Kako ste prognozirali na Kolektivnoj inteligenciji i tko su dobitnici nagrada?

Objavljeno

Ilustracija: Maciek905 / Dreamstime

Ekonomski lab i stranica Kolektivna inteligencija nagrađuju najbolje prognozere u prošloj godini: za razliku od domaćeg tržišta kapitala, koje je još tijekom Velike recesije kod mnogih ulagača ostavilo gorak okus (intenzivne rasprodaje), pitanje vezano u kretanje tečaja kune u prošloj godini nije izazvalo nikakvih prijepora. S druge strane, brojni su korisnici ginuli na drugim pitanjima, i tako ostali bez vrijednih bodova (i nagrada)  

Ad
Ad

Ad hoc organizirana, najavljena sredinom prosinca, zajednička akcija blagdanskog darivanja Ekonomskog laba i stranice Kolektivna inteligencija je završena. Sukladno propozicijama, u igri predviđanja budućnosti mogli su sudjelovati svi registrirani korisnici Kolektivne inteligencije; nagrade su bile dvije vrijedne knjige iz produkcije Ekonomskog laba, koje će uskoro dobiti nove vlasnike, a u igri su bila pitanja iz dvaju kategorija: financije i ekonomija.

Potonja je bila brojčano bitno tanja s tek tri pitanja, od kojih je jedno sredinom prosinca već bilo zatvoreno, dok se druga dva, barem iz aktualne perspektive, doimaju prilično laganima. Pa ipak, nitko od natjecatelja nije uspio točno odgovoriti na sva tri: dobar dio korisnika vjerojatno se polomio na već zaključenom pitanju o padu BDP-a u drugom kvartalu prošle godine (odlučivale su doista nijanse, jer je pad iznosio 15,1%) – više od trećine korisnika (onih koji su očekivali pad između 10% i 15%) za malo je ostalo kratkih rukava. Dio je pak iznenadio rast broja komercijalnih letova neposredno pred božićne blagdane krajem prošle godine, pa je o pobjedniku odlučivao sustav bodovanja koji prednost daje korisnicima s ranim odgovorima. S obzirom da je anonimnost korisnika jedna od ključnih značajki Kolektivne inteligencije, tek ćemo navesti da je dobitnik knjige „Koronaekonomika: pet jahača apokalipse“ stanoviti Hrvoje, a dotičnome ostavljamo na izbor želi li se sam outati.

pitanje točan odgovor udio točnih odgovora
Hoće li se do kraja godine smanjiti ili ukinuti obvezna članarina HGK? NE 79%
Hoće li do kraja godine dnevni broj komercijalnih letova premašiti 80 tisuća? DA 38%
Koliko će iznositi pad realnog BDP-a u Hrvatskoj u drugom kvartalu 2020. godine u odnosu na isto razdoblje lani? 15,1% 32%

* pitanja su navedena prema redoslijedu objavljivanja, od najstarijih do najnovijih

U kategoriji financije bilo je ukupno šest pitanja (kao i u ekonomiji, neka pitanja su već ranije zatvorena, prije najave blagdanskog darivanja), i opet – nije bilo korisnika sa svih šest točnih odgovora. Odlučivali su bodovi, a dobitnik knjige „Euro u Hrvatskoj: za i protiv“ se odaziva na korisničko ime (u kontekstu društvenih mreža) – Dumbo. On je, kao i svi ostali, točno odgovorio na pitanje o tečaju eura u odnosu na kunu na kraju godine; to je vjerojatno jedino pitanje na stranicama Kolektivne inteligencije oko kojega je postignuti potpuni konsenzus, što je posredno (valjda?) i iskaz enormnog povjerenja u Hrvatsku narodnu banku, koja je, nakon početnog proklizavanja kune uvjetovanog pandemijom uspješno stabilizirala tečaj domaće valute.

Pritom ipak valja istaknuti ključnu metodološku napomenu: riječ je o pitanju koje umjesto ponuđenih odgovora podrazumijeva odabir konkretne brojke u ponuđenom rasponu, pri čemu se odstupanje manje od 5% (u odnosu na stvarni ishod) klasificira kao točan odgovor. Prema istom principu je ponuđeno i pitanje o kretanju CROBEX indeksa do kraja 2020. godine, no u ovom slučaju su odgovori sadržavali zamjetnu dozu pesimizma. Naime, prosječna vrijednost svih odgovora bila je tek nešto iznad 1.600 bodova (CROBEX je godinu završio na 1.740 bodova), zbog čega je udio točnih odgovora bio manji od 50%. Izraz nepovjerenja u domaće tržište kapitala? Vjerojatno. Utemeljeno? Itekako. Dugi niz letargičnih godina na Zagrebačkoj burzi očito je eutanazirao interes velikog broja promatrača (investitora) za izvedbu domaćih dionica, zatvorivši svojevrsni začarani krug, obilježen slabašnim obujmom trgovine i kontinuiranim padom broja izlistanih izdanja.

pitanje točan odgovor udio točnih odgovora
Koliko će na kraju godine iznositi tečaj eura u odnosu na kunu? 7,537 100%
Koliko će na kraju godine iznositi vrijednost CROBEX indeksa? 1.739,29 48%
Hoće li cijena unce zlata do kraja godine preskočiti granicu od 2.000 dolara? DA 56%
Hoće li na dan američkih predsjedničkih izbora SnP 500 indeks biti iznad 3.231 boda s početka godine? DA 54%
Hoće li euro porasti iznad 1,24 dolara i namaknuti dvoznamenkasti rast u odnosu na američku valutu u ovoj godini? NE 43%
Hoće li cijena tone bakra kraj godine dočekati iznad 7.000 dolara? DA 68%

* pitanja su navedena prema redoslijedu objavljivanja, od najstarijih do najnovijih

Korisnici koji su se nadali jednoj od dvije vrijedne knjige svoj skor mogu provjeriti na stranicama Kolektivne inteligencije, a njih, i sve ostale zainteresirane, pozivamo da se uključe u aktualna zbivanja. U igri je još pregršt pitanja vezanih uz ekonomiju i financije (a planiramo još puno više), a među njima je i ona iz pera domaćina, još jedna nagazna mina, ona o kretanju BDP-a u prošloj godini. Pitanje je otvoreno još samo mjesec dana, i opet bi mogle odlučivati nijanse …


Napomena: oba dobitnika trebaju odgovoriti s podacima za dostavu knjiga sa e-mail adrese korištene za registraciju na stranicama Kolektivne inteligencije.