Miran san 14: “Stvarno su nas usporili!”

Objavljeno

Foto: Americanspirit / Dreamstime

Ad
Ad

Kao što pokazuje naš redoviti recesijski monitor niže na stranici, kraj prošlog tjedna (i jučerašnji početak ovog tjedna također) bilo je vrlo miran. Hrvatska desetogodišnja obveznica pleše na rubu od 1,7% i pitanje je trenutka kada će i taj prag probiti prema dolje. U isto vrijeme, bund se nekako ipak odlučio za pozitivan teritorij nakon što je ozbiljno koketirao s minusima.

Najzanimljivije stvari, kao i obično, događaju se u Americi. U FED-u su se ponovo razbudile “snage mraka” – jastrebovi koji trenutačnu monetarnu politiku doživljavaju pretjerano ekspanzivnom i zazivaju oštriju kontrakciju bilance napuhane višegodišnjim otkupom državnih obveznica. Očekuje se da će FED do sredine godine tržištu vratiti neto oko bilijun dolara obveznica.

Ta pomisao kod predsjednika Trumpa izaziva užas: “Stvarno su nas usporili!”, izjavio je u ponedjeljak u još jednom pokušaju pritiska na FED nakon što su izvrsni podaci s tržišta rada dali vjetra u krila jastrebova. Potvrđena je, naime, stopa nezaposlenosti od svega 3,8%, dok se oko 200,000 novootvorenih radnih mjesta u ožujku pokazalo znatno boljim podatkom od očekivanja.

U svjetlu ovih podataka postavlja se pitanje, kako je FED usporio ekonomiju, kao što kaže predsjednik, kada podaci iz realnog sektora, osim primirene inflacije, ne daju druge argumente u prilog zagovornicima teze o hitnom zaustavljanju svakog oblika monetarne restrikcije zbog guranja gospodarstva preko ruba ponora. Za sada nema ni traga recesije u američkim podacima iz takozvanog realnog sektora. Jedino što se vidi (i čuje) je standardna politička borba oko monetarne politike. U njoj političari uvijek histeriziraju čim se nađu pred najmanjim strahom da bi prinosi na državne obveznice mogli narasti.

Tada ih treba podsjetiti da funkcija središnjih banaka nije minimaliziacija prinosa na državne obveznice odnosno kamatnih stopa. Ciljevi središnjih banaka malo su kompleksniji od mokrih snova svakog političara koji, uz dužno poštovanje zbog osvajanja mandata na kompetitivnom političkom tržištu, ipak teško izlazi iz svoje dnevne vremenske perspektive.