Operativna poluga: zašto pad inflacije može dovesti do pada burze i recesije (I dio, SAD)

Već dulje vrijeme Mike Wilson iz Morgan Stanleya upozorava na utjecaj operativne poluge te tvrdi da će zbog nje dionička tržišta pasti. Njegova prognoza zasad se nije ostvarila. Svoju je projekciju davao i nekoliko puta prošle godine, a projekcija je glasila da će se tržište korigirati i do 20 posto s tadašnjih razina, što bi… Nastavi čitati "%s"

Dva desetljeća poslovanja hrvatskih poduzetnika u tri dijela (III)

U prva dva nastavka prikazali smo analizu prihoda i dobiti kroz 20 godina poslovanja hrvatskih poduzetnika. Bavili smo se i rizikom zombifikacije te pokazali da je prošla godina bila uvjerljivo najuspješnija u ovome stoljeću. Iako je sporiji rast troškova rada kumovao rezultatu, raduje što se isto može reći i za izvoz. Uočili smo velik doprinos… Nastavi čitati "%s"

Dva desetljeća poslovanja hrvatskih poduzetnika u tri dijela (II)

U prvom dijelu smo opisali generalne trendove financijskih rezultata hrvatsih poduzeća u protekla dva desetljeća. Pogledajmo sada kako se kretala neto profitna marža. Ovdje prikazana na razini ukupnog rezultata[1], kao omjer zbroja poslovnog rezultata svih poduzetnika u odnosu na zbroj svih prihoda. Grafikon 1. Prihodi u milijardama kuna i konsolidirana neto profitna marža hrvatskog nefinancijskog… Nastavi čitati "%s"

Dva desetljeća poslovanja hrvatskih poduzetnika u tri dijela (I)

Hrvatski BDP je znatno skočio u 2021., napravivši slovo „V“ u kombinaciji s pretpandemijskom 2019. (dođe mu kao ground zero) i prvom pandemijskom 2020. godinom. U daljnjem tekstu ne bavimo se traženjem uzoraka slova (kao što je sada proskribirano „Z“). Pokušat ćemo napraviti uvid u glavne trendove na godišnjim kumulativnim podacima za razdoblje 2002.-2021. kako… Nastavi čitati "%s"

Što stoji iza pada tržišne kapitalizacije vodećih svjetskih banaka?

Kvartalni poslovni rezultati burzovnih kompanija važni su jer daju uvid u poslovanje vitalnog dijela ekonomije. Takvi se rezultati preslikavaju i na vrijednost samih kompanija, a ako impliciramo da tržište realno vrednuje same kompanije, onda tržišna kapitalizacija (cijena) predstavlja i iskaz vrijednosti kompanija. To je još važnije kada se radi o bankama. Njihovi rezultati pružaju jedinstvenu… Nastavi čitati "%s"

Utjecaj ruske invazije nije presudan za poskupljenje hrvatskog duga

Zadnje izdanje hrvatskih euroobveznica, kao i komentar od 19.4.2022. u Jutarnjem listu kolumnista Željka Trkanjeca, naslovljen „Među žrtve ruske agresije treba uvrstiti i hrvatske euroobveznice“, povod je pisanju ovog članka. Komentar je u većem dijelu posvećen trenutnoj globalnoj situaciji da bi se u manjem dijelu osvrnuo i na Hrvatsku. U komentaru se ističe kako je… Nastavi čitati "%s"