Europska demografija

Objavljeno

Foto: Tatyana Tomichkova / Dreamstime

Ad
Ad

Jučer je Eurostat objavio interaktivnu digitalnu publikaciju Demografija Europe s kojom se vrijedi malo poigrati, vrlo je informativna. Na primjer, ovi grozdovi pokazuju kako se zemlje članice grupiraju prema medijalnoj dobi stanovništva. Crveno sam označio položaj Hrvatske.

Zanimljivo je: jasno da u prosjeku starimo, ali dok smo 2011. dijelili četvrto mjesto sada smo negdje peti-šesti najstariji prema ovom kriteriju – ima ih koji stare brže od nas! (Iako to treba uzeti s rezervom jer u bazu još nisu uneseni rezultati zadnjeg popisa).

Inače, sigurno znate onu o statistikama i lažima. Osobno sam se u to uvjerio. Ovi na Eurostatu pokazuju da smo u prosjeku kao narod jako ostarili u proteklih 10-20 godina, a ja vidim na cesti puno više mlađih od mene nego pred 10-20 godina. Laž, prokleta laž, i statistika! (Vjerujem samo svojim očima, neću valjda državi :-)).

Imate i mogućnost testirati svoje znanje o demografskim projekcijama. Pojavi se ekran s linijom koja opisuje kretanje broja stanovnika do zadnje godine za koju postoji podatak u bazi i klikom miša u tu točku počinjete vuči „svoju“ liniju udesno – dajete svoju demografsku projekciju, pa na kraju kliknete „How did I do“. Eurostat vam pokaže službenu projekciju koju možete usporediti sa svojom.

Na slici se vidi da sam bio malo prepesimističan u dugom roku, ali sam pogodio i razdoblje zaokreta i trend, pa sam prilično zadovoljan iako miš dosta teško kontrolira liniju koju crta – zbog toga ima ove neobične varijacije ako malo ruka zadrhti.

Naravno, pretpostavka je da se broj članica EU neće mijenjati do 2080., u što je teško vjerovati, ali za potrebe ove vježbe pretpostavka je ok.

Sve u svemu, zgodna i edukativna igračka.