Pogledajte koliko je ovaj ciklus zapravo snažan

Ad
Ad

Naslovna slika će vam pomoći da shvatite kolika je zapravo snaga ciklusa oporavka u kojem se trenutno nalazimo.

Prvo gledamo podatke u prvom kvartalu 2021. u odnosu na zadnji kvartal 2020. Nakon što se iz podataka otklone svi sezonski i kalendarski utjecaji (razlike u broju radnih dana), vidi se da je BDP EU u prvom kvartalu zapravo pao (ponajviše zbog utjecaja epidemioloških mjera). U Hrvatskoj je rastao izvanredno brzo po stopi od 5,8%. Usporedbe radi, taj podatak za SAD, koje se oporavljaju uzornom brzinom o kojoj EU može samo sanjati, iznosi 6,4%. Hrvatska nije daleko od te brzine.

Zahvaljujući tome rastu, realni BDP je u prvom kvartalu dostigao razinu koja je svega 0,7% niža u usporedbi s istim kvartalom 2020. Isti podatak za EU iznosi -1,7%. Drugim riječima, hrvatsko gospodarstvo je bliže pred-pandemijskoj razini od cjelokupnog gospodarstva u EU. Isti podatak za SAD iznosi +0,4%.

U prvom kvartalu rastu su najvše doprinijeli robni izvoz (8,3% na godišnjoj razini) i investicije (4,6%). Promatrano po industrijama najveći doprinos je stvoren u građevinarstvu (8,8%), poljoprivredi (5,9%) i ICT-u (4%), No, snažan oporavak izvoza se osjetio i u industriji čija je bruto dodana vrijednost uvećana po stopi od 4,1%.

Ključni sektori koje označavamo s 3T (trgovina, transport i turizam) i dalje su se nalazili u padu u odnosu na isto razdoblje prošle godine, no kako se oni sada priključuju, podaci za drugo i treće tromjesečje donijet će još više razloga za optimizam.

*sezonski i kalendarski prilagođeni podaci