Fatamorgana na tržištu kapitala

Objavljeno

Kako se fenomen poznat iz psihologije - pretjerani optimizam - može lako dokazati među sudionicima tržišta kapitala? Povijesni prinosi na dionice na duži rok rijetko izlaze iz jednoznamenkastih okvira, no brojni su investitori, oboružani poprilično dozom samopouzdanja, svejedno spremni ignorirati lekcije iz povijesti. Njihove želje nerijetko izlaze iz okvira mogućega …… Nastavi čitati "%s"

Smeće zlatnog sjaja II: kako do suverenih obveznica emerging markets u portfelju?

Čak i da se nekim čudom domognete suverenih obveznica neke od zemalja u razvoju, što je puno lakše zamisliti nego napraviti, sve što biste time uspjeli napraviti je povećati profil rizičnosti portfelja. Puno bolja opcija jest košarica suverenih obveznica, poveća gomila na tragu uzorka koji je analizirala Carmen Reinhart, a koja će neutralizirati specifični rizik pojedine zemlje, i usto podebljati prinose, na tragu objavljenog istraživanja …… Nastavi čitati "%s"

Smeće zlatnog sjaja

Objavljeno

Ekvador, Pakistan, Nigerija, Irak - sve redom nepristupačna tržišta iz junk košare, koje niti uz najbolju volju nije moguće utrpati pod konvencionalne investicije. A opet, analiza dvjesto godina povijesti nudi iznenađujuće rezultate. Iznenađujuće dobre rezultate …… Nastavi čitati "%s"

LEGO: blago skriveno u – dječjoj sobi

Objavljeno

Skupi Lego setovi igračaka nepogrešiv su put do srca najmanjih, a i ponekog odraslog člana obitelji. No plastične kockice su puno više od toga i polako izrastaju u respektabilnu komponentu alternativne kategorije imovine, uz bok umjetninama, starim automobilima ili vinima. I kad pomislite na sav taj krš u dječjoj sobi, znajte da nije sve izgubljeno: pazite gdje gazite!… Nastavi čitati "%s"