Ekonomska top lista četvrtfinalista: urugvajska braća po statistici

Izvor: Wikimedia Commons

Ad
Ad

Možda će vas zanimati neki egzaktni odnosi između zemlja sudionica četvrtfinala Svjetskog prvenstva u nogometu.

U prvoj koloni u tablici prikazan je BDP (dohodak) po stanovniku (per capita ili pc) prema paritetu kupovne moći (PPP – purchasing power parity) u stalnim dolarima iz 2011. Ovaj pokazatelj ćemo skraćeno zvati realni dohodak po stanovniku. Švedska je prema ovom indikatoru najbolje stojeći sudionik četvrtfinala. Švedska stoji toliko dobro da je za približno cijelo desetljeće razvoja odmakla i Belgiji, Engleskoj (čiju situaciju aproksimiramo pomoću podataka za cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo) i Francuskoj. To se vidi u trećoj koloni («Kad je Švedska bila kao…»). Ta kolona pokazuje kada je Švedska imala realni dohodak po stanovniku kao druge zemlje u tablici:

Izvori: Maddison Project Database za BDP, World Development Indicators za ostalo

U prvoj i trećoj koloni se vidi da su se u četvrtfinale plasirale države koje se mogu svrstati u tri skupine. Zapadnoeuropska skupina od četiri države sastoji se od Švedske i tri druge države koje približno desetljeće zaostaju za Švedskom.

Istočnoeuropska skupina se sastoji od Hrvatske i Rusije koje se susreću u četvrtfinalu. One za Švedskom zaostaju približno tri do tri i po desetljeća gospodarskog rasta i razvoja.

Međutim, ruski realni dohodak po stanovniku, koji je veći od hrvatskoga, zavarava. Rusko gospodarstvo jako zavisi o proizvodnji energenata za izvoz. Korist od te aktivnosti koncentrirana je u malobrojnim državnim mega-kompanijama i ne dopire do širokih slojeva ljudi. Stvarnu kvalitetu života mnogo bolje opisuje očekivano trajanje života (pri rođenju). Taj podatak pokazuje da Rusija zaostaje čak i za južnoameričkom skupinom u kojoj se nalaze Urugvaj i Brazil.

Pitanje je, međutim, koliko ima smisla govoriti o homogenoj južnoameričkoj skupini. Urugvaj i Brazil se razlikuju toliko da je Urugvaj prema ekonomskim parametrima mnogo sličniji Hrvatskoj nego Brazilu. To se ne odnosi samo na veličinu mjerenu brojem stanovnika (iako vrijedi zabilježiti da Hrvatska nije najmanji sudionik četvrtfinala prema broju stanovnika, štoviše, Urugvaj je uvjerljivo najmanja zemlja koja je ikada uspjela osvojiti Svjetsko nogometno prvenstvo).

Urugvaj je “susjed” Hrvatske i kada je riječ o stopi nezaposlenosti. Pogotovo ako znamo da je u međuvremenu (u odnosu na period uzet u tablici) stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj dodatno pala. Ona prema zadnjem podatku na Eurostatu za Hrvatsku iznosi 8,9%, što je vrijednost između Urugvaja čija je stopa nezaposlenosti malo niža i Francuske čija je stopa u tablici malo viša od tih 8,9%.

Zanimljivo da zadnji podatak za Francusku na Eurostatu iznosi 9,2%, tako da Hrvatska sada sigurno ima nižu stopu nezaposlenosti i od Francuske. Vjerojatno bi imala nižu stopu i od Valonije (jug Belgije) da su Flandrija (sjever koji teži Nizozemskoj) i Valonija (jug koji teži Francuskoj) odvojene. Ta tendencija već desetljećima postoji u belgijskoj politici.

Stopa nezaposlenosti na sjeveru Belgije u prosjeku je uvijek oko dva puta niža nego na jugu u Valoniji, gdje živi veliki postotak Marokanaca i Francuza. Marokanci općenito čine 4% populacije čitave Belgije. Kako je stopa nezaposlenosti u Belgiji u cjelini sada oko 6%, može se pretpostaviti da je u Hrvatskoj sa sadašnjih 8-9% približno ista kao u Valoniji. Vrijedi zabilježiti i da je najpoznatiji marokanac u belgijskoj momčadi Marouane Fellaini, ali je i strijelac ključnog gola na utakmici osmine finala s Japanom u četvrtoj minuti sudačke nadoknade Nacer Chadli također Marokanac koji je do 2010. nastupao za reprezentaciju Maroka.

Vratimo se Urugvaju i Hrvatskoj koji su prvi susjedi i kada je riječ o očekivanom trajanju života pri rođenju (77 naspram 78 godina). Urugvaj se u ovom stoljeću ipak razvijao u prosjeku (malo) brže od Hrvatske. Od 2000. do 2002. Urugvaj je bio u teškoj krizi koja je uvezena iz susjedne Argentine o čijem gospodarstvu Urugvaj u dobroj mjeri zavisi. Međutim, 2004. počinje razdoblje brzog gospodarskog rasta od oko 6% u prosjeku godišnje. Od 2012. je nastupilo usporavanje, a 2015. i 2016. Hrvatska je rasla čak malo brže od Urugvaja pa se u toj zemlji ponovo proširio stari osjećaj krize. U prošloj godini su dvije zemlje zabilježile istu stopu rasta – malo nižu od 3%.

Stope rasta realnog BDP-a Hrvatske i Urugvaja 2000.-2017.   

Izvor: World Development Indicators, Svjetska banka

Urugvaj je, dakle, prema ekonomskim i populacijskim parametrima najsličnija zemlja Hrvatskoj među četvrtfinalistima. Postoje i druge sličnosti kao što su emigracija i reprezentacija sastavljena od gastarbajtera (što naravno nije specifičnost samo ove dvije zemlje). U svakom slučaju, dobro je da je ždrijeb ispao tako da se Hrvatska i Urugvaj ne mogu susresti prije finala. Bila bi to zanimljiva utakmica za sam kraj popularnog natjecanja.