Regionalne stope nezaposlenosti u EU od 2,1% do 31,3%

Ad
Ad

O nezaposlenosti smo navikli razmišljati na razini država i pratiti kako se stope nezaposlenosti mijenjaju u vremenu. Stope nezaposlenosti jednako je zanimljivo pratiti na razini regija. U EU postoji 275 NUTS2 regija, od čega su dvije u Hrvatskoj (Jadranska i Kontinentalna Hrvatska).

Najniže stope nezaposlenosti imaju Niederbayern u Njemačkoj (2,1%) i Prag (2,2%), a najviše, one iznad 29%, se pronalaze u Grčkoj i Španjolskoj. Hrvatska je na donjoj mapi obojena u oker boju koja označava stope nezaposlenosti između 11% i 17%. Zanimljivo da u EU nema mnogo regija sa stopama nezaposlenosti u tom rasponu. Pronalazimo ih samo u Francuskoj, Belgiji, Portugalu, Španjolskoj, Italiji i Slovačkoj (1).

Osim što zorno pokazuje da je hrvatski raspon stopa nezaposlenosti razmjerno rijetka pojava u EU (manje od 10% europskih regija smješteno je u tom rasponu), donja slika pokazuje i razliku između sjevera i juga. Boje se prelijevaju od plavkastog odnosno vanilija sjevera, prema oker i crvenom jugu.

Razlika sjever – jug je strukturna i nije nastala nakon krize 2008./09. Ona ima dublje povijesne korijene. Ti korijeni nisu, kao što kaže pučka predaja, zasnovani na protestantskoj etici o kojoj je davno pisao Weber. O počecima i korijenima razlika između sjevera i juga na labu uskoro izlazi studija profesora Ive Bićanića.