Dobre statističke vijesti uoči objave BDP-a za drugo tromjesečje

Objavljeno

Foto: Digitalstormcinema / Dreamstime

Ad
Ad

U očekivanju današnje objave BDP-a za drugo tromjesečje izašle su dvije ohrabrujuće kratkoročne statistike. No, prije toga pogledajmo kako izgleda distribucija glasova čitatelja na stranici Kolektivna inteligencija (Analogika). Čitatelji su odgovarali na pitanje koliko je pao realni BDP u drugom tromjesečju 2020. u odnosu na isto tromjesečje 2019. Dobivena je lijepa distribucija očekivanja, bez dominacije jednog odgovora. Najviše onih koji su se odvažili za glasanje odlučilo se za odgovor 10-15% (37,1%). Malo manje (31,4%) očekuje pad između 15-20%, no nemali je broj velikih optimista koji očekuju pad manji od 10% i pesimista koji očekuju veći pad od 20%.

Distribucija očekivanja pada BDP-a u drugom tromjesečju (stanje 27.8.)

Izvor: Kolektivna inteligencija, Analogika.hr

U četvrtak je objavljeno da se graditeljstvo u drugom kvartalu potpuno oduprlo koronakrizi. Obujam građevinskih radova u lipnju bio je 8,5% veći nego u lipnju 2019. uz vrlo ravnomjeran rast radova na zgradama (9%) i ostalim građevinama (8%).

Moglo bi se pomisliti kako je riječ o efektu hvatanja rokova nakon stajanja aktivnosti u vrijeme karantene, no tek slijedi iznenađenje: građevinarstvo je cijelo drugo tromjesečje bilo u plusu za 0,3%. To je u skladu s ranije objavljenim podatkom o rastu broja zaposlenih u graditeljstvu (0,5%).

Indeks prometa u industriji za lipanj potvrdio je ono što je fizički obujam industrijske proizvodnje već bio ranije pokazao: u lipnju je bitno smanjen zaostatak za prošlogodišnjom razinom aktivnosti. Promet u industriji bio je 3,5% niži u odnosu na lipanj 2019., nakon što su u travnju i svibnju zabilježeni dramatični međugodišnji minusi od 23,6% i 16,2%.