Kako tumačiti jučerašnju odluku Upravnog vijeća ECB-a?

Objavljeno

Foto: Butenbremer 1965 / Dreamstime

Ad
Ad

Upravno vijeće ECB-a, u kojem će uskoro sjediti i hrvatski guverner Vujčić, jučer je održalo sjednicu o monetarnoj politici u Amsterdamu i odlučilo da će – uskoro odlučiti. Nije ironija, jer odluka da će odlučiti je važna utoliko što je oko 75% očekivana, a oko 25% unosi blagu dozu agresivnosti (odlučnosti) u priču o monetarnoj politici i ipak (malo) mijenja percepciju i očekivanja monetarne politike i kamatnih stopa.

Odluka da se od trećeg kvartala (tj. za mjesec dana) obustavlja program otkupa obveznica (APP) već je neko vrijeme očekivana. Odluka da će u srpnju odlučiti o povećanju kamatnih stopa za 0,25 postotnih bodova također nije (veliko) iznenađenje jer se već neko vrijeme očekuje da bi do prvog povećanja kamatnih stopa nakon 2011. godine moglo doći u trećem tromjesečju.

Ono što jest iznenađenje je najava da će drugo povećanje kamatnih stopa uslijediti već u rujnu, te bi isto moglo biti i veće od 0,25 postotnih bodova ako kratkoročne statistike u sljedeća tri mjeseca pokažu da se inflacija ne smiruje, a da je gospodarski rast izrazito robustan (u kom slučaju bi pregrijana potražnja mogla podržati inflaciju dulje i više nego što se sada očekuje, pa središnja banka mora reagirati).

U pogledu zadnjeg kvartala ove godine sve opcije su i dalje na stolu. Famozna opcionalnost (ili fleksibilnost ako vam je tako draže) je jedino što ostaje jer u aktualnim (geo)političkim i gospodarskim okolnostima nitko iskren ne može reći da zna što nosi kraj godine. Moguće je da ćemo i tada govoriti o pregrijavanjima i inflacijama, ali je moguće i da ćemo – potpuno suprotno – govoriti o recesiji. Centralni bankari su odlučili biti iskreni i posredno poručiti: mi ne znamo što će biti i zbog toga držimo otvorena vrata za sve scenarije.

Neposredno nakon sjednice osjetila se nervoza na tržištima. Talijanski prinos, koji zbog zaduženosti zemlje najbolje odražava promjene percepcije rizika, narastao je s 3,44% na 3,70%. Hrvatski desetogodišnji prinos ostao je malo ispod 3%.

Ovdje možete pročitati izjavu o monetarnoj politici nakon sjednice Upravnog vijeća.

A ovdje se možete informirati o knjizi o euru u Hrvatskoj:

Kliknite na sliku za više informacija