Mirovine za 21. stoljeće: preuzmite besplatnu knjigu u pdf-u

Objavljeno

Powered by Raiffeisen društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima d.d.

Ad
Ad

Serijal tekstova Velimira Šonje koji su izlazili od proljeća 2021. do proljeća 2022. sada je uobličen u knjizi koju zahvaljujući sponzoru – Raiffeisen mirovinskom društvu – možete besplatno preuzeti na linku u dnu objave.

U prvom dijelu prikazuje se problem – demografski trendovi i promjene ekonomskih i političkih odnosa do kojih dolazi zbog starenja stanovništva (jeste li znali da je Hrvatska prema udjelu populacije 65+ među deset najstarijih zemalja svijeta, a prema medijalnoj starosti populacije je jedanaesta)?

U drugom dijelu prikazuje se mirovinski sustav. Pronaći ćete detalje o fondovima drugog i trećeg stupa, fazi isplata, o tome kako štedjeti za mirovinu, birati i vrednovati fondove – niz praktičnih detalja za sadašnje i buduće članove mirovinskih fondova.

U trećem dijelu prikazuju se prijedlozi za unaprjeđenje trostupnog mirovinskog sustava. Knjiga počiva na autorovom uvjerenju da hrvatski mirovinski sustav unatoč starenju stanovništva može omogućiti i fiskalnu odživost i rast životnog standarda u trećoj dobi, ali sustav treba stalno prilagođavati i unaprjeđivati.

Recenzent knjige dr.sc. Danijel Nestić napisao je da je knjiga u tri riječi informativna, razumljiva i uvjerljiva.

Preuzmite knjigu ovdje.