenoj ekonomskoj strukturi i odnosima među njenim elementima. Vrijeme će pokazati mogu li se na taj način dobiti i pouzdanije prognoze, te mogu li se na toj osnovi razvijati alati koji će povećati produktivnost.

Projekt spherecon

Druga mogućnost se odnosi na povezivanje mrežnih modela s lingvističkim konceptima kao što su rječnici i strukturirani tekstovi poput članaka na našem portalu. Ideja je razviti rječnik ekonomskih i financijskih pojmova te ih na temelju ekonomske teorije i iskustva povezati u razvidan mrežni model. Modelu će se moći pristupiti jednostavnom navigacijom mišem putem interneta. Zamislite da u toku čitanja teksta o ekonomskom rastu ili kretanju kamatnih stopa nailazite na pojmove na koje možete kliknuti mišem. Nakon toga se na Vašem ekranu prikazuje mreža ekonomskih odnosa u kojoj točno možete locirati položaj pojma koji Vas zanima i njegove veze prema drugim elementima. Međutim, te veze nisu određene složenim matematičkim formulama nego jezično opisanim i lako razumljivim pravilima, kao što je: kamatne stope malo utječu na štednju. Zatim zamislite da za svaki pojam u toj mreži možete otvoriti pop-up u kojem ćete pročitati kratko i jasno tumačenje značenja pojma. Kako će naš projekt Arhivanalitika – Ekonomski lab rasti, tako će konture projekta Spherecon biti sve vidljivije.