Najnoviji rast plaća: država (opet) kolo vodi

Objavljeno

Foto: Wavebreakmedia / Dreamstime

Ad
Ad

Prosječna neto plaća isplaćena u travnju za ožujak u Hrvatskoj je iznosila 7,138 kuna ili 100 kuna više nego mjesec dana ranije. Radi se o povećanju nominalne plaće za 6,3% u odnosu na isti mjesec 2020. To je najveći porast od studenog 2017.

Slika pokazuje linearni trend rasta prosječne plaće, no zanimljivija su odstupanja oko trenda. U vrijeme prošlogodišnjeg lockdowna plaće su blago pale ispod trenda, no sada su se ne samo vratile, nego su iskočile iznad trenda, najviše do sada u razdoblju koje je prikazano na slici.

Izvor: DZS

Zbog toga, blago povećana stopa inflacije (2,1% za travanj) nije uspjela poništiti nominalni učinak rasta plaća. Realna prosječna neto plaća veća je za 5%, a kada se gledaju ukupne isplate za prva tri mjeseca 2020., povećanje je iznosilo 3,8%.

Plaće rastu u gotovo svim sektorima, a najviše prednjače državni (opskrba, zdravstvo i obrazovanje), dok u privatnom sektoru očekivano najbolje prolaze radnici u IT sektoru.

Iz podataka o plaćama moglo bi se zaključiti da je nastala velika napetost na tržištu rada. Ovakve se promjene događaju kada je potražnja za radom mnogo veća od ponude. Iako takva situacija doista postoji u nekim sektorima (npr. u spomenutom IT sektoru), ukupne brojke još ne otkrivaju stanje visoke napetosti na tržištu rada. Ukupan broj zaposlenih u travnju bio je i dalje za 1,7% niži nego u istom mjesecu prošle godine, a broj nezaposlenih i dalje je bio razmjerno visok. Nezaposlenih je bilo oko 149 tisuća, a stopa registriranih nezaposlenih iznosila je 8,9%.

Stoga možemo zaključiti da podaci o prosječnoj plaći odražavaju pritisak plaća koji dolazi iz državnog sektora i iz manjeg broja brzorastućih sektora u kojima postoji strukturni višak potražnje nad ponudom rada.