Miran san 24: Trump je spustio lopticu, ali na koliko dugo?

Objavljeno

Ad
Ad

Nakon prilično burnih reakcija na novu eskalaciju trgovačkog rata s Kinom, Donald Trump je spustio lopticu s dvije izjave o tome da se pregovori nastavljaju i da se odgađa odluka o carinama na uvoz europskih automobila u SAD.

Spuštanje loptice ovoga puta nije izazvano samo padom burzi početkom ovoga tjedna (taj pad zapravo i nije bio jako izražen), nego i lošim podatkom o realnom prometu u trgovini u SAD-u. Pad sezonski prilagođenog pokazatelja za 0,2%, što je pad već treći mjesec zaredom, ukazao je na suzdržanost američkih potrošača o kojima zavisi dinamika u najjačem gospodarstvu na svijetu. Iako je teško govoriti o razlozima, Trumpova administracija je očito procijenila da ne mogu biti sigurni da i duh protekcionizma koji je pušten iz boce ne ometa optimizam.

U Europi je situacija obrnuta. Potrošnja se dobro drži, ali proizvodnja ukazuje na slabosti. Slika govori sama za sebe.

O stanju u Europi najbolje govori odnos prinosa na njemačke i talijanske obveznice. Njemačke ovog tjedna tonu sve dublje u negativni teritorij, a prinos na talijanske raste. To znači da se averzija prema riziku povećava, što nije dobra vijest. Dobra vijest za Hrvatsku glasi da prinos ne pokazuje težnju promjenama i za sada se zadržava na zatečenoj razini malo ispod 1,8%.