Kontradiktorni signali FED-a

Objavljeno

Iako smo dosad trebali prežvakati činjenicu da inflacija nije „prolazni fenomen“, investitori, čini se, još uvijek nisu izgubili svaku nadu, priželjkujući skori završetak ciklusa podizanja kamatnih stopa, kao da umjereno restriktivna monetarna politika inflaciju može anulirati preko noći… Nastavi čitati "%s"

Dionice su najmanje loš izbor  

Objavljeno

U situaciji kada središnja banka vrlo nedvosmisleno prijeti dramatičnom redukcijom monetarnog stimulansa, za većinu investitora dionice teško mogu biti prvi izbor, ali rast kamatnih stopa značajno ruši i cijene obveznica. Suzdržanost i likvidacija pozicija, odnosno veći udio gotovine u portfelju, uz rastuće inflacijske pritiske naprosto ne dolazi u obzir, i time se ponovo vraćamo na - dionice… Nastavi čitati "%s"

Ponovo aktualiziran scenarij inverzije prinosa

Objavljeno

Vojna invazija na Ukrajinu, kojom je Vladimir Putin razdrmao temelje domaćeg financijskog sustava, na kratki je rok ublažila nervozu na Wall Streetu, jer FED je, čini se, odustao od agresivnijeg povećanja kamatnih stopa. Ali ne i promijenio kurs, zbog čega se spread na američke državne obveznice ubrzano topi i otvara mogućnost inverzije koja u pravilu signalizira - recesiju… Nastavi čitati "%s"

Tržišta kapitala: 2021. u znaku pozitivnih trendova, ali što donosi 2022.?

Objavljeno

Pozitivna izvedba Wall Streeta u minuloj godini, obilježena nizom all-time-high rezultata koji su razoružali i najveće skeptike, vjerojatno je već svima poznata. Promatramo li razvijena tržišta u cjelini, dvoznamenkasti je rast vrijednosti indeksa, s iznimkom Tokija, bio svojevrsna norma. No podatak koji vjerojatno najbolje opisuje zbivanja na financijskim tržištima tijekom prošle godine odnosi se na aktivnost… Nastavi čitati "%s"