Znakovi života na burzi: uz IPO SPAN-a, jedne od najvećih hrvatskih IT kompanija

Posljednji tjedni donijeli su malo živosti na Zagrebačkoj burzi (ZSE). Da ne bi bilo zabune, i dalje su to niski prometi, naročito u odnosu na „slavne dane“ tj. u vrijeme IPO-a (inicijalnih javnih ponuda) INA-e i HT-a, ali svejedno valja zabilježiti kada se dnevni prometi trgovanja više nego udvostruče u odnosu na prosječne dnevne promete… Nastavi čitati "%s"

Ekspanzija građevinarstva: ima li prostora za daljnji rast?

Objavljeno

Građevinarstvo je jedna od vrlo važnih grana svakog gospodarstva pa tako i hrvatskoga. Prošle je godine građevinarstvo sudjelovalo s oko 5,3 posto udjela u hrvatskom bruto društvenom proizvodu, dok je udio broja zaposlenih u građevinarstvu u ukupnom broju zaposlenih iznosio još većih 8 posto. Već ovi podaci ukazuju kako je važno s posebnom pozornošću pratiti… Nastavi čitati "%s"

Što stoji iza potpunog oporavka potrošnje ove godine

Objavljeno

Korona-kriza je ažurno praćena na Labu. O potrošnji, kao najvažnijoj sastavnici BDP-a i generatoru gospodarskih kretanja, pisali smo u više navrata (vidi npr. tekst o padu potrošnje za vrijeme lockdown-a u proljeće prošle godine, zatim tekst o prvim znacima oporavka potrošnje, tekst o kretanju potrošnje kroz cijelu 2020. itd.). Sada, pak, konačno možemo reći i… Nastavi čitati "%s"

Prvo „prolazno vrijeme“ turističke sezone 2021. i što očekivati od njenog nastavka

Objavljeno

Za hrvatski turizam, druga polovica godine osjetno je važnija od prve polovice: u prvih šest mjeseci godine obično se ostvari tek četvrtina ukupnih turističkih noćenja u godini, dok se u drugih šest mjeseci godine ostvari tri četvrtine ukupnih turističkih noćenja. Ako pak sredina godine ne znači i sredina turističke sezone (godine), postavlja se pitanje koji… Nastavi čitati "%s"

Ususret objavi podatka o BDP-u: Hrvatska u novom ciklusu gospodarskog rasta

Objavljeno

Krajem ovoga tjedna Državni zavod za statistiku objavit će prvu procjenu o kretanju hrvatskog BDP-a u prvom tromjesečju 2021. Većina domaćih analitičara primjećuje kako je došlo do intenziviranja gospodarskih aktivnosti posljednjih mjeseci, no svi redom i dalje procjenjuju kako se i u prvom tromjesečju ove godine nastavio pad BDP-a u odnosu na isto razdoblje lani.… Nastavi čitati "%s"

Hrvatski turizam u doba pandemije: osvrt na 2020. i pogled na 2021.

Objavljeno

Iza nas je, kako u Hrvatskoj tako i globalno, jedna od najtežih turističkih godina ikad. Nakon izbijanja pandemije novog koronavirusa početkom 2020., gotovo sve zemlje svijeta uvele su određene epidemiološke mjere, pri čemu je među prvim mjerama bilo ograničavanje međunarodnih putovanja i zatvaranje granica. Tako je turizam od samih početaka pandemije bio i ostao jedna… Nastavi čitati "%s"

Pad potrošnje: evo koliko se u 2020. manje trošilo u trgovini, ugostiteljstvu, smještaju…

Objavljeno

Porezna uprava objavila je mjesečne podatke iz sustava fiskalizacije za sve djelatnosti. Podatke smo obradili i dobili zanimljive informacije o kretanju potrošnje u prošloj godini, stoga pogledajmo neke od njih u nastavku. Na slici 1 prikazan je ukupni iznos fiskaliziranih računa u prošloj godini u odnosu na 2019. Vidimo kako je u 2020. došlo do… Nastavi čitati "%s"