BDP +2.3% u četvrtom tromjesečju: usporavanje u skladu s očekivanjima

Foto: Flynt / Dreamstime

Ad
Ad

BDP je u četvrtom tromjesečju rastao približno u skladu s očekivanjima, 2,3% u odnosu na isto tromjesečje 2017. – što je dalo procjenu konačne stope rasta za 2018. neznatno ispod ranijih očekivanja, na 2,6%.

Znalo se da će osobna potrošnja, koja čini oko 60% BDP-a povući prema gore, te da će neto izvoz donijeti značajno negativan neto doprinos zbog usporavanja izvoza. Investicije su pozitivno iznenadile poništivši negativno iznenađenje neto izvoza, tako da je ukupan rezultat u grubo u skladu s očekivanjima iako je za 0,3 boda ispod očekivanja analitičara koji sudjeluju u anketama koje se javno objavljuju, dok je godišnji rezultat približno u skladu sa zadnjim objavljenim prognozama. Podsjetimo, zadnji je prognoze objavio MMF, 2.7% za 2018. i 2.6% za 2019.

BDP u Q4 2018. vs. Q4 2017. prema rashodnoj metodi

Izvor: DZS

Ako se promatra sezonski prilagođena promjena u odnosu na treće tromjesečje, preostao je veoma slab impuls rasta od svega 0,1% kvartalno, no te vrste procjena u zadnjem tromjesečju nikada nisu bile odveć pouzdane zbog teškoća u otklanjanju sezonskih utjecaja. No, nema spora kako je riječ o  usporavanju.

Bruto dodana vrijednost u istom je razdoblju rasla 2%, pri čemu je došlo do očekivane kontrakcije u prerađivačkoj industriji od -2,5%, što je posljedica nesretnog raspleta u hrvatskoj brodogradnji. Druge industrije bilježe solidan rast, osim nekretnina i financija gdje je doprinos bruto dodanoj vrijednosti bio ograničen na svega 0.8%.

Mogu se izvesti tri važna zaključka:

  • Usporavanje je prije svega povezano s izvozom, u čemu se možda već vide prvi efekti globalnog usporavanja.
  • Granski gledano problem je lociran u prerađivačkoj industriji, dok su druge industrije uglavnom u redu.
  • Domaća potražnja za sada uspješno ublažava učinke usporavanja i može se očekivati da će se takvi trendovi nastaviti u većem dijelu ove godine u kojoj će se, u cjelini, ipak osjetiti dalje usporavanje rasta, premda još ne i recesija.