Kako su poslovale kompanije listane na Zagrebačkoj burzi 2023.

Objavljeno

Posljednjih tjedana kompanije listane na Zagrebačkoj burzi objavljuju financijske rezultate poslovanja za prošlu godinu. Neke su već objavile i revidirana financijska izvješća od strane neovisnih revizora, iako im je zakonski rok za predaju istih do kraja travnja. U nastavku ćemo kratko prikazati kako su poslovale neke od kompanija vodeći se Tablicom 1 u kojoj je… Nastavi čitati "%s"

Kako nije propala još jedna turistička godina

Gotovo svake godine na proljeće ili početkom ljeta počinje medijsko bombardiranje naslovima i najavama propasti hrvatske turističke sezone. 2023. po tome nije bila iznimka: počelo je s „nevjerojatnim cijenama kuglice sladoleda“, što je i ostao lajtmotiv odnosno jedna od top tema čitave medijske sezone izvještavanja o turizmu (ako netko ovo čita za par godina, nije… Nastavi čitati "%s"

Prikriveno oporezivanje: „neoporezivi“ dio plaće mora se usklađivati s rastom inflacije

Objavljeno

Nedavno su u Hrvatskome saboru izglasane izmjene čak devet poreznih zakona koji na snagu stupaju od 1. siječnja. Izmjenama zakona se, između ostalog, povećava osnovni odbitak s 531 na 560 eura, mijenja se određivanje osnovica osobnog odbitka za uzdržavane članove obitelji, podiže se prag za primjenu više stope poreza na dohodak s 47.780 na 50.400… Nastavi čitati "%s"

Kako „stimulirati“ banke da brže podignu kamatne stope na štednju?

Objavljeno

Jedna skupina građana za koju bismo mogli valjano argumentirati da je među najvećim relativnim gubitnicima razvoja događaja posljednjih godina su – štediše. I to prvenstveno štediše s najmanjom sklonošću riziku – štediše u bankama. Naime, zbog višegodišnjeg provođenja ekspanzivne monetarne politike te obilja novostvorene likvidnosti u sustavu, štednja u bankama je u godinama prije pandemije… Nastavi čitati "%s"

Kako su poslovali domaći poduzetnici u 2022. i jesu li odgovorni za visoku inflaciju

Objavljeno

Prosječna inflacija u Hrvatskoj prošle je godine iznosila 10,8%. Tako snažan rast cijena nismo vidjeli još od devedesetih godina prošlog stoljeća. Značajan dio ljudi uvjeren je kako je do tako visoke inflacije došlo zbog „pohlepe poduzetnika“, „lova u mutnom“, „neopravdanom dizanju cijena“ itd. Kada bi tome bilo tako, to bismo morali vidjeti u financijskim izvještajima… Nastavi čitati "%s"

Kraj ere visokih povrata na američke dionice?

Objavljeno

Prije nekoliko tjedana na stranicama FED-a objavljen je vrlo zanimljiv rad autora Michaela Smolyanskya s naslovom „Kraj jedne ere: nadolazeće dugoročno usporavanje rasta korporativnih dobiti i povrata na dionice“ („End of an era: The coming long-run slowdown in corporate profit growth and stock returns“). Autor iznosi nekoliko vrlo smjelih tvrdnji potkrepljenih nalazima njegova istraživanja i… Nastavi čitati "%s"

Zašto je snižen američki kreditni rejting?  

Objavljeno

Najvažnija ekonomska vijest proteklog tjedna zasigurno je bila ona o snižavanju američkoga kreditnog rejtinga. Agencija Fitch snizila je dugoročni kreditni rejting Sjedinjenih američkih država za jednu razinu, s AAA na AA+. Obrazlažući svoj potez, u priopćenju su istaknuli kako sniženje rejtinga SAD-a odražava očekivano pogoršanje deficita proračuna u iduće tri godine, visoki javni dug koji… Nastavi čitati "%s"